Het welbekende zonnebrillenmerk Ray-Ban is wellicht het meest bekend van de Aviator zonnebrillen. In 1952 werd echter door een ontwerper genaamd Raymond Stegman van het moederbedrijf Bausch&Lomb een stijl geïntroduceerd welke minstens net zo populair is geworden: de wayfarer.

Tot die tijd werden zonnebrillen vrijwel uitsluitend gemaakt met dunne metalen frames. Het was een van de weinige materialen die licht en klein genoeg gemaakt konden worden in serieproductie en toch stevig genoeg waren om de zware glazen in te plaatsen. Dat veranderde met de komst van de nieuwe mogelijkheden die plastic als materiaal bood. Het resultaat was een ontwerp met trapeziumvorm wat voor die tijd revolutionair was.

Een schets uit het patent voor de Wayfarer (US D16/329)

In de jaren ’50 en ’60 was de Wayfarer mateloos populair maar het succes kon niet eeuwig duren en de verkopen liepen rap terug. De afgelopen decennia raakte de stijl af toe weer in zwang om vervolgens weer uit beeld te verdwijnen. Daarmee laten de wayfarers als lijn een wat grilliger beeld zien in populariteit dan de aviators welke eigenlijk alleen in de jaren ’90 minder populair waren.

Sinds ongeveer 2005 zijn de wayfarers weer bezig aan een opkomst. De lijn bestaat tegenwoordig uit drie verschillende varianten van wayfarers. Ten eerste is er nog steeds het oermodel. Hier is duidelijk de enorm sterke trapezium vorm aanwezig.

In de jaren ’80 werd een nieuwere en modernere variant van de wayfarer geïntroduceerd welke de weinig originele naam “new wayfarer” meekreeg. Qua stijl nog steeds onmiskenbaar een wayfarer maar met een frame wat een stuk afgeslankt is.

Tot slot is er nog de ‘wayfarer folding’ Deze ziet er precies hetzelfde uit als de originele wayfarer maar kan worden opgevouwen. Het nadeel hiervan is dat er een scharnier zit bij de neusbrug dus dit model zal niet comfortabel op iedereens hoofd passen.

Alle wayfarers zijn verkrijgbaar in een variëteit aan framekleuren en glaskleuren zodat er altijd wel eentje tussenzit die bij je garderobe past. Ray-ban maakt goede zonnebrillen met goede glazen dus dat is nooit een probleem. De wayfarers gaan tussen de € 100,- en € 120,- over de toonbank. Daarmee zijn ze stukken minder duur dan een heel aantal designerzonnebrillen en krijg je veel waar voor je geld. Als je dus houdt van een klassieke stijl en niet teveel geld kwijt wilt zijn dan is een paar wayfarers zeker het overwegen waard.

Comments closed.