Dresscodes, in goed Nederlands kledingvoorschriften, zijn precies wat de naam doet vermoeden: voorschriften over welke kleding men dient te dragen naar een specifieke gelegenheid.

Het correct kunnen interpreteren van een kledingvoorschrift is belangrijk omdat je anders het risico loopt op een niet positieve manier op te vallen. Over dresscodes bestaan tal van onduidelijkheden en twijfels. Dat heeft te maken met het feit dat veel dresscodes uit een ander tijdperk stammen en wij tegenwoordig een heel ander idee hebben over wat nette kleding is. Vaak brengt dit zich problemen met zich mee maar daar valt helaas niets aan te doen. De meeste kledingvoorschriften zijn nu eenmaal aan mode, tijdsgeest en interpretatie onderhevig.

Een andere complicerende factor is dat tegenwoordig te pas en te onpas allerlei “dresscodes” worden verzonnen waarvan werkelijk niemand enige mate van idee heeft wat er mee wordt bedoeld. Ook enkele van deze varianten zullen uiteindelijk voorbij komen. We starten echter met de “golden oldies” die wel aan interpretatie onderhevig zijn maar waarover wel een aanzienlijke mate van consensus bestaat over wat wel en, zo mogelijk belangrijker, wat echt ‘not done’ is.

Dresscodes:

  • Tenue de ville