Het is ruim een jaar geleden dat ik een aantal cocktailrecepten publiceerde. Omdat deze nogal populair bleken te zijn ga ik daar nu schaamteloos op voortborduren door nog drie heerlijke cocktailrecepten te publiceren. Proost!

Corpse Reviver #2:
Er zijn sinds mensen alcohol consumeren talloze methodes verzonnen tegen een kater. Deze cocktail met de veelzeggende naam Corpse Reviver is er eentje van. De meeste Corpse Revivers zijn al oud en er zijn vele referenties naar te vinden. Reeds in het bekende Punch magazine: Volume 41 – Page 247 by Mark Lemon, Henry Mayhew, Tom Taylor in 1861 staat te lezen:

President was brought to the States hangman, that “officer of the Government” expectorated twice witli a marked gaiety of manner, and after liquoring up a Sling, a Stone Wall, and a Corpse-Reviver

De variant Corpse Reviver welke hieronder staat beschreven is de meest bekende en komt uit het Savoy Cocktail Handbook by Harry Craddock uit 1930. De varianten op de Corpse Reviver werden simpelweg genummerd en deze nummer 2 staat bekend als een bijzonder stevige en gemene cocktail.

Ingrediënten:

 • 3 cl gin
 • 3 cl citroensap
 • 3 cl Cointreau of een gelijksoortige triple sec
 • 3 cl Lillet of gelijksoortige wijn
 • Scheutje absint

Giet alle ingrediënten in een cocktailshaker met ruim ijs. Goed schudden totdat de buitenzijde van de cocktailshaker gelijkmatig ijskoud is geworden. Draineren naar een martiniglas en eventueel een bigarot erin toevoegen als garnering.

corpse reviver cocktail

De zombie:
Een cocktail voor tropisch weer met een veelbelovende naam. Het is vrij zeker dat de zombie voor het eerst is gemixt door Donn Beach (Ernest Raymond Beaumont-Gannt) de bekende barman van het Don the Beachcomber restaurant in Hollywood. De zombie werd extreem populair tijdens de wereldtentoonstelling in New York van 1939.

Het verhaal wil dat de zombie de naam kreeg nadat Donn Beach deze cocktail had gemixed voor een klant met een kater die een vergadering moest zien door te komen. Later kwam hij terug en klaagde dat hij door de cocktail gedurende de hele zakentrip als een zombie had rondgelopen. Dat is allicht enigszins overdreven maar de combinatie van rum en zoet vruchtensap is verradelijk. Hij gaat soepel naar binnen maar komt bijzonder hard aan. Om deze reden is meestal het aantal zombies gelimiteerd tot twee per klant bij cocktailbars.

Het originele recept is mogelijk verloren gegaan omdat het geheim werd gehouden door Donn Beach en hij incidenteel veranderingen aanbracht. Daarom hebben veel cocktails die heden ten dage als zombie worden gesleten weinig overeenkomsten meer met het origineel. Gelukkig is door Jeff “Beachbum” Berry in Sippin’ Safari bijzonder veel aandacht besteed aan de zombie. Hij heeft onder meer gesproken met personeel zoals de bekende ober Leon Lontoc van Don the Beachcomber. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat de drie varianten van de zombie zoals deze door hem beschreven worden de originele recepten zijn. Hieronder volgt het recept wat vermoedelijk het meest getrouw is aan het origineel zoals dat aan de katerende klant werd geserveerd. Even googlen levert talloze varianten op dit recept op, de een nog beter dan de ander dus ga vooral experimenteren

Ingrediënten:

 • 2 cl citroensap
 • 0,5 cl suikersiroop met kaneelessence
 • 1 cl grapefruitsap
 • 1,5 cl falernum (een Caribische suikersiroop)
 • 4,5 cl donkere rum (het originele recept gebruiken Lowndes maar dit bestaat niet meer)
 • 4,5 cl Puerto Ricaanse Dk. (gouden rum)
 • 3 cl 151 proof witte rum (het originele recept gebruikt Demerara maar dit is heel moeilijk verkrijgbaar)
 • Een scheutje Angostura bitters
 • Een scheutje grenadine
 • Een scheutje absint

Doe alles in een blender met ruim ijs en mix gedurende ongeveer vijf seconden totdat het ijs fijn is. Serveren in een longdrink glas met een twijgje munt als garnering.

Zombie cocktail

Gin Sour:
Nog een gouwe ouwe cocktail die erg lekker is en bovendien bijzonder simpel, er kan op hete dagen weinig tippen aan een lekker gin sour op een terras. De herkomst van deze cocktail is in nevelen gehuld (oké slechte grap). In een Mr. Dooley in Peace and War beschrijft de fictionele Mr. Dooley de dagelijkse politieke en sociale problemen vanuit zijn Irish Pub in de Chicago South Side een brede woordenstroom en het accent van een Ierse immigrant uit County Roscommon. Mr. Dooley was een creatie van Finley Peter Dunne en zijn prenten werden vaak geplaatst in kranten en waren een goede graadmeter van het politieke en sociale klimaat onder Roosevelt. In 1898 kwam het eerste verzamelwerk uit met daarin de quote van Mr. Dooly over de gin sour:

I have seen America spread out fr’m th’ Atlantic to th’ Pacific… An’ th’ invintions, — th’ steam-injine an’ th’ printin-press an th’ cotton gin an’ the gin sour an’ th’ bicycle an’ th’ flying machine an’ th’ nickel-in-th’-slot machine an’ th’ Croker machine an’ th’ sody fountain an’ — crownin’ wur-ruk iv our civilization — th’ cash raygister.

De gin sour wordt dus geponeerd als één van de grootste Amerikaanse uitvindingen. Hoewel de gin sour waarschijnlijk de oorsprong kent in het Engelse koloniale tijdperk, geeft dit wel aan hoe ongelooflijk populair de gin sour was.

Ingrediënten:

 • 4,5 cl gin
 • 3 cl citroensap
 • 1 cl suikersiroop

Doe alle ingrediënten in een cocktail shaker met ruim ijs en schud kort en stevig. Draineer in een tumbler met ijs en garneer met een citroenschijf. Voeg eventueel 8 cl sodawater toe om een gin fizz te maken.

gin sour

Comments closed.