Legallife wordt samengesteld door en voor levensgenieters die graag het beste uit het leven halen wat erin zit zonder daar de hoofdprijs voor te moeten betalen. We zijn continu op zoek naar de lekkerste en leukste dingen voor onze lezers en gedurende die zoektocht komen we zelf ook veel heerlijkheden tegen die we graag met jullie delen.

Op veler verzoek lichten we nu een drietal van onze favoriete wijnen uit die in Nederland goed verkrijgbaar zijn, minder dan € 15,- de fles kosten en een heerlijk avondje compleet maken.

Château Genins Bordeaux AOC Rouge 2013
De krachtige rode wijnen uit Bordeaux zijn al eeuwen geliefd onder wijnkenners en wijnliefhebbers. Deze rode wijnen zijn zo karakteristiek dat er zelfs een kleur rood naar is vernoemd. Château Genins is een goed voorbeeld van de grote klasse die in Bordeaux gebotteld wordt. Het Château ligt in de heuvels van Saint Quentin de Caplong, een kleine gemeente in Gironde. De wijngaarden bevatten wijnstokken waarvan sommige meer dan 30 jaar oud zijn met de soorten cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Chateau Genins kenmerkt zich door strenge selectie van druiven en strikt beheer van de gronden. Deze bijzonder gedegen aanpak heeft vele wijnen opgeleverd die in de prijzen zijn gevallen en toch heel betaalbaar zijn.

De Bordeaux uit 2013 heeft een goeden medialle gewonnen van het wijntijdschrift Gilbert et Gillard en verkrijgbaar voor ongeveer € 12,- de fles. Net als vele Bordeauxs heeft deze wijn een prachtige donkerrode kleur die het midden houdt tussen fluweel en granaatappels. De smaak is krachtig en mooi van structuur met een vleugje rode bessen en frambozen en zachte tannines. De afdronk bevat een klein kruidig vleugje.

Ideaal te combineren met een toastje met roompaté of rood vlees.

chateau genins bordeaux

Schloss Koblenz – Piesporter Michelsberg Riesling Spätlese 2013
Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker voor de Riesling Spätlese. Letterlijk betekent Spätlese “laat geplukt”. De druiven rijpen langer de aan de druivenstok. Hoe laat in het seizoen de druif geplukt wordt verschilt per streek en druivensoort. De term Spätlese is een Duitse kwaliteitsaanduiding die staat boven de Kabinett en onder de Auslese. In Frankrijk wordt voor soortgelijke oogsttermijnen de term Vendange tardive gebruikt.

Deze Riesling is afkomstig uit Piesport. Het is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts en ligt aan de oever van de Moezel tussen Trier en Bernkastel Kues. Het is één van de grootste wijnbouwgemeentes langs de Moezel en bekend om de uitstekende Rieslings. In de nabijheid van Piesport zijn ooit de restanten van een Romeinse druivenpers gevonden, er wordt dus al gedurende eeuwen wijn geteeld in het gebied.

De Schloss Koblenz Riesling is wordt geproduceerd door de familie Drathen die al sinds de 18e eeuw heerlijke wijnen produceert. Inmiddels staat de 4e generatie aan het roer van wat met recht een familiebedrijf mag worden genoemd. Deze Riesling is verfrissend en bijzonder fruitig met hints van exotisch fruit. Het is een uitermate gebalanceerde smaakervaring tussen het wat zoetige karakter van fruit en het verfrissende van vruchtenzuren. Deze wijn doet ongeveer € 13,- de fles.

Heerlijke wijn voor bij een witte vis.

schloss koblenz riesling

Château Salambo – Grand Cru AC 2011
Voor de avontuurlijke wijndrinker is Château Salambo een aanrader. Deze exotische Noord-Afrikaanse krachtpatser wordt gemaakt in Tunesië onder leiding van de bekende Pierre Degroote bij een terroir aan de Middellandse Zee. Hij heeft in Frankrijk, Roemenië en Marokko meerder Châteaus tot een succes gemaakt.

Tunesië is momenteel weinig bekend als wijnproducerende regio maar heeft wel al een lange geschiedenis op dat vlak. Gedurende het koloniale tijdperk werd in Tunesië op grote schaal wijnbouw bedreven. Met name Franse wijnboeren gingen aan de slag in het spannende nieuwe gebied. Na de onafhankelijkheid bleef de wijnbouw bestaan, zij het op veel kleinere schaal dan voor het koloniale tijdperk. De nadruk op wijnen uit deze regio ligt bij de rode wijnen gemaakt van rassen als Cabernet, Merlot, Carignan en Alicante bouschet. De nieuwere aanplantingen van jonge wijstokken bestaan uit voor de streek relatief nieuwe rassen als Cinsaut en Grenache.

Deze Salambo bestaat uit vier druivensoorten die elkaar perfect aanvullen: de Cabernet, Merlot, Syrah en Carignan. Merlot en Cabernet geven body en zorgen voor de smaak van royale hoeveelheden rood fruit. Syrah en Carignan zorgen voor de diepe kleur, kracht en tannines. Deze ongewone combinatie resulteert in een wijn met een diep zwart-paarse kleur. De smaak is vol en krachtig met brede hoeveelheden cassis en bramen die ook in de geur terugkomen. De afdronk is lang en staat bol van de subtiele aroma’s en tikje kruiden.

Voor deze wijn tel je ongeveer € 11,- de fles neer. Deze wijn laat zich het best combineren met gekruide gerechten zoals een heerlijk stoofpotje van konijn of een mooi lamsrackje.

chateau salambo

Comments closed.