Iedere muziekliefhebber die zijn/haar hobby enigszins serieus neemt houdt er een koptelefoon op na. Tegenwoordig is de markt verzadigd met goedkope koptelefoons die een enorme bas hebben en weinig meer dan dat. Nu zijn dat soort dingen soms prima geschikt als je aan het reizen bent en het enige wat je wilt is geen krijsende kinderen naast je horen maar soms wil je gewoon wel eens lekker zitten in een comfortabele stoel met een goed boek en goede muziek. Zeker als student is een goede koptelefoon dan onmisbaar omdat het je in staat stelt op alle tijden lekker van je muziek te genieten zonder dat je anderen op onchristelijke uren wakker maakt.

Vandaag review ik twee old-school hoofdtelefoons van Shure die precies aan dit plaatje voldoen, de SRH-440 en grote broer de SRH-840. De aanbevolen verkoopprijzen zijn respectievelijk €99 en €199. De 440 is volgens Shure: ‘Een professionele studiohoofdtelefoon voor thuis- en studio-opnamen of monitoring’ terwijl de 840: ‘speciaal is gemaakt voor kritisch luisteren, monitoring & professionele opnamen’.

Uiterlijk en specs:

De Shure SRH-440

De Shure SRH-840

SRH-440 SRH-840
Model Overear Overear
Open/gesloten Gesloten Gesloten
Transducer type Dynamisch, Neodymium magneet Dynamisch, Neodymium magneet
Speaker formaat 40 mm 40 mm
Gevoeligheid 105 dB SPL/mW 102 dB SPL/mW
Impedantie 44 Ω 44 Ω
Gewicht (zonder kabel) 272 g. 318 g.
Maximum input vermogen 500 mW 1000 mW
Kabeltype Spiraalkabel Spiraalkabel
Snoerlengte 3 meter 3 meter
Afstandsbediening geïntegreerd Nee Nee
Aansluiting 3.5 mm jack plug, verloop naar 6.35 mm meegeleverd 3.5 mm jack plug, verloop naar 6.35 mm meegeleverd

Zoals aan de afbeeldingen te zien is, lijken de 440 en 840 enorm veel op elkaar afgezien van het serienummer op de zijkant. Hetgeen niet op de afbeeldingen te zien is, is dat de naam van de fabrikant in enorme letter bovenop de hoofdband geschreven staat. Wellicht is dit om identificatie door overvliegende luchtvaartuigen te vergemakkelijken maar ik vind het ietwat schreeuwerig staan.

Bouwkwaliteit:
De afwerkingskwaliteit is zonder meer goed te noemen. Sterker nog, deze hoofdtelefoons behoren tot de meest stevige die ik de afgelopen tijd ben tegengekomen. Opvallend is dat de kabel van te hoofdtelefoons vervangen kan worden. Shure gaat ervan uit dat de hoofdtelefoon langer meegaat dan de kabel. Wel is het zo dat de hoofdtelefoons volledig zijn uitgevoerd in een keihard plastic. Sommigen zullen dit esthetisch niet verantwoord vinden en wellicht goedkoop aan zullen doen of zich zorgen maken over de levensduur. Afwegingen betreffende het uiterlijk moet ieder voor zich maken maar over de levensduur hoeft niemand zich zorgen te maken. In dezelfde categorie als de vervangbare kabel vallen de vervangende oorkussens. Verslijten ze door veelvuldig gebruik dan kan de fervente luisteraar ze zonder moeite bijbestellen en vervangen waardoor niet de hele hoofdtelefoon waardeloos is als ze versleten zijn of de hoofdtelefoon opgestuurd moet worden naar de fabriek enkel en alleen om ze te laten vervangen.
De verloopadapter van 3.5 mm naar 6.35 mm getuigt ook van de aandacht die Shure heeft besteed. Deze moet worden vastgeschroefd op de 3.5 mm aansluiting. Deze zal dus niet snel loslaten of slap worden wat met veel insteekadapters een probleem is.

Gebruiksgemak:
Prettig is ook dat de meegeleverde spiraalkabel kan worden vervangen door een rechte kabel als de gebruiker daar behoefte aan heeft. In de meeste gevallen zal dat overigens niet nodig zijn. De spiraalkabel is ruimschoots lang genoeg voor alle normale gebruik.
De hoofdbanden van beide modellen zijn breed en stevig gepolsterd. Ze zijn gemakkelijk te verstellen en sluiten goed aan. De gepolsterde earcups passen over alle behalve de meest grote oren. Voor mensen wiens oren enigszins van het hoofd afstaan zullen deze hoofdtelefoons minder geschikt zijn. Ze knijpen nogal stevig aan en als je oren niet goed in de oorschelpen passen dan krijg je daar snel last van. Zoals alle circumaurale modellen krijg je na verloop van tijd warme oren en moet de hoofdtelefoon eventjes afgezet. Een significant verschil tussen de 440 en 840 zit in het gewicht, de 840 is bijna 60 g zwaarder wat hem op lange termijn belastender maakt dan de 440.
Beide hoofdtelefoons zijn met name gemaakt voor gebruik op locatie en vrij log en zwaar om onderweg gebruikt te worden. Met een impedantie van 44 Ω vragen ze ook meer van mp3 spelers dan standaard oordopjes en hoofdtelefoons specifiek ontworpen voor gebruik met draagbare apparatuur. Dit probleem wordt overigens wel kleiner door de toenemende batterijcapaciteit van veel spelers. De hoofdtelefoons kunnen wel op handige wijze ingeklapt worden om gemakkelijker vervoerbaar te zijn. Er wordt een zakje van goede kwaliteit meegeleverd om ze stofvrij te kunnen vervoeren en opbergen.

Geluidskwaliteit:
Het punt waarmee hoofdtelefoons staan of vallen is natuurlijk de geluidskwaliteit. Kortweg gezegd leveren beide hoofdtelefoons een uitstekend geluid. Wat ik een probleem vind van veel koptelefoons is dat er erg veel nadruk wordt gelegd op de bas en dat de hoge tonen nogal in het gedrang komen. Daar is bij deze hoofdtelefoons geen probleem mee. Beiden hebben een minder ruimtelijke soundstage dan vergelijkbare modellen met open achterzijde. De 440 zit iets aan de warmere kant van het spectrum terwijl de 840 wat koeler en gedetailleerder klinkt. De 440 is uitgesproken neutraal. Bas, midden en hoge tonen, geen springt er echt bovenuit. De 840 klinkt iets warmer bij de hoge en midden tonen en iets koeler bij de bas.
Voor de 440 maakte het aansluiten van een versterker nauwelijks een merkbaar verschil. De 840 daarentegen krijgt een beduidend betere soundstage. De 840 heeft eigenlijk een versterker nodig om echt tot leven te komen.
Mijn bescheiden mening is dat de 440 vanwege het neutrale geluidsprofiel echt een allemansvriend is, daarmee is dit een enorm geschikte keus voor de eclectische luisteraar die vandaag pop luistert en morgen rock. Voor de liefhebbers van klassiek en jazz is de 840 een betere keuze. Dat heeft met name te maken met de grotere hoeveelheid details die hoorbaar is en daar profiteren complexere muziekstijlen van.

Conclusie:
De 440 is in mijn optiek onovertroffen. Voor €99 kan iedereen een hoofdtelefoon aanschaffen die vele malen beter is dan wat de meeste luisteraars gewend zullen zijn. Het gesloten ontwerp zorgt voor een minder brede soundstage dan open ontwerpen maar het zorgt er wel voor dat je onder vrijwel alle omstandigheden in alle rust en stilte kan luisteren. De 440 is gewoon een zeer goede hoofdtelefoon voor een zeer goede prijs.
Voor mensen bereid zijn wat meer uit te geven kan de 840 een optie zijn. Het enkele feit dat hij twee keer zo duur is betekent echter nog niet dat hij ook twee keer zo goed is. De 840 leent zich iets beter voor gelaagde en complexe muziekstijlen dan de 440 maar heeft eigenlijk ook een versterker nodig om echt goed tot zijn recht te komen. Voor negen van de tien mensen zal de 440 dan ook de betere keus zijn.

Comments closed.