Bowers en Wilkins is één van de meest bekende name in de wereld van muziekliefhebbers. De P5 hoofdtelefoon draait zowel om superieure audio als om superieure luxe en daar hangt best een prijskaartje aan. Desalniettemin is iedereen die een P5 op heeft gehad razend enthousiast en het wordt één van de beste hoofdtelefoons aller tijden genoemd. Kan de P5 deze belofte inlossen?

Uiterlijk en specs:
bw-p5-headphones

Model On-ear
Open/Gesloten Gesloten
Transducer type Dynamisch mylar membraan, neodymium magneet
Speaker formaat 40 mm
Gevoeligheid 115 dB/V bij 1 kHz
Impedantie 26 Ω
Gewicht 195 g.
Maximum input vermogen 50 mW
Kabeltype Recht
Snoerlengte 1,2 meter
Afstandsbediening geïntegreerd Ja
Aansluiting 3.5 mm jack plug, verloop naar 6.35 mm meegeleverd
Adviesprijs € 299,-

Het is al smullen zodra je de doos in handen krijgt. De verpakking verraadt dat het om een uitermate stijlvol product gaat. De presentatie doet denken aan de beroemde verpakkingen van Apple. Als je de doos opent dan zie onmiddellijk de hoofdtelefoon met de metalen oorschelpen naar je toe gekeerd die stevig ingebed ligt.

In de doos vind je tevens een luxe opbergzak, een cd met opnames die het uiterste van het muzikale kunnen van de P5 laat laat horen, een verloopstekker naar 6,3 mm en alternatieve aansluitkabel zonder afstandsbediening. De hoofdtelefoon wordt namelijk geleverd met een kabel met een afstandsbediening voor iPod geïntegreerd. Dit maakt dan ook meteen duidelijk dat de P5 een product is wat gericht is op mobiel gebruik. Mede met het oog op het mobiele gebruik is de lengte van de kabel beperkt tot 1,2 meter. Dit is ruimschoots voldoende als je een mp3-speler in je jas hebt zitten maar bij stereo thuis heb je wel een verlengkabel nodig.

Als je geen iPod hebt dan kun je met behulp van de bijgeleverde handleiding de kabel vervangen voor een exemplaar zonder afstandsbediening. Het duur eventjes want je moet de oorschelp waar de kabel in zit gedeeltelijk demonteren maar het proces is simpel en pijnloos. Je zult niet snel iets verkeerd doen en slopen.

Bouwkwaliteit:
Voor een bedrag van 300 euro verwacht je natuurlijk wel wat van een hoofdtelefoon. De P5 stelt gelukkig niet teleur. Er is voor de constructie gebruik gemaakt van relatief lichte materialen, waarbij gekozen is voor luxe opties. De hoofdbeugel is van verchroomd RVS en voorzien van een dikke omhulling van schapenleer. De oorschelpen zijn stevig en slim in alle richtingen scharnierend aan de beugel zijn gemonteerd. Voor de oorkussens is eveneens gebruik gemaakt van zacht schapenleer. De hoofdtelefoon is voor het overgrote deel van metaal gemaakt en er is zo min mogelijk plastic gebruikt. Dit zorgt er voor dat de P5 zeer stevig is maar niet bepaald de lichtste ‘mobiele’ hoofdtelefoon.

Gebruiksgemak:
Hoewel de hoofdtelefoon vrijwel geheel van metaal is gemaakt, is dat in de praktijk absoluut geen probleem. Het is opvallend hoe goed de hoofdtelefoon omgevingsgeluid onderdrukt. De Shure SRH-440 wordt met gemak geëvenaard hoewel dat een circumauraal model is. De P5 presteert dat ook nog zonder erg stevig te klemmen, andere on-ear modellen worden nog wel eens afgesteld als een bankschroef voor op je hoofd en dat is beslist oncomfortabel. De P5 wandelt daarmee precies op de juiste wijze over het slappe koord tussen draagcomfort en `intimiteit` van de geluidservaring.

Zoals bij veel hoofdtelefoons kun je af en toe wel eventjes last krijgen van het warme oren gevoel. Dit is bij de on-ears zoals de P5 wel wat minder erg dan over-the-ears zoals de Shure. Dankzij de zachte lederen oorkussen voelde ik echter nooit echt klamme oren en aangezien dit verschijnsel alle koptelefoons plaagt, til ik er niet zwaar aan bij de P5.

Geluidskwaliteit:
Het geluid dat de P5 produceert is krachtig en met autoriteit zonder scherp te zijn. Je kunt het volume dus behoorlijk opendraaien zonder dat het blikkerig of oncomfortabel wordt voor het gehoor. Gezien de uitstekende onderdrukking van geluid van buiten is deze neiging echter prima in de hand te houden. De lage tonen zijn krachtig en neutraal hoewel ik graag wat meer contour had gehad. Het verschil tussen verschillende soorten bassen is echter prima hoorbaar dus het is geen probleem. De nadruk lijkt te liggen op de middentonen die rijk van detail zijn en ronduit warm klinken. De hoge tonen zijn goed hoorbaar zonder scherp te zijn en gaan niet ‘kwetteren’ ook als je het volume wat verder opdraait. Ze zijn echter beslist niet ragfijn en missen af en toe wat gelaagdheid.

Kijkend naar het totaalplaatje zijn er hoofdtelefoons die beter presteren over de hele linie maar dan hebben we het over professionele modellen die vele malen duurder zijn of niet gemaakt voor mobiel gebruik. Het is de combinatie van een hoofdtelefoon voor mobiel gebruik die ook nog zeer goed klinkt over de hele linie die de P5 zo uniek maakt. Naar mijn mening is er niets dat een dergelijke kwalitatief hoge coherente soundstage levert in een vergelijkbaar product.

Conclusie:
De bottom line is dat de P5 momenteel waarschijnlijk de beste hoofdtelefoon op de markt is voor mobiele toepassingen. Het draagcomfort is fantastisch, de bouwkwaliteit goed en het geluid subliem en coherent. Het design is zoals we van Bowers en Wilkins gewend zijn nogal uitgesproken. Je zult het fantastisch vinden of fantastisch lelijk.

De prijs zal voor de meesten het grootste struikelblok zijn. Als je veel reist en een audioliefhebber bent, dan is de investering te rechtvaardigen. Zit je echter meestal thuis bij de stereo dan zijn er modellen verkrijgbaar die geschikter zijn.

Comments closed.