Eén van de gegeven feiten van het leven is dat er maar 24 uur in een dag zitten. De vraag is hoe je die zo effectief mogelijk benut en zoveel mogelijk tijd overhoudt voor de dingen die je leuk vindt of eenvoudigweg moeten gebeuren en zo min mogelijk tijd verspilt. Hoe haal je het maximale uit je dag zonder je kapot te werken of gehaast van hot naar her te moeten rennen en hoe zorg je er voor dat je productiviteit maximaal is?

Slaap voldoende:
Het is een enorme dooddoener maar zorg er voor dat je voldoende slaapt. De volgende vraag is dan hoeveel slaap voldoende is. Het verschilt per persoon hoeveel slaap je nodig hebt. De standaard acht uur is een goede richtlijn en voldoende voor veel mensen. Er zijn ook mensen die met minder toekunnen maar het absolute minimum om goed te functioneren is wel een uur of zes. Aan de andere kant zijn er ook mensen die negen of tien uur slaap nodig hebben. Probeer als het even kan met een regelmatig patroon te slapen en zoveel mogelijk op een vaste tijd naar bed te gaan en op te staan. Als je goed uitgerust bent is je geest scherper en kun je meer uit je dag halen.

Ga niet multitasken:
Mensen hebben slechts voldoende aandacht om één ding tegelijkertijd goed te kunnen doen. Bij taken jongleren is het onvermijdelijk dat de aandacht verslapt en taken veel langer duren of mis gaan. Stapels mensen rijden tegen dingen aan omdat ze denken dat het een fantastisch idee is om tegelijkertijd de facebookstatus te updaten en een paar ton rollend staal met 100 km/h te bedienen. De meest simpele opdrachten op het werk gaan eeuwen duren omdat er niet wordt gefocust op één ding maar een poging wordt gedaan om alle ballen tegelijkertijd in de lucht te houden.

Neem pauze:
Gun je verstand tussendoor eventjes rust en neem een pauze. De boog kan niet altijd gespannen staan en het is onvermijdelijk dat je aandacht gaat dwalen als je een hele dag naar cijfertjes op een spreadsheet zit te kijken. Zelf ben ik een groot fan van de Pomodoro techniek om heel saaie taken dragelijk te maken. De techniek is verzonnen door de Italiaan Francesco Cirillo die een kookwekker gebruikte in de vorm van een tomaat en daarom de methode Pomodoro noemde. Het systeem is bijzonder simpel:

  1. Kies een taak:
  2. Werk 25 minuten aan de taak
  3. Neem na elke 25 minuten vijf minuten pauze
  4. Na vier keer 25 minuten gewerkt te hebben neem je 25 minuten pauze in plaats van 5 minuten
  5. Herhalen net zo lang totdat te taak voltooid is

Doe kleine taken meteen:
Als je veel kleine taken laat liggen dan zit je al snel met een hele grote berg kleine taken. Doe kleine taken zoveel mogelijk meteen of kies een vast moment om ze allemaal te doen. De afwas doen van één dag kost maar 10 minuten maar als je het een hele week laat staan dan ben je in het weekend twee uur kwijt om alles op te ruimen. De post doe ik één keer in de week op een vast moment in de brievenbus, het hele wandelingetje kost dan maar vijf minuten.

Zeg eens nee:
Nee is één van de mooiste woorden van de Nederlandse taal en wordt vaak veel te weinig gebruikt. In tegenstelling tot wat een soort algemeen geaccepteerd idee lijkt te zijn, hoeft je leven niet geheel tot op de laatste minuut volgepland te worden. Een druk sociaal leven is leuk maar soms zul je moeten kiezen tussen die ene verjaardag of dat andere leuke etentje. Je kunt beter rustig van één activiteit genieten dan zitten stressen en naar je horloge te kijken omdat je over 5 minuten en 2 seconden in de auto moet springen om elders op tijd te zijn. Ook op je werk kun je best wel eens een keer nee zeggen tegen een taak. Natuurlijk moet je baas wel weten waarom en moet je dus een goede reden hebben maar een goed werkgever zal er ook respect voor hebben als het een keer niet uitkomt.

Bereid in de avond de volgende dag voor:
Eén van de grootste tijdvreters ‘s ochtends is dat mensen besluiteloos naar hun kledingkast staan te staren om besluiten wat ze aan willen trekken en nog allerlei papieren bij elkaar moeten zoeken. Zorg in de avond dat je hebt uitgezocht wat je de volgende ochtend aan wilt trekken en dat je tas klaar staat met alle dingen die nodig hebt. Je kunt dan op je gemak opstaan, douchen, aankleden ontbijten en je pakt zo je spullen om de deur uit te wandelen op weg naar goede dag.

Heb een vaste plek voor je meestgebruikte spullen:
Er zijn een aantal dingen die je vrijwel altijd bij je hebt: sleutels, mobiel, horloge, portefeuille enzovoorts. Als je een vaste plaats hebt voor die dingen ben je ze ten eerste vrijwel nooit kwijt en ten tweede kun je snel de deur uit als je onverwacht weg moet. Weinig dingen zijn makkelijker dan binnen twee minuten klaar kunnen staan voor wat dan ook. Geen tijd meer verspillen met je spullen zoeken als je vrienden over de vloer hebt en besluit met z’n allen pizza te gaan eten in dat leuke nieuwe tentje. Je wilt dan echt niet degene zijn op wie het hele gezelschap moet wachten.

Comments closed.