Het kan vrijwel niemand ontgaan zijn met alle speculaties van de afgelopen tijd en de krantenkoppen vanochtend. Apple introduceerde gisteravond op een speciaal event de iPad 3 aan. De presentatie begon met de aankondiging van een nieuwe Apple TV maar dat was natuurlijk niet waar de hordes pers op afkwamen. De echte showstopper waar iedereen gespannen de adem voor inhield is de iPad 3.

Volgens Apple zijn er vijf redenen waarom de nieuwe iPad een revolutie is:

  1. Een retina display
  2. Een 5.0 megapixel camera met HD ondersteuning
  3. 4G (LTE) ondersteuning
  4. Een nieuwe processor
  5. Een fantastisch uiterlijk

Het retina display krijgt een resolutie van 2048×1536 pixels. Dit komt neer op 264 pixels per inch. Dat is tweemaal zoveel als bij de iPad 2 en dat verschil zal behoorlijk zichtbaar zijn. Het is echter nog altijd lang niet zoveel als 326 pixels per inch van de iPhone 4s. Dat is echter iets wat ik Apple bepaald niet kan aanrekenen want het scherm van de iPad is met 9.7 inch ook een stuk groter en dat maakt het lastiger om een hogere pixeldichtheid te behalen. Het is in ieder geval met afstand het beste scherm wat er in een tablet verkrijgbaar is.

De nieuwe processor mag er ook zijn. Het is helaas nog geen A6 processor maar een geüpgrade A5 processor welke door Apple A5X is gedoopt. Het is dus eigenlijk dezelfde dual-core als de A5 maar met een betere GPU erop dus de grafische prestaties zullen iets beter zijn. Dat is natuurlijk ook logisch gezien het vele malen betere scherm. Het is waardeloos als je straks een mooi scherm hebt maar geen games kunt spelen in hoge resolutie omdat de GPU het niet kan bijbenen.

Een nieuwe camera is niet zo spectaculair. Er zijn tegenwoordig meerdere tablets op de markt met een goede camera en voor echt film- of fotowerk zijn ze ongeschikt. Een leuke toevoeging maar niet echt iets wat Apple nu apart zet van de concurrentie.

Het uiterlijk is geheel conform wat we van Apple gewend zijn. De nieuwe iPad is iets dikker en zwaarder dan zijn voorganger maar het uiterlijk is gezien de afbeeldingen en berichtgeving praktisch onveranderd. De toevoeging van 4G ondersteuning is in Nederland bij gebrek aan geschikte netwerken eigenlijk volstrekt waardeloos. De geschatte batterijduur is 10 uur en dat is gewoon goed te noemen.

Het meest interessant aan de nieuwe telg van de Apple familie is de toevoeging van het zogeheten retina scherm. De nieuwe processor biedt leuke mogelijkheden met name voor het maken van beter uitziende games. Bij de rest van de veranderingen heb ik mijn twijfels of deze heel veel meerwaarde hebben. Voor degenen die nu een iPad 2 bezitten, lijkt het me niet voldoende reden om over te stappen. Voor degenen die nog geen tablet hebben, heeft Apple zeker een overtuigend aanbod liggen.

De nieuwe iPad zal op 23 maart naar Nederland komen en wordt dan in de markt gezet voor dezelfde prijzen als de iPad 2 had bij introductie. De iPad 2 blijft gewoon verkrijgbaar, de prijzen daarvan zijn fors omlaag gegaan.

Bron:
Nieuwe iPad met retina display aangekondigd via Hardware.info
Hands-on: Vooral scherm maakt nieuwe iPad de moeite waard via Nu.nl

Comments closed.