Over de meest voorkomende en belangrijkste dresscodes heb ik al uitgebreid geschreven maar er duiken steeds meer uitnodigingen op met vaag omschreven dresscodes als ‘smart casual’. Wat moet je daar dan mee doen? Bij deze een lijstje van alle dresscodes die ik ooit ben tegengekomen op uitnodigingen en een korte samenvatting van wat het ongeveer inhoudt. Wees gewaarschuwd dat veel van deze nieuwerwets geformuleerde vreselijk vaag zijn en aan veranderende interpretatie onderhevig. Ik geef hier aan wat ik denk dat acceptabel is en wat ongeveer op dezelfde lijn zit als veel bladen schrijven. Vraag bij twijfel altijd aan de gastheer om nadere instructies.

White tie:
White tie is de meest formele dresscode en betekent dat heren een rokkostuum moeten dragen en vrouwen een galajurk.

White tie optional:
De gastheer zal gekleed zijn white tie en het wordt op prijs gesteld als je zelf ook in white tie verschijnt. Het is echter niet verplicht om white tie te dragen. Als je er voor kiest om geen white tie te dragen dan kun je het beste voor black tie kiezen.

Black tie:
Heren dragen een smoking dames een nette jurk tot over de knie of eventueel een heel chique cocktailjurk.

Black tie optional:
De gastheer zal black tie dragen en wordt op prijs gesteld als je zelf ook in black tie verschijnt. Het is echter niet verplicht om black tie te dragen. De heren kunnen kiezen voor een zwart of navyblauw pak met een wit overhemd en donker gekleurde das. Een heel donkere kleur grijs, op het antraciet af, is ook mogelijk. Draag onder geen beding een bruin gekleurd gekleurd pak, dat neigt teveel naar tenue de ville. Dames kunnen kiezen voor een cocktailjurk, LBD of aanverwant.

Tenue de ville/business formal:
Bij tenue de ville kiezen heren voor een pak. Traditioneel grijze pantalon en blauwe blazer tegenwoordig navyblauw, grijs, zwart of bruin. Dames kiezen een mantelpak met rok of broek of een nette jurk. Business formal is een weinig strak gedefinieerde term maar komt ruwweg overeen met tenue de ville. Naar Amerikaanse begrippen is het bij business formal verplicht om een stropdas te dragen.

Smart casual/business casual:
Smart casual en business casual is een term die voortvloeit uit de invoering van casual friday in omgevingen waar normaliter tenue de ville gebruikelijk is. Het is echter ook een term die in ieder bedrijf weer anders ingevuld wordt. Een standaard veilige invulling voor heren is pantalon en een overhemd eventueel met een trui of blazer. Net iets minder formeel maar ook vaak nog acceptabel zijn chino’s als bijvoorbeeld Dockers ze maakt en polo-shirts. Voor dames is de standaard veilige optie een rok/pantalon en blouse of jurkje. Er zijn ook steeds meer bedrijven die jeans onder smart casual rekenen hoewel dit lang niet overal geldt. Denk bij smart casual aan kledingcombinaties die onder tenue de ville niet acceptabel zouden zijn maar wel comfortabel en netjes zijn. Bij twijfel is het altijd handig om het eerst eventjes te checken.

New York Casual:
Nog zo’n dresscode welke echt ongelooflijk vaag is. Het is gebaseerd op het idee dat New York een soort vierentwintiguurs economie heeft en dat iedereen ongelooflijk bezig is en nooit tijd heeft om zich om te kleden dus je moet kleding hebben die zowel op je werk als in de bar er echt geweldig hip uitziet. De vaagheid gecombineerd met het casual laat veel ruimte om je eigen interpretatie te geven. Vaak worden zeer donkerblauwe of zwarte jeans als basis gekozen en gecombineerd met overhemden en blazers voor de heren en blouses voor de dames al dan niet vergezeld van items als een hip leren jasje. Enkele bladen schrijven dat het doel vooral is om op een nonchalante manier te laten zien dat je veel geld hebt en daarom designer labels moet dragen. Hoewel dat in sommige kringen wellicht inderdaad de bedoeling is, heb ik dat nooit zo erg ervaren of gezien op dergelijke feestjes.

Casual:
In de categorie is vrijwel alles toegestaan zolang het maar geen pyjama is en schoon is. Shorts, T-shirts, jeans leef je uit.

Feestelijke kleding:
De laatste dresscode die ik met name de afgelopen twee jaar vaak tegenkom is feestelijke kleding. Ik krijg vaak het gevoel dat dit op een uitnodiging wordt gezet als het gaat om gelegenheden waar je vaak black tie voor zou hanteren maar waar men de gasten om wat voor reden dan ook vrijer wil laten. Het draait hier allemaal om wat voor evenement je kunt verwachten. Als je ongeveer weet wat de andere gasten zullen aantrekken dan is het handig om daar op af te stemmen. Voor een diner met een niet al te groot gezelschap bij een chique etablissement is black tie waarschijnlijk een goede keuze. Als het een bedrijfsfeest betreft dan kun je beter kiezen voor iets op het niveau van tenue de ville en voor het kinderfeestje van je buurjongen kun je prima jeans aantrekken.

Update: Iconoclastisch chique:
De publieke opinie blijkt onuitputtelijk creatief wanneer het aankomt op het verzinnen van waanzinnige nieuwe dresscodes. Zelden was een dresscode zo ambigu als iconoclastisch chique. Onder een iconoclast wordt immers gewoonlijk iemand begrepen die geen kunst of cultuur kan waarderen, een beeldenstormer of primitieveling zo je wilt. Is iconoclastisch chique derhalve eigenlijk het tegenovergestelde van chique zijnde casual of toch nog weer wat anders. Naar ik mij heb laten uitleggen door verscheidene bronnen moet iconoclastisch chique worden gezien als chique met een vrolijk accent. Te denken valt dan naar ik aanneem aan een waanzinnig gekleurde boutonniere of een paar felgekleurde sokken in een tint die nog altijd als discutabel geldt. Slotsom is dus dat iconoclastisch chique waarschijnlijk nog het meest gemeen heeft met de moderne variant van tenue de ville zij het dat je iets volstrekt vreemds kunt doen en zeggen dat het betreffende element iconoclastisch is.

Tot besluit:
Hiermee zijn alle dresscodes behandeld welke ik geregeld tegenkom. Mocht je nog meer vage dresscodes op uitnodigingen zien dan verneem ik het graag. Ondertussen kun je de meeste dilemma’s die je mogelijk hebt met dresscodes ook oplossen met gezond verstand. Ouderwetse kreten als dat het beter is om overdressed dan underdressed te zijn gaan nog altijd op.

Comments closed.