Als er op dit blog en in de nieuwsbrief aandacht wordt besteed aan alcoholica dan gaat de aandacht gewoonlijk naar wijn en cocktails. Er zijn echter natuurlijk nog veel meer heerlijke versnaperingen die kunnen rekenen op aandacht van levensgenieters en whisky is daar eentje van. De hoogste tijd dus om eens een heerlijke whisky te bespreken.

Bij whisky denkt men gewoonlijk aan Ierland en Schotland maar liefhebbers weten dat er ook in Japan veel moois gemaakt wordt. In Japan begon whisky productie rond 1870 maar het kwam pas echt op gang in 1924 toen Yamazaki opende wat de eerste distilleerderij was. Er zijn meerdere distilleerders in Japan maar de meest bekende en ook in het buitenland best verkrijgbare Japanse whiskys worden geproduceerd door Nikka en Suntory. De Hibiki die vandaag de revue passeert is van de laatste afkomstig.

De geschiedenis van Suntory gaat terug tot het begin van het whisky maken in Japan. Shinjo Torii begon zijn carrière als groothandelaar in farmaceutische producten. Hij breidde zijn handel uit met de import van alcoholische dranken uit het westen en introduceerde in 1907 Akadama port wine wat een zoete rode wijn naar Portugees recept was. Deze bleek enorm populair en Torrii werd een succesvol zakenman maar zoals veel ondernemers kon hij slecht stilzitten. In 1921 richtte hij Kotobukiya Ltd. op wat om zicht te gaan storten op wat zijn levensmissie zou worden: het maken van Japanse whisky voor Japanse mensen. In 1923 werd begonnen met de bouw van de Yamazaki distilleerderij aan de rand van Kyoto. Het gebied staat bekend om de uitstekende waterkwaliteit.

In 1929 werd de eerste echte Japanse whisky met de naam Suntory Shirofada gelanceerd. Uiteindelijk werd Torii opgevolgd door Keizo Saji die direct na zijn aantreden de naam van de Koptobukiya veranderde in Suntory. In 1973 kocht hij nog twee distilleerderijen Gotemba en Hakushu.

Aanvankelijk werden Japanse whiskies met name voor de binnenlandse markt geproduceerd hoewel er sinds de jaren ’80 ook mondjesmaat naar de Verenigde Staten werd geëxporteerd. Sinds ongeveer 2000 begint de Japanse whisky aan een enorme wereldwijde opmars. Bij Suntory introduceert men nu een 12 jaar oude blend om de Hibiki whiskies voor een groter publiek beschikbaar te maken.

Hibiki 12 year old blended:
hibiki_12

Kenmerken:
Percentage: 43%
Kleur: Goud-Amber
Neus: Enorm veel fruitige aroma’s van frambozen, ananas, honing en pruimen met tonen van verse kamperfoelie en nougat. Het is bijna te veel om op te noemen want de hele fruitschaal komt langs
Smaak: Zachte aroma’s van fruit met dikke zoetige, romige tonen en milde tonen van kruidnagel en peper.
Afdronk: Een lange afdronk die blijft hangen in de mond. Balans van terugkerende aroma’s van het fruit en volle kruidige tonen.
Prijs: 60 tot 65 euro voor 0,7 liter

Hibiki betekent “Harmonie” waarmee gedoeld wordt op de harmonieuze samenstelling van deze nieuwe Hibiki. Het is een blend bestaande uit diverse single malts van Yamazaki en Hakushu en een graanwhisky van Chita, allen dus afkomstig van het huis Suntory. Gelijk oudere Hibiki’s wordt deze blend van 12 jaar oud eerst op vaten gelagerd waarin voorheen de Japanse pruimenlikeur “Umeshu” in heeft gerijpt. Aan het eind van het proces wordt Hibiki gefilteerd door bamboehoutskool. Dit resulteert in een mooie, verfijnde whisky.

Het oog wil ook wat en wordt op zijn wenken bediend. Het eerste wat opvalt bij het openen van de doos is het enorme gewicht van de fles. Het is echt een zware massieve glazen decanteerfles en door de “rimpelingen” in het glas breekt het licht mooi door de heldere goud-amberkleurige vloeistof. Onmiddellijk daarna wordt je oog getrokken naar het label wat gemaakt is van rijstpapier waar duidelijk zwart op wit staat dat je een Hibiki in handen hebt. Het etiket oogt bijzonder sereen en rustig in vergelijking met de etiketten die je vaak op westerse whiskies ziet. Er spreekt een bijzonder soort eenvoud uit.

Van de eenvoud is echter niets meer te merken zodra je dop van de fles schroeft. Direct stijgt een aroma van veel fruit met een wolkje kruiden je tegemoet. Bij het drinken blijkt het een soepele en extreem zachte whisky met een fraaie fruitneus die goed aanwezig blijft in de mond. Een prettig tegenwicht komt van milde kruidige tonen als peper en kruidnagel.

Het risico van een dergelijke veelheid aan smaken is dat het palet al snel te druk wordt maar hier is daar geen sprake van. Hibiki doet de naam derhalve eer aan want het is echt een harmonie van veel smaken. Zeker voor deze prijs is het een geweldige whisky. Voor liefhebbers zijn 17- en 21-jarige Hibiki’s ook nog steeds een aanrader maar de 30-jarige variant is helaas financieel nauwelijks meer realistisch haalbaar te noemen.

Comments closed.