Meer dan eens is mij door studenten gevraagd of ze beter kunnen kiezen voor een iPhone met iOS of voor één van de vele Android alternatieven van andere fabrikanten. In dit artikel zal ik een aantal overwegingen geven die kunnen helpen bij het nemen van een beslissing. Je behoeftes en wensen dicteren voor een aanzienlijk gedeelte wat de beste keus voor je is.

Android:
Android is een opensource besturingssysteem voor mobiele telefoons, tablet-pcs en nog veel meer. Het is gebaseerd op de Linuxkernel en het Java-platform om te programmeren. Opensource betekent dat de broncode vrij beschikbaar is en iedereen vrij is om er aanpassingen aan te maken. Dit maakt het een aantrekkelijk besturingssysteem voor veel telefoonfabrikanten om aan te passen en op een smartphone te schuiven. De ‘kale versie’ van Android is vrijwel alleen op Google’s eigen Nexus toestellen te vinden. Bekende fabrikanten die een andere grafische schil over het besturingssysteem leggen, genaamd een UI ofwel User Interface, zijn onder meer Samsung met TouchWiz en HTC met Sense.

Omdat Android vaak in verregaande mate wordt aangepast zijn er vrijwel geen twee Androidtoestellen die gelijk zijn. De kern van Android blijft echter in de meeste gevallen gelijk en omdat Android Open Source is zijn er veel partijen die allerlei interessante en leuke tweaks maken. Zeker voor degene de technisch handig is en/of graag verregaande controle over zijn smartphone heeft, is Android de meest voor de hand liggende keuze. Het is mogelijk om elk detail van je smartphone in te stellen en het is zelfs mogelijk om diep in de basis van het systeem te gaan sleutelen en functies toe te voegen of te verwijderen.

Omdat het systeem afkomstig is van Google, is de integratie met Google diensten voortreffelijk. Dit is natuurlijk met name interessant als je gebruik maakt van Gmail voor je e-mail en Google Agenda voor je digitale agenda.

iOS:
Het mobiele besturingssysteem van Apple is iOS voor de iPhone, iPad, iPod touch en Apple TV. Aanvankelijk is het slechts gemaakt voor de iPhone maar later ook uitgebreid naar andere apparaten. In tegenstelling tot Android is iOS geen opensource systeem en Apple houdt de broncode stevig in handen. iOS is dan ook alleen maar verkrijgbaar op Apples eigen apparatuur.

Dit betekent dat het besturingssysteem altijd gelijk is ongeacht welke iPhone je aanschaft (verschillen tussen de opeenvolgende generaties van het besturingssysteem daargelaten). Dit verschaft Apple enorm veel controle over het systeem wat vertaald wordt naar een bijna naadloze gebruikerservaring over de verschillende apparaten van Apple zoals de Mac(book) en Apple TV. Een iPhone komt dan ook het best tot zijn recht op het moment dat je meerdere producten van Apple hebt. Middels iCloud verschijnen bijvoorbeeld contacten die je toevoegt op de iPhone onmiddellijk ook in het adresboek van je Mac.

Het gevolg van het gesloten systeem van Apple is wel dat er veel minder aan valt te passen aan de telefoon dan met Android het geval is. Dit weerhoudt enkelen er overigens niet van om het toch te proberen wat resulteert in zogeheten jailbreaks die soms goed en soms minder goed werken. Als je niet van plan bent om te knutselen aan de telefoon of ieder detail wilt regelen dan is een iPhone een prima keuze. Ze zijn stabiel, uitermate voorspelbaar en nemen je een gedeelte van het werk uit handen wat je bij Android zelf moet regelen.

Andere overwegingen:
Natuurlijk zijn we er hiermee nog niet. Naast de algemene karakteristieken die bepaald worden door de opzet van het besturingssysteem zijn er ook nog andere overwegingen die een rol (kunnen) spelen. Ik zal er hieronder een aantal van bespreken.

Budget:
De bovenkant van de smartphonemarkt wordt gekenmerkt door gepeperde prijzen. iPhones bevinden zich helemaal aan de bovenkant qua prijs en zijn vaak duurder dan Android tegenhangers die vergelijkbare functionaliteit bieden. Android smartphones zakken ook vaak sneller in prijs dan iPhones. Als je met een kleiner budget zit dan vallen iPhones sowieso af aangezien Android telefoons in werkelijk elke prijscategorie verkrijgbaar zijn met een startbedrag vanaf ongeveer 100 euro.

Dit is het meest relevant wanneer je een smartphone los koopt en er dan een sim-only abonnement bij doet. Als je een telefoon ‘krijgt’ bij je abonnement dan lopen iPhones en de duurdere Android toestellen qua prijs uiteindelijk vaak niet ver uiteen.

Apps:
Als je een smartphone aanschaft dan ga je er vanzelfsprekend apps op zetten. De meest populaire apps zijn voor ieder besturingssyteem verkrijgbaar. Facebook, Twitter, Whatsapp etc. zijn allen verkrijgbaar voor zowel iOS als Android. Het loont om te kijken of er apps zijn die je graag wilt hebben en slechts voor één van beide systemen vekrijgbaar zijn. Als ik eventjes binnen het vakgebied van rechten kijk, dan zie ik geen apps die voor mij een doorslag geven voor het ene of het andere besturingssysteem. Wel is het zo dat er voor iOS meer apps verkrijgbaar zijn die rechtenstudenten misschien interessant vinden zoals het prima naslagwerk hetRecht, opMaat en BoomBasics.

Tweaks:
Hoe meer je aan de smartphone wilt kunnen instellen hoe meer je richting Android gedreven zult worden. Sommige functies die je graag wilt zul je misschien kunnen toevoegen aan iOS middels apps maar de control-freak en zeker de tweakers zullen al snel richting Android kijken. Voor mij was dit de doorslaggevende reden om enkele jaren geleden voor een Android smartphone te kiezen (al heb ik nog steeds een iPod touch om apps te kunnen testen.) Het gebrek van een goed notificatiecentrum met toggles voor meestgebruikte functies, het feit dat ik het uiterlijk verregaand wil aanpassen aan mijn eigen smaak en het gebruik van widgets, maakt Android voor mij vele malen geschikter.

Accessoires:
Voor zowel de iPhone als voor Android toestellen zijn veel accessoires verkrijgbaar al zijn er voor de iPhone nog altijd meer verschillende accessoires verkrijgbaar dan voor Android toestellen. Dat heeft ook te maken met het feit dat ontwikkelen voor de iPhone aantrekkelijker is omdat er niet veel verschillende varianten zijn waarmee met je een investering in één keer toegang hebt tot een aanzienlijk gedeelte van de markt.

De basisaccessoires zoals koptelefoons, hoesjes en kabels zijn altijd voor zowel Android toestellen als iPhones goed verkrijgbaar alleen zijn de iPhone accessoires wel altijd aanmerkelijk duurder dan de accessoires voor Android. Dat is niet per se erg maar wel iets om rekening mee te houden.

Connectiviteit en synchronisatie:
Je merkt aan Android dat het gebaseerd is op Linux. Android kan werkelijk overal mee verbinden en het delen van gegevens is ook vaak makkelijker dan bij Apple. Bij de presentatie van iOS 5 was Twitter-integratie groot nieuws. Daarna werd iets voor iOS 6 Facebook-integratie aangekondigd alsof het de uitvinding van het jaar was. Op Android is alles met alles geïntegreerd, wat betekent dat je foto’s, applicaties, bestanden – wat je maar wilt – deelt met elk programma dat een deelfunctie heeft. De veelzijdigheid van de deelfunctie in Android is natuurlijk wel afhankelijk van welke apps je hebt geïnstalleerd. Je kunt een foto niet delen naar Instagram als je de Instagram-app niet hebt geïnstalleerd.

Ook in fysiek opzicht is de connectiviteit van Android-toestellen gemakkelijker. Ze worden over het algemeen aangesloten via micro-usb en als ze mogelijkheid bieden om TV’s of beeldschermen aan te sluiten is dat vrijwel altijd micro-HDMI. Voor een iPhone heb je een speciale verloopkabel nodig van de lightning connector naar het type aansluiting wat je wil gebruiken.

Tot slot is ook de synchronisatie bij Android veelzijdiger, hoewel niet noodzakelijkerwijs beter. Bij veel Androidtoestellen kun je het geheugen gemakkelijk uitbreiden middels een micro-SD kaartje en op het moment dat je bestanden wilt uitwisselen met een pc dan werkt dat net als bij een USB-stick. Kabeltje erin en je kunt via een bestandsverkenner bestand van en naar de gewenste map verplaatsen en kopiëren. Bij Apple kun je bepaalde bestanden die alleen zelf hoeft te hebben synchroniseren via iCloud. Andere bestanden heb je het snelst losgeweekt via een reguliere clouddienst die gewoon alles accepteert zoals Google Drive.

Mijn afweging:
Er wordt mij ook vaak gevraagd waarom ik voor Android kies en of dat betekent dat ik iOS slecht vind. Laat ik eerst eens beginnen met het feit dat ik absoluut geen fanboy ben van één van beiden. Het gaat er om wat het beste bij mijn wensen past en dat is simpelweg Android. Ik ben een enorme geek en knutselaar en ik wil een toestel graag helemaal aan mijn smaak aan kunnen passen. Ik wil homescreens kunnen indelen zoals het mij belieft en ik wil widgets kunnen gebruiken om snel toegang te hebben tot de relevante informatie zoals mails, nieuws en agenda. De telefoon hoeft mij geen werk uit handen te nemen, sterker nog, dat vind ik uitermate vervelend. De details stel ik graag zo in als het zelf wil.

Het enige wat dan mogelijkerwijs nog iOS zou kunnen pleiten zijn unieke apps die op Android niet verkrijgbaar zijn maar geen van de unieke apps heeft voor mij een dergelijke meerwaarde dat het de doorslag geeft. De apps die ik het meest gebruik zijn ook voor Android verkrijgbaar en daarmee is het lot iOS bezegeld.

Het enige wat ik jammer vind is dat er bij Android niets is wat kan tippen aan het design van Apple. Ik heb al vaker te kennen gegeven een fan te zijn van industrieel, minimalistisch design en dan zijn de bare-bones no-nonsense aluminium designs van Apple natuurlijk prachtig. HTC was met de Hero op het juiste pad maar sindsdien heb ik niets meer gezien wat in mijn optiek ook maar in de buurt komt van wat Apple op dat vlak presteert.

Conclusie:
Je hoeft het natuurlijk niet eens te zijn met mijn oordeel. Zeker op het moment dat je al meerdere producten van Apple hebt is een iPhone natuurlijk de meest voor de hand liggende keuze. Zorg dat je goed ingelezen bent en stel vast wat je wensen zijn wat breekpunten zijn. Ga ook zeker naar een goede telefoonretailer en bekijk verschillende toestellen. Vanwege de grote variatie aan Android toestellen kan het zijn dat je de ene fantastisch vind en de andere helemaal niets. Praat ook met verschillende mensen en vraag waar zij problemen mee ondervinden bij het gebruik van hun iPhone of Android. Uiteindelijk kun je niet echt een heel erg verkeerde keus maken als je een smartphone wilt hebben. Beiden hebben hun eigen charme en eigen categorie fans om verschillende redenen.

Comments closed.