Nadat ik dinsdag een lenteshoetip voor de dames had, moet ik natuurlijk voor de heren er ook eentje hebben. Dit jaar is een echte klassieker weer bezig aan een opmars; de Clarks desert boot. Voorgaande jaren met name populair bij hipster borrelfeestjes op de Amsterdamse grachtengordel. Vissersmutsjes tot boven de oren een Vedett bier, dat soort handel. Enfin, ik dwaal af.

Nu beginnen de desert boots weer langzaam terug te komen in het algemene straatbeeld. Clarks haalde de inspiratie voor deze boots van de laarzen die gedragen werden door Britse officieren in woestijngebied in W.O. II. Het basisrecept voor de Clarks Desert Boot is dan ook al minstens 50 jaar hetzelfde gebleven. Het bovendeel is van zacht, soepel suède volnerf leder en de buitenzool is van crêpe. De tong word zeer losjes op zijn plaats gezet met een enkele kruiselingse veterslag.

Clarks Desert boot in klassieke khaki kleurstelling

Het ontwerp is niet zozeer tijdloos als wel zeer tijdbestendig. Het zijn schoenen met een losse en relaxte pasvorm die dankzij het soepele leer zich snel aanpassen aan je voet. Vanwege het feit dat de tong vrij ver doorloopt en redelijk breed is, zijn ze ook zeer geschikt voor mensen met een hoge wreef. Ze zijn beschikbaar in veel verschillende kleurstellingen en als je wilt zien wat de actuele varianten zijn, kun je het beste kijken op de site van Clarks.

Het gemakkelijke van deze schoenen is dat het allemansvrienden van de garderobe zijn. De meeste lezers zullen inmiddels wel hebben opgemerkt dat ik een groot fan ben van kledingstukken en schoenen die voor meerdere gelegenheden geschikt zijn. Advies is daarom ook om een vrij neutrale, niet al te besmettelijke kleur te kiezen. Draag ze met effen donkerblauwe jeans, dress shirt en colbert voor een strakke nette look of met chino’s en een polo voor een casual look.

Wel een minpuntje om op te letten is de zool. Crêpe is een vorm van natuurlijk rubber wat vrij goedkoop te maken is, zeer soepel is en lekker loopt. Het is helaas ook vrij zacht dus de zolen slijten redelijk snel. In de woestijn was dat allicht geen probleem omdat een zand ondergrond zacht is maar op stoepen zoals waar wij meestal op lopen zal slijtage aanzienlijk sneller gaan. Ga er van uit dat ze ongeveer één jaar zullen meegaan (daarmee bedoel ik dus een kalenderjaar, niet één modeseizoen). Dit hang allicht af van hoeveel je loopt en hoe je loopt dus pin me er niet op vast.

De aanschafprijs van een paar ligt op moment van schrijven ongeveer rond de €110 tot €125 euro. Dat is best een smak geld en er zijn zonder meer schoenen verkrijgbaar die goedkoper zijn en tegelijkertijd meer kunnen hebben. Dat gezegd hebbende zijn het wel heerlijke schoenen en in comfort nauwelijks te overtreffen. Als het zulke slechte schoenen waren dan zouden ze immers niet al bijna 50 bestaan.

Website Clarks

Comments closed.