Het is september de laatste mooie dagen hebben we voorlopig gehad. De temperatuur gaat langzamerhand naar beneden, bomen beginnen hun blaadjes te verliezen en de wind trekt aan. De koude seizoenen zijn weer in aantocht. Naast de geheel eigen charme die herfst en winter hebben kunnen we ook weer uitkijken naar nieuwe collecties op de catwalk en nieuwe trends. Laten we dat dan ook maar eens gaan doen. We beginnen deze week met een blik op de trends voor de vrouw, volgende week zijn de heren aan de beurt.

Kleuren:
SS13 bevatte veel felle kleuren. Met de komst van herfst en winter is altijd een overgang naar gematigder kleuren zichtbaar maar dit jaar is de algemene indruk dat designers zich op het vlak van kleuren behoorlijk inhouden. Zwart en vele grijstinten doen het altijd goed. Vorig jaar waren er veel honing en karameltinten te zien, dit jaar lijkt het richting wat gematigder pasteltinten te gaan. Ook zachtroze kwam een aantal keer voorbij. Daarmee is de mode dit seizoen, zeker na het kleurgeweld van afgelopen zomer, opvallend ingetogen.

Oversized jas/mantel:
De strak getailleerde mantels en jassen van de afgelopen jaren zijn plotsklaps verdwenen. In plaats daarvan zien we nu grote oversized winterjassen. Ideaal om een dikke trui onder te dragen en je in te verschuilen tegen koud weer. De modellen zijn veelal geïnspireerd op klassieke trenchcoats en topcoats.

oversized-jas-Celine
Oversized double-breasted topcoat van Céline

Ruitjes:
Ruitjes zijn er in vele soorten en maten. De designers zijn het er niet over eens welke ruit dominant gaat worden maar ze zijn het er wel over eens dat ruitjes in de mode zijn. Op de catwalks is van alles te zien uiteenlopend van houndstooth ruitjes tot tartan. Ook opvallend is de veelheid aan kledingstukken waar de ruitjes terug komen, het blijft niet slechts beperkt tot een trui of een rok maar ook jurkjes worden ineens met ruitjes gedaan. Zie bijvoorbeeld onderstaand jurkje van Dolce en Gabanna.
ruitjes_Dolce-Gabbana

Transparante stoffen:
Er was een opvallende hoeveelheid doorschijnende stoffen te zien op de catwalk. Het gaat daarbij niet om hele outfits maar om gedeeltes waar doorschijnende stof is aangebracht. Dit kan al dan niet samen gaan met andere decoraties zoals studs of strass steentjes om het kledingstuk net wat meer te laten sprankelen. Er wordt bij de transparante stoffen driftig op los gecombineerd met onder meer kant, tûle en leer.

transparante_stoffen_Saint-Laurent
Zwart leren jurkje gecombineerd met transparante stof van Saint Laurent

Bont:
Ondanks het sterker wordende maatschappelijke verzet tegen echte bont blijft het bij tal van designers terugkomen op de catwalk. Het was weer volop aanwezig en moet derhalve wel als trend genoemd worden. Verschil met voorgaande jaren is dat niet slechts om details gaat van bont maar dat we nu weer meer en meer hele kledingstukken van het materiaal zien.

Marni
Jurkje van bont van Marni

Ingewikkeld vouwwerk:
De meeste kledingstukken zijn dit seizoen relatief eenvoudig gesneden. Er zijn echter ook een paar labels die totaal de andere kant op gaan met ingewikkeld vouwwerk om het kledingstuk een interessanter aanzien te geven. Dit werkt bijzonder goed met kledingstukken met een egale, neutrale kleur waar alle nadruk op de vorm komt te liggen. Het is daarmee vele malen subtieler dan het visuele geweld waar zo vaak al de nadruk op wordt gelegd. We zullen het allicht niet zo ingewikkeld in de rekken terugzien als in onderstaand voorbeeld maar details zullen waarschijnlijk wel terugzien evenals kleding waarbij de vorm meer leidend is dan de kleur of het dessin.

vouwwerk_celine
Complex gesneden en gedrapeerde jurk van Céline

Terugkeer van de taille:
Het past naadloos in de belangstelling voor kleding waarbij de vorm meer nadruk krijgt dan dessin en kleur; de terugkeer van de taille. Er waren veel outfits op de catwalk te zien die de nadruk op de taille leggen. Vaak gebeurt dit met een ceintuur. Deze trend grijpt dan ook een beetje terug naar de jaren ’50.

taille_prada
Getailleerd roze jurkje van Prada met gouden ceintuur.

Rock & Roll:
Twisted Sister zong het al in 1983: ‘You can’t stop rock and roll’ Het lijkt waar te zijn want dit seizoen zien we weer rock & roll geïnspireerde outfits op de catwalk met veel zwart leer, studs en spikes. Vaak werd dit gecombineerd met stevige laarzen en opvallend donkere make-up.

rockroll_Diesel-Black-Gold
Rock & Roll outfit van Diesel Black Gold met studded zwartleren bikerjas.

Tot besluit:
Dit is een overzicht in vogelvlucht van enkele van de prominenter trends welke we komend seizoen zeer waarschijnlijk ook in de winkels gaan vinden. Trends als getailleerde kleding en ruitjes zullen we in vrijwel ongewijzigde vorm terugvinden. Trends zoals de origami-jurken en oversized jassen zullen wel wat aangepast worden omdat ze anders simpelweg te onpraktisch zijn. De overgang naar zachter en minder aanwezige kleuren gaat hand in hand met de nadruk op strakke lijnen.

Comments closed.