Al eeuwen bevolken het overhemd en zijn voorlopers de garderobe van de man. Een kledingstuk wordt niet voor niets zo populair. Een goed overhemd is een comfortabel kledingstuk om te dragen en doet vrijwel iedereen er goed uitzien. Een mooi overhemd met een neutraal dessin kan zowel boven een spijkerbroek als onder een pak gedragen worden; dat maakt het een veelzijdig kledingstuk. Laten we de verschillende mogelijkheden voor het basismodel overhemd eens langs lopen.

Kleur:
Een wit overhemd moet iedereen hebben en met wit bedoelen we ook echt wit en niet gebroken wit. Iedereen met iedere huidtint ziet er verzorgd uit in een wit overhemd en het is een kleur die overal bij kan. Het is echt de eerste kleur die je moet kiezen voor je eerste fatsoenlijke overhemd. Een andere mogelijkheid is lichtblauw, dit kan met name bij een pak goed staan.

Materiaal:
Voor een goed overhemd geldt dat het gemaakt moet zijn van katoen. Zorg ook dat het katoen voldoende dik geweven is zodat het niet doorschijnend is. Het is met moderne weeftechnieken uitstekend mogelijk om dit te realiseren en toch een licht en luchtig overhemd te houden. Voor de winter kan een iets dikker weefsel worden gekozen dan voor de zomer indien daar behoefte aan bestaat.

Goedkopere overhemden zijn vaak (gedeeltelijk) gemaakt met een kunststof zoals polyester. Een polyester overhemd zit over het algemeen minder lekker en plakt sneller aan je lijf. Ook krijgen overhemden met een kunststof basis sneller last van glimplekken en is het lastiger om ze strak te strijken. Eén keer de strijkbout een beetje te heet en de kunststof smelt, dan kun een dergelijk overhemd weggooien.

Boord:
Er zijn bij overhemden tegenwoordig talloze verschillende boordtypes mogelijk maar dit artikel gaat over de essentials. Daarom beperken we ons tot de meest voorkomende varianten die algemeen maatschappelijk zijn geaccepteerd. Welke variant men kiest is een kwestie van persoonlijke voorkeur en wat past bij het voorkomen.

Het klassieke boord is over het algemeen het meest geschikt om met een stropdas te dragen. Het klassieke boord kan zowel onder een pak als casual uitstekend worden gedragen omdat het er ook goed uitzien zonder stropdas.

In de punten zitten vaak kunststof baleinen welke de punten van de kraag recht houden. Bij de betere kwaliteit overhemd zijn deze vervangbaar door een paar baleinen naar keus.

Het klassieke boord

Het button down board dankt zijn naam aan het feit dat het boord met knoopjes wordt vastgezet op het voorpand. Van origine werd dit type overhemd met name gedragen bij het sporten. Hoewel soms onder een pak gedragen heeft het button down board altijd een ietwat meer casual uitstraling, om deze reden zou ik het niet adviseren om dit boordtype te dragen onder een pak.

Een button down kraag

Het widespread boord is een familielid van het klassieke boord met het verschil dat de punten verder uit elkaar staan. Dit maakt het boord geschikt voor gebruik met dikkere stropdassen of met grotere stropdasknopen. Ook dit boord bevat vaak baleinen in de punten.

Het widespread boord

De manchetten:
De manchetten sluiten het overhemd bij de polsen. Allereerst iets over de pasvorm van manchetten. De manchetten horen zo nauw aan te sluiten bij de pols maar niet zo strak te zitten dat ze in de pols ‘snijden’ bij het bewegen van de hand.

Voor manchetten bestaan er twee keuzes. Ten eerste is er de enkele manchet. Dit is de meest voorkomende variant manchet en wordt met een enkele knoop vastgezet. Het grote voordeel is dat het over het algemeen vrij makkelijk is om een overhemd met een enkele manchet te vinden dat past. Er worden vaak twee knopen op een manchet gezet, eentje voor dikkere polsen en eentje voor dunnere polsen.

De andere optie is het zogeheten dubbele manchet. Dit type manchet wordt dichtgehouden door manchetknopen. Er bestaat een variant van met een enkele laag stof en een variant welke wordt dubbelgevouwen alvorens het vastzetten. Deze laatste variant wordt ook wel het Franse manchet genoemd. Een dubbele manchet is formeler van uitstraling dan een enkele manchet en het is ook lastiger om een goed passende variant te vinden.

De pasvorm:
Een overhemd hoort de contouren van het lichaam te volgen. Als je een appelvorm hebt dan heb je dus wat meer stof nodig bij het middel dan bij de schouders en als je het model griekse god bent dan geldt het omgekeerde. De meest gemaakte fout bij het kopen van een overhemd is de taillering verkeerd hebben. Als je smal bent en je koopt een shirt met teveel stof rond het midden, dan zie je eruit als Jerommeke uit de Suske en Wiskes.

Dit is een correcte pasvorm

En dit is dus een slecht passend overhemd

Een ander aspect van de pasvorm om in de gaten te houden is de schouderbreedte. De correcte breedte voor een overhemd is als de naad waar de mouw wordt vastgezet precies op de punt van het bot valt. Let er ook op de de mouwaanzet ruim genoeg is. Een shirt met te smalle mouwen trekt onder oksels en is onprettig om te dragen.

Tot slot nog een opmerking over korte mouwen. Doe dit gewoon niet! Bij een overhemd met lange mouwen bestaat de mogelijkheid om de mouwen op te rollen. Dit geeft nog altijd een iets gekleder uitstraling dan een overhemd met korte mouwen. Dat geeft al snel een uitstraling alsof je een toerist bent.