Langzaam dwingt de herfst zich ons leven wederom binnen. Dit gaat gepaard met een moment in het leven van elke fashionliefhebber dat gevreesd wordt – het uitpakken en opruimen van de A/W garderobe. Het is niet altijd leuk maar het moet toch gebeuren. Ik ben geneigd om in dit proces drie stappen te onderscheiden: nostalgie, debat en loslaten.

Nostalgie:
Je start met het inpakken van de zomerkleding – vaarwel korte broeken en linnen blazers – je begint te graven door de plek waar je kleding voor kouder weer hebt opgeslagen … en het is lang niet zo hopeloos als je dacht dat het zou zijn.

Je vind die coltrui die vorig jaar zo heerlijk zat en de trui die je in de uitverkoop hebt gekocht speciaal om dit jaar te gaan dragen. Je komt ook alle klassiekers weer tegen die je aanvankelijk vergeten was maar eenmaal herenigd, is het alsof ze nooit weg zijn geweest. Ik denk aan de heerlijke geruite flanellen overhemden en wollen stropdassen.

Herinneringen over waarom dit seizoen zo heerlijk is, komen weer bovendrijven. De charme van wandelen over het strand in donkere jeans en dik breisel en een stevige bodywarmer, het hangen aan de bar met je vrienden in deconstructed pantalons met een tweed blazer erboven.

Maar dan komt het grote debat.

Debat:
Tja, de lastige middelste stap. Je gaat eens wat verschillende kledingstukken aanpassen en het begint op te vallen dat de goede herinneringen aan bepaalde kledingstukken niet meer helemaal stroken met de realiteit van nu. De vorm van je lichaam is kennelijk alweer veranderd, had je misschien maar niet zoveel moeten sporten van de zomer. Dat betekent dat sommige kledingstukken niet meer zo goed passen als je gewend was.

Andere kledingstukken hebben op mysterieuze gaten ontwikkeld waar je niets van wist, weer anderen hebben een enigszins vreemde geur ontwikkeld welke er maar niet uit wil hoe vaak ze ook gewassen worden.

Je weet zeker dat dit maar een fase is, je hebt zulke goede tijden beleefd samen. Ehm, nee hoor dat heb je echt fout gezien.

Loslaten:
Nu alle A/W kledingstukken weer zijn terugverhuisd naar de kast en je basics gezelschap houden, breekt het besef door dat er teveel tijd is verstreken. Trends zijn veranderd en je eigen smaak heeft zich ook verder ontwikkeld. Het is tijd om de feiten onder ogen te zien en ze gewoon te laten gaan.

Als je iets in je garderobe hebt wat je niet wilt, is de kans dat je het draagt ergens tussen nul en niet. Je kunt het kledingstuk dus net zo goed verwijderen uit je kast en het doen gaan naar een plaats waar het nog nuttig is. Breng het naar de textielcontainer voor derdewereld landen, gooi het weg als het echt versleten is of breng het naar een kringloopwinkel om maar eens een paar opties te noemen. Kortom, doe het verdwijnen uit je kledingkast.

Een nieuwe start:
Het is niet allemaal slecht nieuws. Nadat je over het verlies heen bent, kun je gaan nadenken over alle nieuwe kledingstukken die nog ergens op je liggen te wachten. Het mooie aan dit modeseizoen is dat het gemakkelijker dan ooit is om je stijl met weinig zoeken en pijn aan de portemonnee verder door te ontwikkelen. Doe de wereld echter wel een lol en elimineer kleding die je niet langer past of niet langer presentabel is.

Comments closed.