Gisteren was ik uit eten met een paar studenten bij een goede gelegenheid. De heren en dames waren perfect gekleed en gecoiffeerd, het eten was fantastisch en de ambiance geweldig. Er werd mij verteld dat eenieder veel aandacht had besteed aan de details. Ik geloofde het bijna totdat het moment kwam waarop men moest afrekenen. Uit de zakken van de colberts en de handtassen van de dames kwamen de meest afgrijselijke portemonnees. Modellen van duct tape die op de middelbare school wellicht ‘cool’ werden gevonden tot canvas monstruositeiten welke bijna uit elkaar vallen van ellende en niet te vergeten de eeuwige Fisher Price ‘mijn eerste portemonnee’ welke gesloten wordt met klittenband.

Een goede portefeuille helpt bij het versterken van je image als een professional. Je kunt er immers nog zo professioneel uit zien met je maatpak maar als je een visitekaartje wilt aannemen of wilt afrekenen en er komt een vod tevoorschijn wat uitpuilt van bonnetjes, dan verschijnen er toch wat barstjes in die verder zo professionele uitstraling. Het is daarom de hoogste tijd om dat ding wat je op de middelbare school nog gebruikte, de deur te wijzen en je stijl te upgraden. Hieronder een stappenplan voor het upgraden van je portemonnee.

Stap 1:
Pak je portemonnee die je nu hebt en bekijk de buitenkant eens goed. Is alles nog keurig verzorgd? Is de portemonnee nog schoon? Passen alle pasjes en dergelijke er nog in? Past de portemonnee bij de uitstraling die je graag wilt hebben? Er is een dikke kans dat je tenminste één van deze vragen ontkennend moet beantwoorden. De ervaring leert dat de meeste mensen te veel in hun portemonnee stoppen om het er vervolgens nooit meer uit te halen waardoor de portemonnee zowat uit zijn voegen barst. Ook zijn portemonnees vaak slecht onderhouden en zien ze er ronduit mottig uit.

Stap 2:
Maak je portemonnee open en haal alles er uit. Je zult nog verbaasd zijn over de enorme hoeveelheid betaalpasjes, muntgeld, briefgeld, klantenkaarten en bonnetjes die er uit komt zetten. Stal alles ordelijk uit op een tafel en kijk vervolgens eens wat je echt nodig hebt. Vaak zul je als man toekunnen met één of twee pinpassen en creditcards, een OV-chipkaart, rijbewijs en misschien nog iets van een museumjaarkaart of een klantenkaart van een zaak waar je vaak winkelt. Daarnaast heb je hooguit een paar coupures briefgeld en een paar munten nodig voor dingen als kleine boodschappen, parkeerautomaten en fooi.

De ervaring leert dat dames gewoonlijk wat meer spullen in hun portemonnee bewaren zoals met name klantenkaarten en pasfoto’s van de gehele naaste kennissenkring. Dit wordt mede gefaciliteerd door het feit dat damesportemonnees gewoonlijk groter zijn en in een handtas bewaard worden. Daarnaast hebben de dames ook vaak de bescheiden van kaarten voor kinderen etcetera bij zich. Desondanks is het nog steeds een goed streven om zo min mogelijk mee te nemen. De uiterst utilistische dame kan zich beperken tot het rijtje wat hierboven voor de heren genoemd wordt.

Allicht is bovenstaand een beetje chargerend beschreven maar het punt blijft dat je waarschijnlijk met veel meer rommel rondloopt dan dat je strikt genomen nodig hebt. Bekijk eens goed wat je echt nodig hebt en leg dat apart. Dingen als klantenkaarten heb je waarschijnlijk niet altijd nodig. Bewaar dergelijke dingen apart en neem ze slechts mee op het moment dat je ze nodig hebt.

Stap 3:
Bedenk goed welke stijl portemonnee je prettig vindt en welke omvang je nodig hebt en denk ook goed na of je eisen stelt aan het materiaal. Ga eens op internet kijken naar wat de verschillende mogelijkheden zijn en oriënteer je goed. Met een portemonnee welke gemaakt is van leer kun je vrijwel nooit in de fout gaan. Met een beetje liefde, aandacht en verzorging gaat een leren portemonnee jaren mee en wordt deze alleen maar mooier naarmate de tijd voortschrijdt. Er zijn echter ook portemonnees verkrijgbaar van staal of koolstofvezel of een combinatie van materialen.

Een lederwarenzaak is ook altijd leuk om eens wat inspiratie op te doen. Bekijk veel verschillende portefeuilles en bekijk ze ook van binnen. Denk goed na over praktische zaken zoals of je pasjes er niet uit kunnen vallen en of je wel goed bij je meestgebruikte artikelen kunt. Denk ook na over of je meer voor een klassieke stijl portemonnee wilt gaan of meer een industrieel en moderner ontwerp.

Stap 4:
Als je een goed idee hebt van wat je wilt, wordt het tijd om een portemonnee aan te gaan schaffen. Maak een voorselectie van modellen/fabrikanten die je aanspreken. Inspecteer alle details grondig! Is de afwerking goed en zijn naden goed gestikt? Is de kleur goed? Is leer goed geverfd? Kijk ook eventjes of het waarschijnlijk is dat inderdaad alle spullen die daadwerkelijk nodig hebt er in passen.

Stap 5:
Als je de portemonnee hebt gevonden die je wilt dan ben je klaar. Schaf het ding aan, ga naar huis en stop je spullen in je nieuwe portemonnee. Het kan zijn dat je eventjes moet experimenteren met welke pasjes je waar stopt enzovoorts. Zorg goed voor je nieuwe portemonnee. Heren, ga niet op een portemonnee zitten. Het vernielt je portemonnee en is slecht voor je rug omdat je continu scheef zit! Dames, mik je portemonnee niet achteloos in de handtas tussen alle andere dingen. Als je lippenstift of mascara gaan lekken op je portemonnee dan kun je beiden weggooien.

Ter inspiratie:
Natuurlijk zou dit legallife niet zijn als er niet wat voorbeelden de revue passeren. Wat extra inspiratie is nooit weg en voor hetzelfde geld zie je hier net dat ene model waar je altijd naar op zoek bent geweest.

Voor de klassieke man:
Voor de klassieke heer is er maar één optie: de ouderwetse leren billfold. Wie het op safe wil spelen kan zich beperken tot donkerbruin of zwart maar voor de klassieke man met moderne inborst is er ook voldoende moois verkrijgbaar. Het is altijd een extreem stijlvolle keuze waarmee je altijd goed voor de dag komt. Van links naar rechts De Dom Reilly for Williams billfold van blauw safiano leder, en klassieke billfold van Davek NY in cognac, een billfold uit de Gaucho serie van Neerlands trots Castelijn en Beerens en tot slot een prachtige billfold in two-tone rood en zwart van het relatief onbekende H.J. de Rooy.

Voor de klassieke dame:
Je bent een klassieke Chanel lady. Je hebt altijd de juiste outfit aan en je hebt altijd de perfecte handtas bij je, daar hoort de juiste portemonnee bij. Je hebt altijd foto’s bij je van je vriendinnen en bent voorzien van een grote hoeveelheid klantenkaarten van iedere winkel die frequenteert. Een overslagportemonnee of overslagbeugelportemonnee is de perfecte portemonnee voor jouw. Van links naar rechts: een opvallende rode kalfslederen portemonnee van Valigeria Roncato, een klassieke overslagportemonnee van Louis Vuitton gedecoreerd met een reistafereel en een fantastisch mooie oxblood rundlederen overslagportemonnee van Castelijn en Beerens.

Voor de minimalist:
Het kan zijn dat je van dit artikel zo veel zin hebt gekregen in het afslanken van de portemonnee dat je het erg grondig aan wilt pakken. In dat geval zijn de portemonnees van Bellroy een aanrader. Daar past een redelijke hoeveelheid pasjes en geld in en toch blijven ze zo klein dat ze met gemak in de zak van een colbert verdwijnen. Je kunt het nog grondiger aanpakken en zelfs de portemonnee vrijwel geheel elimineren met een creditcardhouder met geldclip en wie het helemaal grondig wil aanpakken kan zich geheel en al beperken tot een geldclip. Van links naar rechts de Bellroy note sleeve, een creditcardhouder met geldclip van Dalvey en een geldclip van Links of Londen.

Voor de modernist:
Je bent modern en je wilt niet een portemonnee zoals iedereen. Kijk eens naar een fusie van materialen zoals Secrid welke stalen cardhouders combineert met minimalistische lederen portemonnees. Een andere prachtig industrieel vormgegeven portfeuille is de HuMn wallet. Een alternatief is een superstrakke stalen card case zoals Tru Virtu ze maakt, klein en toch genoeg ruimte voor een paar cards en wat briefgeld.

Voor de designliefhebber:
Je kunt niet binnen dezelfde lijntjes kleuren als de rest van de mensheid, dat is immers maar saai. Je wilt je individualiteit graag laten zien in elk aspect van het leven dus waarom niet ook met je portemonnee. Kijk eens naar de houten portefeuilles van HaydanHuya of Maison Martin Margiela. Een andere optie is een kleurrijke en innovatieve portemonnee van Dosh welke gemaakt wordt van polymeren.

Tot besluit:
Als je er professioneel uit wilt zien dan moet je op de details letten. Je kunt een fantastische indruk maken tot het punt waarop een oud vod pakt om het visitekaartje in op te bergen of af te rekenen. Een goede portemonnee heb je gewoon ontzettend veel plezier van. Kies iets dat past bij je eigens stijl en persoonlijkheid en waar je al je benodigdheden in kwijt kunt en als je toch bezig bent bedenk dan eens of je echt wel al die pasjes nodig hebt.

Comments closed.