Het SS-seizoen wordt gewoonlijk gedomineerd door feller en uitbundiger kleurstellingen dan het AW-seizoen. Dat is niet zo heel onlogisch aangezien de dagen korter en donkerder zijn in de herfst en de winter en het licht gewoonlijk wat witter en fletser van kleur. Dat betekent dat er meer wordt gewerkt met donkere en lichte kleuren als basistinten om een beetje licht/donker contrast aan te brengen. Dat betekent echter niet dat je in de winter niet net goed met wat felle kleuren kunt werken om een beetje persoonlijke stijl aan je outfit toe te voegen en tegelijkertijd een stijlstatement te maken. Op de catwalks voor aankomend seizoen zien we het ook steeds meer verschijnen en het leuke is dat deze varianten heel goed werken met een klein budget.

De vuistregels voor het succesvol toepassen van deze trend in het dagelijks leven zijn als volgt:

  1. Kies één of hooguit twee felle kleuren om de basiskleuren van je outfit te complementeren. Let erop dat twee felle kleuren al snel met elkaar kunnen gaan vloeken dus ga voor geijkte combinaties als geel en blauw of rood en aquamarijn als je graag meerdere kleuren met elkaar combineert.
  2. Houdt het bescheiden. Het is niet de bedoeling je outfit regelrecht uit de late jaren ’80 ontsnapt lijkt. Kies voor één of twee statement pieces in je outfit. Draag bijvoorbeeld een felle trui en houdt de rest understated of opteer voor een paar felle schoenen en in het oog springende shawl voor een evenwichtige verdeling.
  3. Bedenk wat je sterke punten zijn en wat je wilt benadrukken of waar je juist aandacht vanaf wilt leiden. Nadruk op je gezicht leggen kan bijvoorbeeld prima met een felle stropdas of shawl. Wil je nadruk leggen op je heupen kies dan voor een mooie riem met een fel motiefje. Wil je de aandacht van je gezicht en romp afleiden kies dan voor een paar felgekleurde schoenen. Voor dames is een felgekleurde tas ook een aanrader als focuspunt van een outfit en bovendien nog nuttig om wat kleinere dingen in te bewaren.

Ter inspiratie hier enkele looks voor de dames:

Links zien we in de outfit van Topshop Unique een zeer aanwezige hoeveelheid kobaltblauw. Dit werkt goed omdat de top en jas exact dezelfde kleurstelling hebben en derhalve goed bij elkaar passen. Het kobaltblauw contrasteert mooi met het grijs van de rok en het lichtgrijs van de laarzen wat eens te meer laat zien dat je grijs met werkelijk alles kunt combineren. Het nauwsluitende model van de rok wordt optisch wat minder streng en stijfjes gemaakt doordat de jas breed uitwaaiert.

In het midden zien we bij Burberry een ingetogener look met een prachtig vallende jurk met een crèmekleur als basis welke gedecoreerd is met een subtiel florapatroon wat eruit ziet als een aquarelprint. Rood en donkergroen zorgen hier voor wat kleurcontrast. Een smal ceintuur in lichtbruin accentueert de taille en de grote tas met meerder bruintinten maakt het geheel af.

Tot slot zien we rechts bij Topshop Unique een model in een eenvoudig gesneden jurk met de mooie combinatie koraal en taupe waar een grote patchwork jas overheen hangt. De patchwork jas voegt naast taupe ook nog een heel licht roze en een donkerder rood toe aan het palet.

En natuurlijk mogen de heren niet ontbreken

Bij Astrid Andersen is links gekozen voor een combinatie van lichte grijstinten als basiskleuren en een ijsblauw shirt als statement piece en focuspunt in de outfit. Hier is overigens ook uistekend de oversized trend zichtbaar die dit seizoen de kop opsteekt en die ik zelf links zou laten liggen.

In het midden is een outfit van de hand van Yohji Yamato zichtbaar. Hij is dit keer afgeweken van het patroon van sobere zwarte outfits met vloeiende lijnen. Zwart is nog steeds de basiskleur maar ditmaal gecombineerd met een koningsblauw en magenta in een print met bladeren en schedels welke is aangebracht als een zijdedruk op een twee-delig pak met hoekige vormen en rechte lijnen. Dit geeft ook een wat massiever uitstraling dan de getailleerder lijnen van afgelopen seizoenen maar oogt wat verzorgder dan de oversized stukken die we vaak zien.

Tot slot zien we rechts bij Prada dat de trend ook heel subtiel toegepast kan worden. Een olijfgroene broek en taupekleurig shirt zorgen voor een uitermate bruikbare en rustige basiscombinatie waarbij een focuspunt wordt gemaakt met behulp van een shawl met felrood en blauw als aandachtstrekkers.

Comments closed.