Cravatte, stropdas, das, plastron, hoe je het ook noemt de das is waarschijnlijk het meest opmerkelijke accessoire van de moderne man en er zijn weinig stukken die op een dergelijke lange geschiedenis kunnen bogen. Sommigen stappen de deur niet uit zonder en anderen hekelen het stuk, redenen genoeg om eens een artikel aan dit accessoire der accessoires te wijden.

Historie:
Zoals met vele dingen is het lastig om een absoluut beginpunt in de geschiedenis aan te wijzen waarop ‘de stropdas’ is ontstaan. Romeinse soldaten knoopten al dassen en halsdoeken om als deel van het uniform of om de band met een bepaalde groep te indiceren.

De moderne stropdas stamt uit de dertigjarige oorlog. Kroatische huurlingen in Franse dienst droegen smalle geknoopte shawls om hun nek. Uniformen voor staande legers waren in die tijd praktisch non-existent, dus de shawls dienden als praktisch identificatiemiddel. De destijds jonge Franse koning Louis XIV begon ongeveer in 1646, toen hij zeven was, met het dragen van de zogenaamde cravate. Het woord is waarschijnlijk een verbastering van het Kroatische woord voor Kroaten, Hrvati, en het Franse woord, Croates. Zoals alles wat de koning deed, kreeg het kledingstuk enorme navolging, niet in de laatste plaats omdat het veel praktischer was dan de hoge gesteven kragen die tot dusver werden gebruikt. Het hof had zelfs een cravat-maker in dienst die de koning elke dag een aantal cravattes voorhield, opdat de meest geschikte gekozen kon worden.

De cravat verspreidde zich snel over Europa. Na de Franse, de Belgen en de Nederlanders volgenden ook de Britten. Met name het Verenigd Koninkrijk was cruciaal voor de doorontwikkeling van de cravat. Daar veranderde men de patronen en de manier van knopen. Tot in de 19e eeuw was de das wit, maar de Engelsen introduceerden ook gekleurde cravattes om zo beter bij de individuele stijlbehoeftes aan te sluiten. De interesse in cravattes nam toe. Uit deze tijd stammen ook de eerste bekende publicaties over hoe de cravatte te knopen zoals de Neckclothitania. Dit is een boek met instructies en illustraties over 14 verschillende wijzen om de cravatte te knopen.

Met de komst van de industriële revolutie veranderde ook de aard van de das. Men wilde een das die gemakkelijk om te doen was, comfortabel en een hele dag netjes bleef zitten. Dassen gingen meer gelijken op de moderne vorm, ze werden langer, dunner en konden gemakkelijker vastgeknoopt worden waardoor ze beter bleven zitten.

De stropdas zoals we die heden kennen stamt uit 1926. In New York was de stropdasmaker Jesse Langsdorf gevestigd. Hij sneed de stof in drie delen schuin op het weefsel welke in elkaar worden gezet tot een stropdas. Hierdoor blijft de elasticiteit van de stof beter behouden en blijft de stropdas er gedurende langere tijd goed uitzien. Ook werd industriële vervaardiging van een stropdas makkelijker door deze werkwijze. Sindsdien is er weinig meer veranderd aan de stropdas.

Wel of geen das:
De toenemende casual trend is tot noch toe niet in staat in staat geweest om de stropdas de figuurlijke das om te doen. Echter met de teloorgang van financiële instellingen en een toenemende allergie jegens eenieder die zich consultant noemt, komt het dragen van de stropdas onder druk te staan. Velen doen de stropdas ook af zodra ze thuiskomen wat toch een indicatie is dat deze spreekwoordelijke ‘dood door ophanging’ niet heel comfortabel is. Oscar Wilde zei nog: “A well-knotted cravat is the first serious step in a man’s life” terwijl prins Claus recentelijker nog zei: “Stropdasdragers aller landen verenigt u en gooi het knellende ding weg”. Moeten we nu wel of geen stropdas dragen is de vraag die dan ook steeds vaker gesteld wordt.

Laten we pogen een antwoord op deze vraag te formuleren en te beginnen met het stellen van een paar voordelen en nadelen.
Voordelen:

  • Kleren maken de man, een passende stropdas kan een outfit compleet maken
  • Het verbergt een kippennek.
  • Kleding, waaronder stropdassen, kunnen worden gebruikt om een band met een bepaalde groep aan te duiden zoals bijvoorbeeld studentenverenigingen of bedrijven.
  • Het dragen van een stropdas kan een teken van respect naar de wederpartij zijn.
  • Warmer in herfst en winter zodat je gemakkelijker eventjes snel de deur uit kunt stappen om een boodschap te doen.

Nadelen:

  • Al snel te warm en knellend in de zomer.
  • Belemmert bewegingsvrijheid en zit gemakkelijk in de weg bij activiteiten als eten.
  • Kan absoluut in bepaalde situaties en bij bepaalde groepen.
  • Doet je al snel ouder lijken dan je in werkelijkheid bent.

De juridische professie is over het algemeen vrij weinig vooruitstrevend op modevlak. Casual trends zullen hier niet snel toeslaan mede ook omdat klanten over het algemeen zullen verwachten dat een jurist een pak draagt. Bij wat ouderwetser kantoren betekent dat ook dat er meer waarde zal worden gehecht aan het dragen van een stropdas. Bij de wat ‘relaxter’ kantoren zal een das lang niet altijd nodig zijn. Daarmee is de eerste invloedsfactor vastgesteld: hoe behoudend is je werkomgeving? Bij twijfel kun je het beste altijd kiezen voor een stropdas.

Ten tweede is van belang de boodschap die je wilt uitdragen. Het dragen van een stropdas zal altijd een gekleder indruk maken dan het weglaten van een stropdas. Je kunt ook zeer goed een stropdas weglaten als een beetje nonchalanter wilt overkomen. Daarbij moet je ook rekening houden met de klanten die je ontvangt. In bijvoorbeeld Azië is het dragen van een stropdas echt een must. Ook is het aanbevolen om een stropdas te dragen indien je mensen ontvangt die een hoge functie bekleden binnen grote bedrijven, er is een aanzienlijke kans dat die een leeftijd van tussen de 50 en 60 zullen hebben en meer waarde hechten aan het dragen van een stropdas. Overweeg dus goed of je doelgroep bepaalde verwachtingen zal hebben omtrent het al dan niet dragen van een stropdas. Zeker in internationale relaties wordt de impact nog al eens onderschat.

Ten derde zijn er modieuze overwegingen. De meeste trends neigen nu eenmaal naar casual, daar is an sich niets mis mee en voor stropdashaters is het zelfs een zegening. De afgelopen seizoenen was al duidelijk zichtbaar dat de stropdas zelf minder formeel begon te worden met de opkomst van onder meer gebreide en gehaakte stropdassen. Momenteel is het modieus om de stropdas geheel en al weg te laten en een flinterdunne trui te dragen onder je colbert. De stropdas verdwijnt simpelweg steeds vaker van het toneel. Dat houdt in dat je gaandeweg steeds meer vrijheid zult kunnen permitteren rondom het al dan niet dragen van een stropdas, zeker in de toekomst als de casual trend doorzet.

Het dragen van een stropdas:
Het dragen van een stropdas wordt regelmatig omschreven als oncomfortabel. Het hoeft echter vaak niet zo dramatisch te zijn als vaak wordt omschreven, er zijn tal van methodes die je kunt gebruiken om het dragen van een stropdas aangenamer te maken. Het dragen van een stropdas begint simpelweg bij het dragen slechts wanneer het echt nodig is. Zeker op ‘s zomerse dagen is het prettig om te trachten het dragen van stropdassen zoveel mogelijk te ontwijken. Het is zonder meer een open deur maar toch iets waar vaak overheen gekeken wordt.

Je kunt ook wat spelen met je stropdasknoop en de kraag van je overhemd. Een kraag die wat breder weggesneden is en een niet al te dikke knoop laten meer ademruimte. Ook een overhemd met een button-down kraag is voor sommigen een uitkomst omdat de stropdasknoop dan niet omhoog kan kruipen. Kies daarnaast voor een niet al te grote knoop, een dubbele windsor ziet er fantastisch uit maar moet altijd nauw aansluiten. Een knoop als een Christensen kun je ook wat losser dragen zonder dat het er meteen onverzorgd uitziet.

Een andere handige truc is om te kiezen voor gevoerde stropdassen. Deze zijn dikker dan ongevoerde stropdassen en kun je vaak wat losser knopen terwijl ze nog steeds goed vallen doordat ze wat meer gewicht hebben. Zijden stropdassen vallen vaak ook uitstekend als je ze wat losser knoopt en blijven uitstekend zitten in tegenstelling tot veel polyester stropdassen waarvan de knoop nog wel eens vorm wil verliezen als je ze niet strak genoeg knoopt.

Op warme dagen kun je zolang het betamelijk is ook het bovenste knoopje van je overhemd losmaken en de knoop wat losser doen. Zo heb je in ieder geval niet de gehele dag last van de hitte.

Er is dus ruimschoots voldoende te doen om het comfort van het dragen van een stropdas te bevorderen. De onhandigheid van de stropdas is echter vaak lastiger te elimineren. Ik durf te wedden dat er weinig stropdasdragers zijn die niet per ongeluk een keer hun stropdas in de soep hebben laten hangen of per ongeluk tussen boek geklapt. De meest praktische oplossing hiervoor is een eenvoudige dasspeld die er voor zorgt dat de das beter tegen je borstkas aan blijft zitten. Draag een dasspeld ergens tussen de tweede en vierde knoop van boven. Lager dan dat ziet er over het algemeen enigszins merkwaardig uit.

Tot slot:
Laat ik nu trachten een waardeoordeel te vellen over de stropdas. Ik denk dat de stropdas zeker nog toekomst heeft, zeker in professionele kringen. Je ziet er met een stropdas immers totaal anders uit dan zonder stropdas. Dat betekent echter nog niet dat je altijd een stropdas hoeft te dragen als je op je werk bent. De belangrijkste afwegingen voor het al dan niet dragen van een stropdas zullen je werkomgeving en de klanten die ontvangt zijn.

Het dragen van een stropdas hoeft ook niet per se een oncomfortabele ervaring te zijn. Je kunt veel problemen al oplossen door te kiezen voor een niet al te strakke knoop en de das niet al te strak aan te trekken. Een dasspeld kan er voor zorgen dat een das niet overal tussen komt te zitten.

Op persoonlijk vlak heb ik geen echte voorkeur of afkeer van het dragen van een stropdas. Het hangt er maar net vanaf wat past bij een outfit en wat de klant verwacht. Zeker ‘s zomers vind ik stropdassen absolute ondingen omdat ze alle luchtcirculatie afsluiten. Zelfs met de beste, meest luchtige, katoenen overhemden valt daar niet tegenop te boksen.

We hebben echter allen gekozen voor een bestaan binnen de juridische professie en daar hoort nu eenmaal het af en toe dragen van een stropdas bij.

Comments closed.