Ons bin zuunig! Gevleugelde woorden welke de Hollandse volksaard in hoge mate typeren. Nu is er met zuinig zijn helemaal niets mis maar het gaat mis wanneer je vrek wilt zijn. Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en goedkoop is duurkoop zijn immers ook gezegdes die we ter harte moeten nemen en voor veel dingen moet je nu eenmaal wat meer geld uitgeven om een goed product te krijgen.

Het vrij onbekende Zweedse bedrijf Jays heeft echter nu een paar in-ears op de markt gebracht die prachtig geluid geven en met een prijskaartje waarvan zelfs de grootste vrek intens gelukkig wordt. Het bedrijf heeft twee modellijnen: de a-jay lijn en de t-jay lijn. De eerste is de lifestyle lijn en de tweede is gericht op professionals, over de eerste lijn gaat het vandaag. Nu betekent lifestyle vaak leuk uiterlijk en slappe audio maar dit is dus de uitzondering die regel bevestigt. De adviesprijzen lopen uiteen van €

Specs:

One Two Three Four
Model In-ear In-ear In-ear In-ear
Open/Gesloten Gesloten Gesloten Gesloten Gesloten
Transducer type Dynamisch, speaker Custom, speaker Dynamisch, Neodymium magneet Dynamisch, Speaker
Speaker formaat 8.6 mm 8.6 mm 8.6 mm 8.6 mm
Gevoeligheid 95dB @ 1kHz 96dB @ 1kHz 97dB @ 1kHz 96dB @ 1kHz
Impedantie 16 Ohm @ 1kHz 16 Ohm @ 1kHz 16 Ohm @ 1kHz 16 Ohm @ 1kHz
Gewicht 14 g. 14 g. 14 g. 14 g.
Maximum input vermogen Onbekend Onbekend Onbekend Onbekend
Kabeltype Plat TPE gecoate tangle free Plat TPE gecoate tangle free Plat TPE gecoate tangle free Plat TPE gecoate tangle free
Snoerlengte 1,15 m. 1,15 m. 1,15 m. 1,15 m.
Afstandsbediening geïntegreerd Nee Nee Nee Ja
Aansluiting 3.5 mm. jackplug 3.5 mm. jackplug 3.5 mm. jackplug 3.5 mm. jackplug
Adviesprijs € 29,- € 39,- € 49,- € 59,-

Uit deze tabel kunnen meteen al een aantal conclusies worden getrokken. De a-jays two en four zijn bijna identiek afgezien van de afstandsbediening voor iphone/ipod/ipad. Wie dus een model Jays wil kopen voor bij zijn ipod zit vast aan four. Qua geluidskwaliteit ontlopen ze elkaar niet, ze gebruiken precies hetzelfde soort speaker. De one is het instapmodel en de three is het topmodel qua speakers. Jays is niet erg open over wat voor soort magneet precies wordt gebruikt in de verschillende modellen maar het verschil in geluidskwaliteit kan waarschijnlijk het beste worden verklaard door het feit dat de three een Neodymium magneet wat gewoon een betere kwaliteit magneet is. Ook wordt bij geen van allen vermeld wat het maximum ingangsvermogen precies is. Dit is an sich geen groot probleem omdat ze toch met name bij mp3-spelers gebruikt zullen gaan worden en er dus niet heel veel vermogen op zal komen te staan. Ik vind het echter wel een gemis dat het niet vermeld wordt en dat de klantenservice van Jays tot dusver daar geen mededelingen over wil doen. Het maximum ingangsvermogen is namelijk wel altijd een leuke indicator van wat de tolerantie is van de constructie en maakt een beter onderling vergelijk mogelijk.

Bouwkwaliteit:
De bouwkwaliteit is uitstekend zeker gezien de prijs die voor verschillende modellen moet worden betaald. Verwacht echter niet het soort kwaliteit en stevigheid wat je van Bose of Shure mag verwachten. De afstandsbediening van de four kan na verloop van tijd een beetje speling gaan vertonen langs de montagenaden en de knoppen reageren dan ook vaak niet meer zo lekker als wanneer ze net nieuw zijn.

Gebruiksgemak:
Extra punten voor de platte TPE gecoate kabel. Jays zegt dat deze minder snel in de knoop raakt dan regulier kabels en bij mij is dat ook zonder meer het geval. Daarnaast blijft de kabel minder makkelijk hangen aan kleding omdat hij erg glad is en het zit ook comfortabeler bij het oor dan een ronde stugge kabel. Daarnaast worden er maar liefts vijf verschillende groottes oordopjes meegeleverd zodat er altijd wel eentje tussen zit die past. Jays is het eerste merk dat ik ken dat dit standaard doet.

Geluidskwaliteit:
De One is niet slecht maar zou ik links laten liggen. Ze zitten in dezelfde prijsklasse als de Creative EP-630 en die zijn stukken beter. In vergelijk met de Creatives klinken de Jays blikkerig. De two en three zijn met de name de interessante modellen. De two legt redelijk de nadruk op bas en is weinig subtiel waar het op hoge tonen aankomt. Die gaan al vrij snel schel klinken als het volume wat hoger wordt gezet. Als je voorkeur echter ligt bij muziek die veel op middentonen en lage tonen zit dan ben je hier prima mee uit.

De three is zonder meer de beste van stel. Met een adviesprijs net onder de € 50,- zijn het goed gebalanceerde in-ears die de voorkeur lijken te geven aan middentonen. Voor wie een voorkeur heeft voor lage tonen kan beter kijken bij iets als de Sennheiser CX-300 maar voor mensen die graag verschillende soorten muziek luisteren bestaat er in deze prijsklasse niets beters.

De four heb ik gemengde gevoelens bij. Geluidstechnisch hebben ze dezelfde kwaliteit als de two maar ze hebben wel een afstandsbediening voor gebruik met een ipod/ipad/iphone als één van de weinige in deze klasse. De eigen merk in-ears van Apple met een prijskaartje van € 79,- vind ik echter stukken beter klinken en de bouwkwaliteit daarvan is ook nog eens beter. In dat kader is de four met € 59,- eigenlijk te zwaar aan de prijs. Spaar liever eventjes door voor een beter paar in-ears als je per sé iets wil hebben met ipod afstandsbediening er op.

Wat alle modellen gemeen hebben is dat als de oordopjes goed passen omgevingsgeluid erg goed buitengehouden wordt.

Conclusie:
Laat de one en four links liggen. De two is geschikt voor mensen die graag pop en rock of metal luistern. De three is een alleskunner en dat is heel knap voor een paar oordopjes in deze prijsklasse. Alleen als je echt een basliefhebber bent, kun je beter kijken naar een paar Sennheisers.

Comments closed.