Een trui met een V-hals hoort thuis in elke garderobe. Een goed passend model trui kan bijna overal bij worden gedragen en is in bijna alle seizoenen bruikbaar. Het is een kledingstuk wat gemakkelijk te combineren is met jeans, pantalons, rokken etc.

Materiaal:
Truien worden gemaakt van allerlei verschillende materialen. Wat realistisch is om te kiezen hangt erg van het budget af. Katoen is altijd een goede keuze en kan in een grote variƫteit aan weefsels worden gemaakt. Een mengeling van katoen en zijde kan prettig zijn in de lente en nazomer omdat het minder warm is dan alleen katoen.

Gewone wol is ook een prima optie hoewel dit de neiging kan hebben om te gaan pluizen. Een beter alternatief voor reguliere wol is merino. Dit is iets duurder en heeft alle prettige eigenschappen van wol zonder de neiging om te pluizen. Voor wie nog wat meer wil spenderen is kasjmier een goede keus. Dit is vaak nog iets lichter fijner gebreid dan merino.

Pasvorm:
Een V-hals heeft altijd de voorkeur ten opzichte van een crew neck. De crew neck heeft over het algemeen een ietwat oubollige uitstraling om over een coltrui nog maar te zwijgen. Bovendien is een V-hals ook veelzijdiger omdat onder een trui met V-hals nog gemakkelijk een blouse kan worden gedragen, met een crew neck is dit over het algemeen geen optie. Let alleen wel op bij het kiezen van een V-hals op dat het niet een te diep gesneden model is, dan vergaat namelijk elke vorm van klasse die anders zou uitstralen verloren.

Voor het overige geldt dat de trui de contouren van het lijf moet volgen maar dit hoeft niet zo nauwsluitend te zijn als bij een blouse. Pas een trui altijd alvorens tot aankoop over te gaan. Hoe het ding er op een hanger uitziet zegt namelijk weinig over de pasvorm.

Kleur:
Qua kleur is er veel keus in truien. Ga voor een kleur die past bij je teint en die past bij andere items in de garderobe. Zwart en wit zijn veilige kleuren omdat ze bij veel dingen passen maar het nadeel is dat zwart veel zorg vereist om niet vaal te worden en wit een nogal vlekgevoelige kleur. Andere kleuren die vrijwel iedereen staan zijn donkergroen en blauwtinten. Heb je een getinte of donkere huid dan kunnen felle kleuren als geel erg goed staan. Heb je een heel lichte huid dan staan grijs en donkerbruin vaak goed. Allicht zijn dit maar algemene richtlijnen voor kleurgebruik.

Ga ook niet zonder meer voor een kleur die toevallig in de mode. Een kleur die je zelf leuk vindt, zul je vaker en met meer plezier dragen. Het is zonde om geld uit te geven aan een kledingstuk wat na twee keer dragen ergens op de bodem van de kast belandt.