Als je eenmaal een paar jaat hebt besteed aan de wereld van mode en stijl, krijg je op een gegeven moment enkele inzichten. Ten eerste is er een groot verschil tussen mode stijl. Ten tweede is er niet echt een goed en fout in mode, dingen veranderen na verloop van tijd. Wat in de jaren ’90 totaal geaccepteerd was, wordt nu verguisd. Desalniettemin zijn er kledingstukken die de test der tijd redelijk doorstaan waarbij het vaak gaat om simpele dingen zoals een trui met V-hals. Ten derde ontwikkelen enkelen een bijzonder herkenbare stijl, een uniform als het ware.

Het idee van het hebben van een ‘uniform’ roept bij velen direct een negatieve connotatie op, maar is dat wel terecht? Vaak denkt men bij het hebben van een uniform aan politie-agenten en conducteurs. Wanneer ik het heb over de term ‘uniform’ bedoel ik daarmee een direct herkenbare stijl die uniek en onderscheidend is voor de persoon in kwestie. Een dergelijke herkenbaarheid hebben kan zowel handig als prettig zijn.

Jouw stijl:
Een betere en meer accurate naam voor een ‘uniform’ zou stijlhandtekening zijn. Het soort outfit die toeschouwers direct met jou vereenzelvigen. Een groot voordeel van het hebben van een dergelijke stijlhandtekening is dat je de nadruk kunt leggen op de details van de stijl zoals texturen, kleuren, patronen en schoenen. Je hoeft je ‘s avond niet eeuwig af te vragen wat je aan gaat trekken naar dat leuke feestje. Door te investeren in de stukken die passen bij jouw stijlhandtekening kun je in luttele minuten klaar zijn er goed uitzien.

Talloze redenen kunnen de aanleiding zijn voor het hebben van een stijlhandtekening. Het kan zijn dat je herkenbaar wilt zijn of altijd stijlvol, maar ingetogen blijven of dat je altijd de best geklede in het gezelschap wilt zijn.

Ervaring is onontbeerlijk bij het ontwikkelen van een stijlhandtekening. Het is onmogelijk om te weten wat je wilt als je niet voldoende verschillende stijlen en materialen hebt geprobeerd. Als je nieuw bent in de wereld van mode en stijl doe dan gerust een beetje gek en probeer veel nieuwe dingen uit. Zeker als je jong bent kun je redelijk ongehinderd experimenteren met stijl, kleding en kleuren. Tijd besteden aan experimenteren met nieuwe stijlen betekent dat je een begrip zult ontwikkelen van wat wel en niet past bij niet alleen je lichaamsvorm, maar ook huidskleur, haarkleur en lifestyle. Dit kan ik wellicht het best illustreren aan de hand van persoonlijke ervaring.

Mijn stijlhandtekening:
Als carrièrejurist ben ik gewoonlijk georienteerd op het formele deel van het kledingspectrum. Dat betekent regelmatig een pak dragen. Daarbij heb ik een voorkeur voor donkerblauw, donkergrijs en donkerbruin met gewoonlijk een krijtwit of lichtblauw overhemd omdat het uitstekend staat bij mijn haarkleur en huidskleur en omdat het aansluit bij het beeld dat mensen hebben van een jurist. Om een beetje onderscheid te brengen ten opzichte van grijze massa gaat dit gewoonlijk vergezeld van een strak wit pochet en een stropdas in een neutrale kleur. Daarnaast draag ik met enige regelmaat een hoed (ouderwets, ik weet het) of een Engelse cap. Deze combinatie wordt zodanig met vereenzelvigd dat het onmiddelijk opvalt als ik een keer een andere kleur pochet draag.

Met andere woorden, ik heb in professioneel opzicht een stijlhandtekening of een uniform zo je wenst. Het is deel van mijn professionele identiteit geworden tot op het punt waarbij elke wijziging opvalt.

Mix it up:
Ik suggereer zeker niet dat je ELKE dag hetzelfde moet dragen. Ontwikkel een handtekening look die je wellicht doordeweeks draagt of dagen dat je bij cliënten op bezoek moet. Wissel gerust eens af, van een beetje variatie is nog nooit iemand dood gegaan.

Door op werkdagen kleine variaties op mijn reguliere uniform te dragen, beleeft ik er in het weekend meer genoegen aan om daadwerkelijk wat meer aandacht aan mijn kleding te besteden en daardaar het meeste genoegen uit mijn garderobe te halen.

Een stijlhandtekening is niet saai:
Dat brengt mij op het laatste punt: het hebben van een stijlhandtekening betekent niet dat je saai bent. Het betekent dat je weet wat je wilt, wat je levenstijl is en hoe gekleed moet gaan.

Het wordt gevormd door leren van je fouten en het opdoen van ervaring in een gebied dat door slechts een kleine minderheid echt begrepen wordt. Het geeft je de mogelijkheid en kennis om te kiezen voor trends die je echt leuk vind in plaats van ze slaafs te volgen. Het voordeel van het hebben van een handtekening look is dat je kleine variaties en het vervangen van slechts een paar kledingstukken elk seizoen gemakkelijk nieuw leven in de garderobe te blazen is. En is dat niet eigenlijk wat we stiekem eigenlijk allemaal willen, zeker in krappe economische tijden?

Comments closed.