Hurah, kerst komt nu echt snel naderbij. Verheugd zijn degenen die kerstvakantie hebben en minder verheugd zijn degenen die tegen een tentamenperiode moeten aankijken. Krijgen we dit jaar een witte kerst? We zullen het moeten afwachten maar we zorgen wel dat fashionable op het winterweer zijn voorbereid met heerlijke winteraccessoires die je look helemaal compleet maken.

Shawls:

Mads Norgaard Sjaal Fine Merino Snowstorm grey melange:
Mads Norgaard is een Deense designlabel dat nu eindelijk ook in Nederland goed verkrijgbaar begint te worden. De prijzen zijn zeer redelijk en de kleding is altijd goed draagbaar. Zoals veel Deens design wordt ook deze shawl gekenmerkt door een simpel, elegant design dat er strak uitziet en zeer functioneel is.

Deze shawl is grof gebreid van pure merinowol en heeft een gebroken grijze kleur. Grijs is een neutrale basiskleur dus de shawl zal overal bij passen. De merinowol kriebelt niet en is heerlijk warm. De afmetingen zijn 176x24cm wat ongeveer een standaardformaat is.

Mads Norgaard

Hamaki-Ho Sjaal Sciarpa fango:
Soms wil je helemaal geen anonieme shawl maar ben je wat meer op zoek naar iets wat een statement maakt. Tegelijkertijd moet je er ook weer niet uit zien als een fashion-victim dat wanhopig probeert opvallend te zijn. Je wilt immers nog wel met goed fatsoen over straat kunnen lopen zonder dat je nagewezen wordt en meewarige blikken ontvangt. In de categorie opvallend en toch elegant bevindt zich de Scarpia Sjaal van Hamaki-Ho. De naam doet vermoeden dat het om een Japans of Koreaans label gaat maar niets is minder waar. Hamaki-Ho is Italiaans design en bestaat pas sinds 2009. Na enkele jaren bezig te zijn geweest met name in de thuismarkt gaat het nu ook de landsgrenzen over richting Noord-West Europa.

De shawl is gemaakt van een melange van 53% wol en 47% acryl waardoor de shawl wat soepeler een stretchier is dan een shawl van puur wol. De shawl is gedecoreerd met een opvallend horizontaal gestreept patroon dat uiteen loopt van ivoorwit via honing en karameltinten naar mocha en cognacbruin. De overgangen tussen de verschillende kleuren lopen geleidelijk waardoor de combinatie van het toch grote aantal kleuren een verrassend goed resultaat oplevert. De afmetingen bedragen ongeveer 180×24 centimeter en deze shawl kan in je kast liggen voor 50 euro. Er is ook een leuke bijpassende muts beschikbaar voor 35 euro maar wees gewaarschuwd dat de combinatie van muts en shawl niet iedereen zal sieren.

Lacoste croc scarf:
Je bent een man die het maximale uit het minimale wilt halen. Dan wil je een shawl die overal bij past ongeacht of deze gedragen wordt boven een strakke topcoat, sportieve blazer of casual denim jacket. De Lacoste croc scarf is gemaakt met jou in gedachten.

Een strak geweven melange van 35% viscose, 29% wol, 20% polyamide, 8% kasjmier en 8% konijnenhaar zorgt voor een shawl die erg soepel valt en toch ook nog zacht. Je boet wel een beetje aan warmte in ten opzichte van pure wollen shawls die wat groffer gebreid zijn maar in Nederland wordt het zelden zo koud dat een shawl als deze niet warm genoeg is. De afmetingen bedragen ongeveer 25×177 centimeter waarmee dit ontwerp net iets breder en korter is dan gebruikelijk. De prijs ligt rond de 70 euro en de shawl is verkrijgbaar in vier kleuren: rood, zwart, navy blauw en grijs melange.

Yeti Need:
Vaak vallen de winters hier in Nederland wel mee maar er zijn ook dagen dat het vriest dat het kraakt de ijskristallen bijna ook aan de binnenzijde van de ramen staan. Op die dagen laat je de mode liever eventjes op de achtergrond en kies je voor pure functie. Of wellicht plan je binnenkort een tripje richting één van de poolcirkels en heb je een enorme noodzaak om warm te blijven ongeacht de weersomstandigheden. Voor dergelijke situaties moet je Yeti Need zeker eens een blik waardig keuren.

Yeti is met name bekend in de outdoorwereld vanwege de prachtige donsslaapzakken die ze maken die zelfs de meest gruwelijke kou aankunnen. Nu is dezelfde technologie gebruikt voor het maken van een shawl dus dat belooft heel wat. Een shawl met dons vullen, je moet er maar op komen. Het resultaat is echter fantastisch, een enorm warme shawl die absoluut winddicht is het waarschijnlijk tot de warmste ooit behoort. De shawl bestaat eigenlijk uit een hele reeks kleine zakjes die gevuld zijn met dons. Door deze constructiemethode blijft de dons altijd gelijkmatig verdeeld over de shawl zodat je niet een hele pluk dons hebt op één plaats en verder nergens. Ook draagt het bij aan de flexibiliteit van de shawl doordat de naden als scharnierpunten fungeren. Ten slotte behoort de shawl ook tot de allerlichtste die je kunt verkrijgen.

De Yeti Need wordt geleverd inclusief een opbergzakje. Al dit moois heeft helaas wel een prijsje van 100 euro maar dat is voor een innovatief ontwerp met superieure constructie en afwerking niet onredelijk. Lang niet iedereen zal een dergelijke shawl ten volle kunnen benutten maar wie op zoek is naar iets dergelijks kan nauwelijks beter vinden dan dit.

yeti need

Headwear:

Anerkjendt Muts Lawson legergroen:
Easy to wear, fashion forward, clothes with an edgy twist and always with a sense of humour — dat is het motto van het jonge Deense label Anerkjendt. Ze leveren met name casual kleding die opvalt door zijn hoge kwaliteit, functionaliteit en goed doordachte details. Qua stijl ben ik niet van alles wat ze doen onverdeeld fan maar er zitten werkelijk juweeltjes tussen zoals deze beanie in legergroen die opvalt door zijn uitermate simplistische en strakke vormgeving. Gemaakt van een blend van 30% wol en 70% acryl met een prijskaartje van 35 euro.

anerkjendt lawson muts

The Rail Cashmere Knit Cap:
Misschien houdt je wel van de stijl van een beanie maar wil je een wat relaxter pasvorm. The Rail maakt prachtige slouchie beanies geheel van kasjmier die ook nog eens heel betaalbaar zijn. Strak geweven en met een minimalistische uitstraling maar minder militair aandoend dan bijvoorbeeld de Anerkjendt Lawson zodat niet misstaan boven een topcoat of kapiteinsjas. Verkrijgbaar in Army Green Heather, Zwart, Navy Blue Heather en Light Grey Heather. Met name deze laatste is heel vriendelijke en bruikbare kleur die vrijwel niemand zal misstaan en een verrijkende stuk voor elke garderobe is. Prijzen liggen rond de 40 euro.

Maloja Beanie Killari:
Wil je een wat meer retro ontwerp? Dat kan geregeld worden met de Maloja Killari. Met deze gebreide muts ben je goed voorbereid op de koude dagen. Dit beanie model heeft een flinke pompon zonder franje. Bij de hoofdband zit een strook zachte fleece voor extra warme oren en voorhoofd. De buitenzijde gemaakt van 50% wol en 50% wol waardoor de muts elastisch is en altijd goed aansluit. Het geborduurde witte merk contrasteert mooi met de diepzwarte kleur van de muts. Verkrijgbaar voor een 35 euro

maloja killari

Fjällräven Tur Heater:
Ook bij de headwear hebben we een model voor als je niets liever wilt dan wilt warm blijven en fashion je geen hout interesseert. In Rusland kennen ze winters die onze winters doen verbleken tot een sub-tropisch klimaat bij vergelijking. Bijgevolg verstaat men in Rusland ook hoe serieus warme mutsen te maken. De Fjällräven Tur Heater is gebaseerd op de enige echte Oesjanka/Ushanka. Vrij vertaald betekent dit zo ongeveer iets als oorflapmuts. Een Ushanka is een model muts met oorflappen aan de zijkant die zowel bovenop de muts vastgezet kunnen worden als over de oren gevouwen en onder de kin vastgebonden. Ushanka’s worden ook wel pelsmutsen genoemd aangezien ze gewoonlijk werden gemaakt van bont. Ook heden worden met name Ushanka’s van nertsbont nog gebruikt in de Arctische regio’s van Rusland waar temperaturen kunnen dalen tot tussen de -40 en -70 omdat ze superieure isolatie bieden. Gelukkig zijn dergelijke temperaturen hier niet aan de orde en kunnen we met een gerust hart volstaan met een moderne interpretatie van de oesjanka die met nepbont gevoerd is.

Een goede keuze voor superieure verwarming voor een toch nog enigszins hanteerbare prijs is de Fjällräven Tur Heater. Fjällräven is een Zweeds merk en ook in die contreien weet men wel hoe je een lekkere warme muts moet maken. De Tur Heater is een robuuste wintermuts gemaakt van waterdichte en windbestendige Vinylon F met binnenzijde van zacht synthetisch bont. Een waterbestendige buitenzijde is bij stevige sneeuwbuien, hagelbuien of de hier regelmatige voorkomende smerig koude regenbuien geen overbodige luxe. De klep beschermt tegen de sneeuw en de oorflappen met klikgesp houden de kin en wangen lekker warm. Een paar extra kleine oorflappen met “gehoorgaten” eronder kunnen omhoog geklapt en daarna vastgezet worden met een knoop. Met name in stads verkeer is dit heel prettig omdat je oren wel warm blijven en je toch nog steeds dingen zoals het belletje van de tram kunt horen. Bij zeer koude wind kun je ze gewoon naar beneden geklapt houden.

Fjällräven heeft ook nog een paar andere varianten op het thema van de ushanka. Zo is er nog de Wool Heater met een buitenzijde van een wolmelange en zonder de gehoorgaten. Ook is er nog de woodsman cap zonder gehoorgaten en met een harde klep welke nuttig is tegen de zon. Ook is er nog de fur on fur heater welke geheel gemaakt is van synthetisch bont. Deze laatste komt nog het dichtst in de buurt van de traditionele ushanka. Voor de actuele samenstelling van het assortiment kijk je het best eventjes op de site van Fjällräven. Als de afgelopen jaren een indicatie zijn voor de toekomst dan zit er altijd een variant op de Oesjanka in het assortiment. Prijzen lopen uiteen van 55 euro voor de goedkope varianten tot 100 euro voor de duurdere. De Tur Heater zit in het middensegment met een prijs van 75 euro.

Handschoenen:

Polo Ralph Lauren Perforated Leather Gloves:
Het is geen geheim dat ik fan ben van het mixen van klassieke stijl met moderne techniek. Binnen dat kader moeten deze handschoenen van Ralph Lauren bezien worden. Geperforeerde handschoenen dienden van oudsher om een goede airflow te behouden zodat je minder last kreeg van zwetende handen. Heden ten dage heeft het nog steeds een dergelijke functie in leren motorhandschoenen voor het zomerseizoen.

De Ralph Lauren handschoenen doen mij denken aan de handschoenen voor paardrijden van begin twintigste eeuw. Gemaakt van zacht leer met een verstelbare lederen tab met een drukknoopsluiting aan de achterkant van elke handschoen. De bekende channel-stiksels lopen aan de bovenzijde ter hoogte van de knokkels over de hele breedte van de hand. Geperforeerde accenten bevinden zich op de vingers. De manchet is gemaakt van lamswol. Koud krijgen zul je het niet dankzij de voering van Thinsulate fleece.

Deze handschoen kun je het beste zien als een vrij lichte winterhandschoen en is wat minder geschikt voor de ultieme koukleum. De handschoen is echter ruimschoots voldoende voor het merendeel van de winter. Bij extreem koud weer zul je misschien nog een dunnen liner handschoen willen aantrekken om net dat beetje extra warmte te hebben. Handschoenen als deze vind ik altijd prachtig maar een gedeelte van de voordelen ten opzichte van handschoenen zonder perforaties gaat al snel verloren. Rond de perforaties zijn ze altijd relatief slijtagevoelig en als je met een perforatie ergens aan blijft hangen dan loop je het risico dat ze uitscheuren. De prijs bedraagt een 120 euro.

Dents Mens Brown Cashmere Lined Leather Gloves
Het oer-Britse Dents maakt al een eeuw of wat handschoenen en behoort tot de absolute toppers op het gebied van lederwaren. De namen zijn niet hip maar geven exact aan wat je koopt. Dit model leren handschoenen is het epitoom van de mix van functie en stijl. Leer is absoluut winddicht mits de naden goed gestikt zijn, voeg daar een warme voering aan toe en je blijft de scherpste kou zonder enige moeite de baas. Een nadeel is wel dat leer gevoelig is voor watervlekken en ook af en toe wat aandacht en onderhoud nodig heeft om goed te blijven. Aan de andere kant kan een goed paar leren handschoenen met een beetje aandacht en liefde jarenlang meegaan en leer is over het algemeen erg slijtage- en scheurbestendig. Het is niet voor niets dat motorkleding en werkhandschoenen vaak van leer zijn en/of leren verstevigingsvlakken hebben op slijtagegevoelige plekken. Dat betekent niet dat deze handschoenen geschikt zijn om als werkhandschoenen te gebruiken maar de voordelen gaan zeker op.

Deze handschoenen van Dents zijn gemaakt van zeer donkerbruin, zacht en soepel leer. Ze hebben een decoratief three-way stiksel op de rug van de hand en een uitlopende manchet welke gewoon open kan worden gedragen of gesloten middels een drukknoop. De binnenzijde is gevoerd met kasjmier in een beige tint. Als je het leer goed verzorgt en schoonhoudt dan heb je van een paar handschoenen als dit zeker 15 jaar plezier voordat ze versleten zijn. Een paar handschoenen als dit kost rond de 150 euro. Je moet het dus echt zien als een investering.

The North Face Men’s E-tip TNF APEX glove:
Je bent jong, hip en altijd online dus ook in de winter verlaat de smartphone nauwelijks de doodgreep van je hand. Je wilt bij voorkeur echter wel warme handen blijven houden als je aan het facebooken, mailen, whatsappen of whatever bent. The North Face heeft een oplossing gevonden voor het winterse probleem van de generatie KPN. Deze handschoenen zijn gemaakt van TNF Apex wat een soft-shell materiaal is dat speciaal door The North Face ontwikkeld is. De buitenzijde is sterk en slijtagebestendig en de binnenzijde is zacht en warm als fleece. De stof kan een beetje rekken is erg soepel waardoor je veel mobiliteit hebt, je kunt dus altijd je smartphone goed vasthouden en nauwkeurig bedienen zonder dat je handschoenen erg in de weg zitten. Om er voor te zorgen dat je smartphone niet gemakkelijk uit je handen glipt is de handpalm bekleed met een siliconen grippatroon zodat je telefoon bijna letterlijk vastplakt in je hand ongeacht de weersomstandigheden.

De stof is behandeld met een DWR (durable water repellent) materiaal waardoor de handschoenen waterwerend zijn. De meeste buitjes zul je hiermee zonder moeite kunnen trotseren maar voor slechter weer zul je toch altijd moeten uitwijken naar iets wat waterdicht is. The North Face is er met deze handschoenen in geslaagd een heel goed compromis te maken tussen mobiliteit, warmte en weerbestendigheid. Deze handschoenen kosten ongeveer een 60 euro.

Black Diamond Mercury Mitt:
De volgende ijstijd staat al over een paar miljoen jaar voor de deur en je kunt je redenen hebben om nu al volledig voorbereid te willen zijn op het ergste. Op het vlak van warmte betekent houdt dat in dat je handschoenen zult moeten inruilen voor wanten. Als je vinger bij elkaar zitten dan blijven ze langer warm al gaat dit om logische redenen natuurlijk wel ten koste van de mobiliteit.

Black Diamond is een merk voor klimmers door klimmers en hun Mercury mitt heeft een goede reputatie opgebouwd. Met een 284g Primaloft voering blijf je in zelfs de koudste omstandigheden warm. De binnenhandschoen kan er uit gehaald worden en is voorzien van een lobster configuratie (losse duim en wijsvinger rest bij elkaar) zodat je soepel je ijsbijl richting klif kunt zwaaien. Het geheel is voorzien van een 100% waterdichte Bdry insert zodat de koude sneeuw buiten blijft.

black diamond mercury mitt

Comments closed.