Voor betaalbare bluetooth speakers gaan er tegenwoordig dertien in een dozijn vanwege grote populariteit van merken als Beats met de Pill en de Jambox van Jawbone. Daarnaast wordt de markt overspoeld met goedkope prullen die of verschrikkelijk geluid hebben of na een paar maanden al de geest geven. Tussen die twee uitersten is een groot middenveld waar tal van bekende en minder bekende merken de strijd aangaan. Soms duikt er in dat middenveld een absoluut pareltje op dat zeer de moeite waard is. Eén van die pareltjes is de JBL Charge 2.

Ontwerp en bouwkwaliteit:
De Charge 2 doet qua uiterlijk een beetje aan als een groot frisdrankblikje. Een groot gedeelte van de voorzijde en de achterzijde wordt ingenomen door een harde plastic speakergrille. Aan beide uiteinden zitten passieve radiatoren die voor de bass zorgen. Opvallend is dat deze bij het spelen van muziek ook daadwerkelijk ziet pulseren en trillen, dat heb ik niet eerder gezien bij dergelijke mobiele speakers.

jbl_charge_2

De rest van de speaker is bedekt met een stroeve siliconen coating die lekker veel grip geeft. Als het geheel is het zonder meer stevig, er zitten geen kieren of ruime naden in het ontwerp en het geheel voelt stevig aan. Hoewel ik de Charge niet snel uit het raam zou gooien lijkt de Charge mij wel in staat om een kleine val te overleven en gewoon muziek te blijven spelen alsof er niets aan de hand is.

Aan de onderzijde van de Charge 2 vinden we een line-in poort om bekabelde apparatuur aan te sluiten en een micro-usb aansluiten voor het opladen van de Charge. Ten slotte is er ook een full-USB poort die gebruikt kan worden om een telefoon op te laden en daarmee meteen ook de reden waarom deze speaker de naam Charge heeft meegekregen.

JBL-Charge2

Hoewel de JBL niet bepaald enorm is, is hij wel een stuk groter dan de meeste concurrenten. Dat kan een struikelblok zijn maar gezien de goede afwerking en het aansprekende stoere ontwerp acht ik dat geen groot struikelblok. Qua gewicht scheelt het ook niet veel.

Geluid:
Voor een kleine speaker die het moet doen met batterijen voor de power, valt het geluid zeker niet tegen. Sterker nog, ik zou het gerust goed durven noemen. Vergeleken met de eveneens goede compacte Jambox is het verschil direct merkbaar: De Charge 2 heeft voldoende power om zonder noemenswaardige vervorming een kleine kamer volledig te vullen met geluid. Zolang je de knop niet opendraait tot 11 treedt er nauwelijks geluidsvervorming op.

_jbl charge 2
Een aangename verrassing is het mooi gedifferentieerde bereik. Zowel een stevige bas als stijgende hoge tonen zijn goed hoorbaar en worden geholpen met veel mid-range om te zorgen voor een harmonisch signaal. De eerder genoemde passieve radiatoren dragen hier voor een niet te onderschatten deel aan bij. De bass is veel voller dan je zou verwachten van een dergelijke pocketformaat speaker.Hoewel de Charge 2 dus iets groter is dan zijn voornaamste concurrenten geeft dit ook een duidelijk hoorbare verbetering.

Features en batterijduur:
Met de batterij heeft JBL zichzelf en zo’n beetje alle concurrenten overtroffen. De Charge 2 herbergt een indrukwekkende 3.7V 6000mAh accu. Dat betekent niet alleen 12 uur lang feesten maar ook dat je de Charge kan gebruiken om je telefoon op te laden. Als je de telefoon oplaadt met de Charge zullen er natuurlijk wat uren van speelduur af gaan maar er blijft nog altijd voldoende over voor een avondje lekker luisteren. Het opladen van een telefoon gaat niet bijzonder snel maar zeker als je onderweg bent of een keer wat langere dagen maakt, kan het zeker van pas komen.

De bluetooth connectie van de Charge 2 is goed en het tot stand brengen van een verbinding gaat gemakkelijk. Eén keer drukken op de knop van de Charge en je telefoon op pairing mode zetten en voila de verbinding is gelegd en je kunt muziek gaan streamen.

De Charge 2 heeft ook een sociale play-optie waarmee maximaal drie apparaten tegelijk worden gekoppeld waarmee je vrienden afwisselend de controle over de luidspreker kunnen krijgen. Het is een leuk extraatje waarmee het gemakkelijk wordt om verschillende smaken en stijlen snel af te wisselen maar meer ook niet.

Handiger is de ingebouwde microfoon en een telefoonknop voor het beantwoorden van gesprekken zonder het aanraken van je telefoon. Echo- en ruisonderdrukking werken goed en maken dit een zeer nuttig extraatje was, en het zal zeker een selling point voor sommige potentiële kopers zijn. Ik vind het in ieder geval gemakkelijk om met een druk op de knop een telefoongesprek te kunnen voeren waarna de muziek gewoon verder gaat.

Conclusie:
De JBL Charge 2 is iets groter dan zijn voornaamste concurrenten maar daar krijg je ook wel wat voor. De geluidskwaliteit is merkbaar beter en de batterijduur is enorm waardoor je letterlijk een hele avond door kan feesten. Het ontwerp is functioneel en stoer en dat zal zeker niet iedereen aanspreken maar op de kwaliteit an sich valt weinig aan te merken. Met een aanbevolen verkoopprijs van € 149,- zal Charge 2 je ook niet direct een nieuwe hypotheek kosten, met een beetje zoeken is de Charge zelfs al vanaf € 129,- vindbaar. De JBL is mijn favoriet in de middenklasse en gaat zeker nog voor menig leuk feestje zorgen.

Comments closed.