Nederlanders hebben altijd de reputatie bijzonder goed te zijn in het maken van stijlblunders die de gemiddelde Italiaan enkele jaren in therapie doen belanden eer ze beeld weer van hun netvliezen hebben gekregen. Nu gaat stijl natuurlijk om het drukken van je eigen stempel op een garderobe en het aanpassen van de mode aan je persoonlijke smaak maar er is echt een ondergrens. Nu gaat het niet om regels die in steen zijn gehouwen maar er zijn wel een aantal kledingcombinaties en gewoontes die vrijwel universeel als afschuwelijk worden beschouwd. Geslacht is daarbij ondergeschikt want zowel mannen als vrouwen maken zich hier schuldig aan. Om te kijken wat de ergste blunders zijn, heb ik een kleine poll gehouden waar alle lezers van de nieuwsbrief op hebben kunnen stemmen. De top vijf is hieronder vindbaar. Wie zich hier schuldig aan maakt moet zich absoluut aangesproken voelen.

De heuptas:
Ja, ik weet dat je mogelijkerwijs op vakantie bent en denkt die heuptas nodig te hebben omdat ze minder makkelijk leeg te roven zijn door het dievengilde. Je moet al je aardse bezittingen om je middel hebben gebonden in een afzichtelijke canvas puist met neonkleuren zodat je handen vrij zijn om die enorme camera te bedienen die om je nek hangt.

Fout, neem het van mij en de maatschappij aan dat niemand een heuptas nodig heeft. Niet alleen ziet er niet uit maar een heuptas werkt ook als een magneet op dieven omdat het nu eenmaal de plaats is waar de meeste mensen hun kostbaarheden bewaren.

Het joggingpak:
Atletische kleding is nuttig als je aan het sporten bent. Ik ben zeer dankbaar voor de enorme technologische vooruitgang die het mogelijk maakt om een persoonlijke top te behalen zonder dat je kleding aan je lijf vastplakt vanwege het zweet. Er zijn echter steeds meer mensen die schijnbaar moeite hebben om de bakker en de sportschool uit elkaar te houden want ik zie steeds mensen in sportkleding op allerlei vreemde plekken opduiken. Tuurlijk, die sportbroek zal best heel veel comfortabeler zijn dan kleding die je over het algemeen naar je werk draagt maar dat is geen excuus om overal buiten werk sportkleding te dragen.

Bewaar de technische en atletische kleding voor als je naar de sportschool onderweg bent of daadwerkelijk aan het sporten bent. Als je gewoon boodschappen gaat doen draag dan op zijn minst iets van een fatsoenlijk paar jeans met een comfortabel shirt of iets dergelijks, dat hoeft echt niet minder comfortabel te zijn en het ziet er vele malen beter uit.

Baseball petjes/Trucker hats:
Zo rond de milleniumwisseling is het eventjes hip geweest om te pas en te onpas baseballpetjes te dragen. Het liefst met een dikke voering, een ironisch bedoelde tekst erop geborduurd en de klep lichtelijk naar de zijkant wijzend. Als je de zon uit je ogen wilt houden, draag dan een stijlvolle zonnebril. We hebben hier echt geen klimaat die het gebruik van een dergelijke monstruositeit kan rechtvaardigen. Begraaf dus alsjeblieft die lelijke dingen totdat de volgende generatie hipsters ergens in 2040 weer de denkt dat het een fantastisch idee is.

Afzakkende broeken:
Heren, je bent geen gangster en dames het is niet sexy. Waar gaat het nou helemaal over? Ben je aan het oefenen voor een evenwichtsnummer en helpt het lopen met de broeksband op de knieën daarbij? Misschien is het gewoon simpelweg exhibitionisme. Het interesseert ook eigenlijk niet want het ziet er niet uit. In de woorden van rapper Gen. Larry Platt die hier een onverwachtse hit mee had: “Looking like a fool with your pants on the ground … Call yourself a cool cat, looking like a fool.” En zo is het maar net.

Crocs:
De trouwe Converse All-Star (beter bekend als “Chucks”) is een zeldzaam voorbeeld van een schoen die echt nooit van de mode-radar verdwenen is. Dat is best een prestatie aangezien ze al sinds 1917 bestaan. Het grootste succes hebben ze te danken aan het comfort en dit is precies ook het argument wat gebruikt wordt om het hebben van Crocs te verdedigen.

Het zal best dat ze comfortabel zijn maar Chucks zijn echte schoenen en crocs zijn een paar geperforeerde klompen van schuim en rubber. Ik begrijp en respecteer dat ze worden gedragen in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, er geldt een carte blanche wanneer het vanuit professioneel oogpunt wenselijk of noodzakelijk is. Elke andere reden om deze monstruositeiten aan te trekken is onvergeeflijk. Maak dan de Oompa-Loompa look meteen compleet door jezelf oranje te verven, een witte overal aan te trekken en je haar groen te verven.

Comments closed.