Naar aanleiding van het recente reisartikel, dook er een leuke vraag op in de mailbox. De mail in kwestie kaartte het probleem aan dat mensen gewoonlijk de neiging hebben om teveel mee te nemen, zeker ook op korte reizen. De vraag luidde of dat een herkenbaar probleem was en wat auteur zelf meeneemt op een citytrip van een weekendje.

Om bij het begin te beginnen; het kan zeker verleidelijk zijn om meer mee te nemen dan daadwerkelijk nodig. Je kunt dit makkelijk voorkomen door van tevoren zorgvuldig na te denken over waar je naar toe gaat en wat je echt nodig hebt. Daarnaast is het makkelijk om kleding te kiezen waarmee je gemakkelijk op veranderende weersomstandigheden in kunt spelen. Dat betekent kiezen voor laagjes zodat je een laag aan kunt trekken of juist uit kunt trekken als het warmer dan wel kouder wordt. Ook is het handig om te kiezen voor kleding die snel droogt in het geval dat je een bui over je heen krijgt. Je wilt dan niet in natte stijve schurende jeans nog een hele dag vooruit moeten. Zowel voor mannen als voor vrouwen zijn legio kledingstukken te vinden die voldoen aan deze criteria. Hetgeen ondergetekende meeneemt is allicht meer een overweging voor de heren dus voor de dames zal ik enkele alternatieven noemen.

Kernoverwegingen:
Voor een reisje van enkele dagen neem ik bij voorkeur zo min mogelijk bagage mee, het moet in ieder geval in de handbagage van het vliegtuig passen en ook als ik met de auto ben wil ik niet smokkelen waardoor je eigenlijk toch meer gaat meenemen dan nodig. Licht reizen is heel prettig omdat je niet hoeft te wachten op de bagageband en je niet hoeft te worstelen met zware koffers. Je bent veel sneller en veel mobieler.

Tassen:
Voor een weekendje citytrippen hoef ik geen outdoorvariant bagage hebben die geheel en al waterdicht is. Je heb eigenlijk maar twee tassen nodig, een weekendtas en een toilettas. Een klein buitje moeten ze wel kunnen hebben en ze moeten allicht stevig en herkenbaar zijn. Ik neem niet eens een aparte tas mee voor in de stad zelf, alles wat ik bij me moet dragen past in mijn zakken. Als reistas gebruik ik een Spikes and Sparrow Reis/Weekendtas in het donkerbruin. Deze tas is gemaakt van rundleder en krijgt na een paar keer gebruik een prachtig patina. De binnenzijde bestaat uit één ruim compartiment, een vak met ritssluiting en twee vakken voor mobiel en kleine accessoires. Aan de voorzijde zijn twee vakken met magneetsluiting aangebracht. De achterzijde bevat een vak met ritssluiting. De afmetingen bedragen H 35 x B 58 x D 20 cm. Er zijn dus precies voldoende vakken om een paar belangrijke dingen apart op te bergen en er is voldoende ruimte voor mijn kleding. De donkerbruine kleur past moeiteloos bij vrijwel iedere kledingkeus.

Als toilettas gebruik ik een bijpassende variant Spikes and Sparrow eveneens uit de Bronco lijn. Het is een wat moderner variant van de ouderwetse Dopp kit. Deze tas heeft twee ritsen aan de bovenzijde. De binnenzijde is verdeeld in twee compartimenten met een klein zijvakje. De achterzijde heeft een extra ritsvak en de voorzijde heeft een vak met een korte overslag die sluit met een magneetdrukker.De afmetingen zijn H 15 x B 24 X D 6 cm. Dit is voor de meeste mannen meer dan voldoende ruimte maar dames die reizen met een uitgebreid assortiment aan make-up zullen wellicht een wat groter formaat handiger vinden om alles ordelijk op te kunnen bergen.

Inhoud van de Toilettas:
De toilettassen bevatten bij mij de enige vloeistof die meegaat dus de toilettas staat altijd bovenop in de tas met de vloeistoffen makkelijk toegankelijk zodat ik ze bij de douane er snel uit kan halen en vervolgens ook weer snel terug kan laten zakken. De toilettas bevat ook een kleine hoeveelheid medicijnen die je onderweg nodig kunt hebben zoals paracetamol. Uiteindelijk komen we daarmee op:

 • Reisverpakking shampoo/bodywash
 • Reisverpakking tandpasta
 • Reisflacon lenzenvloeistof
 • Reisflacon aftershave
 • Evt. reisflacon zonnebrandcreme
 • Tandenborstel
 • Scheermes
 • Reisstick scheerzeep van de Vergulde Hand
 • Reisstick deodorant
 • 1 strip paracetamol
 • 1 pakje pleisters in diverse formaten
 • 1 strip Imodium
 • Een pincet
 • Dutimon poeder (ontsmettingsmiddel in vaste vorm)

Inhoud weekendtas
Ik zorg altijd graag voor een mix die een aardig mix is tussen functie en stijl. Ik wil de hele dag ontspannen en comfortabel kunnen rondlopen door de stad en niet worden geweigerd aan de deur van een restaurant omdat ik er werkelijk volstrekt niet presentabel uit zie. Chino’s zijn altijd een goed uitgangspunt om mee te beginnen. Je kunt ze zowel dragen met een T-shirt voor een casual look als met een overhemd een een colbert voor een nette uitstraling. ‘s-Winters neem ik eenvoudigweg dikkere chino’s mee dan ‘s-zomers of van een warmer materiaal als bijvoorbeeld wol. Met een kleine hoeveelheid kledingstukken kun je op deze wijze een variëteit aan outfits samenstellen. Chino met een T-shirt als casual optie en met een overhemd en blazer als geklede optie. Ook met opgerolde hemdsmouwen is dit een look die zeer goed staat. Uiteindelijk verdwijnt in mijn tas:

 • Twee chino’s passende bij het seizoen
 • Een colbert
 • Een T-shirt
 • Ondergoed voor twee dagen
 • Twee overhemden
 • Drie paar sokken
 • Riem
 • Opladers voor telefoon, iPod en fototoestel
 • Fototoestel pocketmodel wat gewoon in een broekzak of jaszak past (Panasonic Lumix DMC-TZ60
 • Reisparaplu stormbestendig

Voor dames zou ik wat betreft kleding een beetje variëren op deze lijst. De achterliggende gedachte is dat je altijd gemakkelijk paar outfits moet kunnen maken met een minimaal aantal kledingstukken. Kies voor een pantalon als basisstuk die je casual kan dragen met een T-shirt of voor een nettere look met blouse. Als alternatief heb je een jurkje of tuniek. Zorg dat je in beide gevallen de look compleet kan maken met en blazer die dus bij alle overige kledingstukken past. Een paar hakken maakt elke nette look af. Op deze manier kun je zeker drie outfits maken met een minimum aan kledingstukken. Gedacht kan worden langs de volgende lijn:

 • Een pantalon zo dun of dik als het weer vereist.
 • Een blazer
 • Een T-shirt
 • Een blouse
 • Een tuniek of jurk met bijpassen ceintuur
 • Een paar hakken

Op mijn persoon:
Het zal zijn opgevallen dat in mijn tas geen aparte schoenen of een jas verdwijnt. Dergelijke dingen ga ik niet los meenemen want dat heeft geen enkele zin en voegt alleen maar onnodig gewicht toe. Ik draag dergelijke dingen simpelweg op mijn persoon en als het even te warm is om een jas te dragen dan laat ik die nonchalant gedrapeerd op mijn tas liggen. Natuurlijk geen dingen erin laten zitten die dan gemakkelijk gejat worden zoals je portemonnee maar dat moge duidelijk zijn. Uiteindelijk draag ik zelf direct bij mij:

 • Portemonnee
 • Reisdocumenten
 • Telefoon
 • Sleutels

Tot besluit:
Voor citytrips neem ik bij voorkeur zo min mogelijk mee en denk ik zorgvuldig na over hoe de items die ik meeneem bij elkaar passen en kunnen worden gecombineerd tot verschillende outfits geschikt voor verschillende gelegenheden. Met minimale aanpassingen moet het mogelijk zijn om te verschuiven van een strakke casual outfit tot het presentabele outfit voor een goed restaurant als ik daar zin in heb. Mij zul je niet zien in cargoshorts met witte sokken in sandalen gewrongen maar als dat iets is wat je zelf graag draagt laat je dan vooral niet tegenhouden.

Comments closed.