App: Google Search
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Google
Taal: Nederlands/Engels
Versie iOS: 3.01
Ontwikkeld voor: iPhone, iPad, vrijwel alle Android Devices
Korte omschrijving: Zoek snel en eenvoudig met de Google Zoeken-app. Ontvang met Google Now precies de juiste informatie op precies het juiste moment

De Google Search-app doet veel meer dan alleen zoeken. Naast directe toegang tot de Google zoekmachine middels toetsenbord of gesproken invoer krijg je ook de beschikking over Google Now. Dit is een soortement van digitale persoonlijke assistent die je op het juiste moment van de juiste informatie voorziet.

Interface:
De interface is gebouwd op de beginselen van Google’s zogeheten Holo design language. Bovenaan staat de Google zoekbalk tegen een achtergrond welke met de tijd van de dag mee verandert. Daaronder staan de kaarten waarin de informatie van Google Now wordt gepresenteerd.

Google-Now-introscherm

De interface is opgebouwd om de informatie die je van Google krijgt in één oogopslag te presenteren. De kaarten van Google Now laden snel en presenteren de informatie overzichtelijk. Kaarten met informatie die je op dat moment niet nodig hebt, kun je met een veegbeweging naar rechts verwijderen. Ze zullen pas weer verschijnen op het moment dat er nieuwe informatie beschikbaar komt. Google heeft goed nagedacht over de constructie van de app. Als je bijvoorbeeld helemaal naar beneden bent gescrold en je wilt wat opzoeken, dan hoef je slechts een klein stukje omhoog te scrollen en de zoekbalk verschijnt direct. Zo hoef je niet een heel eind terug te scrollen naar boven als je naar aanleiding van informatie op een kaart wat op wilt zoeken. Het is tevens opvallend hoe soepel de interface reageert. Zelfs bij snel scrollen vertraagt het proces niet.

Het gebruik:
De app start op alle geteste platforms snel op. Zelfs op een iPod touch van de vierde generatie is er nauwelijks vertraging merkbaar. Ook in het (cache-)geheugen neemt de app weinig ruimte in. De app is niet eenmaal gecrasht of vastgelopen, zowel op Android als op iOS, ondanks meerdere bewuste pogingen om dit toch voor elkaar te krijgen. Met de stabiliteit heeft Google dus goed werk geregeld.

Het zoeken werkt exact zoals je zou verwachten. Vrijwel iedereen zal Google kennen en het zoeken met de app werkt op exact dezelfde manier. Je kunt zoekopdrachten invoeren zowel middels toetsenbord als spraak.

Aparte vermelding verdient Google Now. Het is de digitale assistent van Google die je gehele leven organiseert. Er is veel software verkrijgbaar voor verschillende platforms die vergelijkbare functionaliteit kent. Zo heeft Apple al sinds de introductie van iPhone 4S SIRI en heeft Samsung S Voice gelanceerd met de introductie van de Galaxy S3. Dergelijke toepassingen zijn echter beperkt tot hun specifieke handsets/platforms terwijl dat bij Google Now niet het geval is. Daarnaast voorziet Google Now je ook actief van informatie, iets wat de andere twee toepassingen niet doen.

Dit werkt behoorlijk goed. Google zal op basis van je agenda bepalen dat je een X minuten reistijd nodig hebt met een X vervoermiddel en je waarschuwen als het tijd wordt om te vertrekken. Je kunt daarbij specificeren of je met auto reist of met OV. Je krijgt ook dingen als weerberichten, koersen, uitslagen van sport etc. Wat Google Now bij tijd en wijle erg nuttig maakt is de contextgevoeligheid. Zo krijg je bij een station te zien hoe laat welke treinen vertrekken, je krijgt aanbevelingen voor restaurants en kroegen in de buurt en de mogelijkheid om direct een route naar het desbetreffende etablissement te plannen.

Google Now is echter nog wel erg geconcentreerd op de V.S. Zo zijn Voice Commands nog niet beschikbaar in het Nederlands en functioneren ze om de één of andere reden niet als je de taalinstellingen van je toestel op Nederlands staan. Ook zijn Nederlandse beurskoersen en sportuitslagen vrijwel non-existent. Google is echter wel behoorlijk bezig om aan de weg te timmeren.

Conclusie:
Google Search is een goede app met enkele nuttige functionaliteiten. Het is jammer dat Google Now nog erg gefocust is op de V.S. maar de informatie die beschikbaar is, is correct. Het is te hopen dat Google snel ook alle functies in Nederland beschikbaar maakt. Tot die tijd is het instellen van dingen als een timer middels mondelinge commando’s slecht mogelijk als je alle taalinstellingen op Engels zet.

De app zit goed in elkaar en is stabiel en intuïtief te bedienen. De resultaten zijn goed zoals we verwachten van de Google zoekmachine. Het is dan ook zeker aanbevolen om deze app eens te proberen.

Comments closed.