08. May 2012 · Write a comment · Categories: App, IT, Legal
App: Black’s Law Dictionary
Prijs: € 42,99
Ontwikkelaar West Services Inc.
Taal: Engels
Versie: 2.0.0
Ontwikkeld voor: iPhone en iPad
Korte omschrijving: Black’s Law Dictionary is het absolute referentiewerk voor juridisch Engels

Black’s Law Dictionary is hier onder de meeste studenten relatief onbekend maar met name in de wereld van de common law is het al jaren een begrip. In de kern is het weinig meer dan een juridisch woordenboek zoals wij dat hier ook kennen maar om het gewoonweg een juridisch woordenboek te noemen zou toch te weinig eer zijn.

Black’s is het meest uitgebreide juridische woordenboek ter wereld en wordt zeer nauwgezet bijgehouden door een uitgebreid panel van 225 juridische beroepsbeoefenaars en 65 (hoog)leraren aan enkele van de beste universiteiten. Het bevat niet alleen alle standaarduitdrukkingen en omschrijvingen maar bevat ook terminologie uit het Romeinse recht en gerelateerde velden als bedrijfseconomie voor zover relevant voor juristen.

Door de toenemende globalisering en toename van Engelse terminologie is het ook voor Nederlandse studenten een nuttig boek om te hebben. Alleen kost het boek wel € 65,-
Gelukkig is de app met € 42,99 een stuk betaalbaarder en voor velen wellicht nog sneller in gebruik ook.

De interface is gelukkig in gewoon zwart en wit. Hoe minder bontgekleurde features hoe overzichtelijker het altijd is en dat is zeker bij een woordenboek prettig omdat je het vaak zult gebruiken. Het menu bestaat uit grofweg drie delen: het woordenboek, bookmarks en een woord van de dag.

Het woordenboek:
Het woordenboek gedeelte gaat gewoon op basis van alfabet. Erg overzichtelijk en daarmee erg prettig. Hoewel er zeer lange lijsten kunnen worden doorgescrold, blijft de app niet af en toe hangen.

Door op een woord te klikken, vouwt de definitie uit. In de definitie zijn vervolgens ook weer hyperlinks toegevoegd naar andere termen zodat je direct door kan klikken als je dat wilt. Dat is slim gedaan en werkt erg goed.

Een leuke feature is dat voor enkele lastige termen een uitspraak is opgenomen. Je telefoon vertelt je dan hoe je het woord moet uitspreken. Hier is overigens geen internetverbinding voor vereist.

Bookmarks:
Nieuw in deze versie van de app is de mogelijkheid om bladwijzers toe te voegen. Dit is met name handig als er enkele veel gebruikte woorden of definities zijn welke je graag snel bij de hand wilt kunnen hebben of tijdens het doen van research.

Woord van de dag:
Voor de mensen die graag elke dag iets bijleren, heeft de app een woord van de dag functie. Tevens laat hij woorden van voorgaande dagen zien. Het is een leuke gimmick maar ook niet meer dan dat.

Overig:
De app bevat een zeer goede zoekfunctie voor het woordenboek die handig is wanneer je bijvoorbeeld een woord vergeten bent. Doordat de app voor een aanzienlijk gedeelte van zijn functionaliteiten geen internet nodig heeft, neemt hij veel ruimte in op de harde schijf. Om precies te zijn bijna 60 MB; dat heeft natuurlijk zowel voordelen als nadelen en ieder zal de afweging voor zich moeten maken of hij dat prettig vindt.

Er is ook integratie mogelijk met een aantal van de betere databases op het vlak van Common Law (zoals Corpus Juris Secundum) maar hiervoor zijn wel abonnementen op die databases vereist. Voor wie dat niet heeft is dit een nutteloze feature maar voor wie wel al toegang tot die databases heeft is het zeer nuttig.

Conclusie:
Hoewel niet goedkoop is het wel een prima app. Je krijgt een toonaangevend naslagwerk voor een relatief vriendelijke prijs. De app is overzichtelijk en steekt goed in elkaar. Bij het doorscrollen van lange lijsten definities gaat hij niet ineens stotteren en de uitspraakmogelijkheid voor sommige lastige termen kan nuttig zijn.

Het feit dat definities rijkelijk gelardeerd zijn met hyperlinks is voor kruisverwijzingen heel erg prettig. Het voorkomt veel handmatig zoekwerk.

De mogelijkheid om bladwijzers op te nemen is met name bij het plegen van research prettig. Ook de integratie met een aantal databases is prima gedaan maar ook dat zal iets zijn wat niet iedereen gebruikt.

De app zelf gebruikt bijna geen data maar neemt wel vrij veel ruimte in op de harde schijf. Ook de “woord van de dag” functie is nauwelijks meer dan een flauwe gimmick en kan wat mij betreft prima gemist worden.

Als je veel met internationale aspecten te maken hebt of je gaat vakken in bijvoorbeeld de hoek van Corporate Financing volgen dan is het een geweldige app. Voor wie alleen Nederlands civiel recht studeert zal het minder relevant zijn.

Comments closed.