De zomer is met ons en dat betekent barbecues, lange dagen aan het strand, het eten van ijsjes en de immer verschrikkelijke modeflaters als witte sokken in sandalen. Het kan soms lastig zijn om met heet weer er toch stijlvol uit te zien. De dames hebben het op dit vlak ietwat gemakkelijker dan de heren met een grotere keuze voor luchtige kleding als leuke jurkjes en rokken. De heren zijn toch wat beperkter waar het aankomt op pakken bij (semi-)formele gelegenheden en dergelijke. Aan de andere kant geldt in de winter precies het omgekeerde wanneer de dames geacht worden een jurk te dragen en kou te lijden terwijl wij ons in een aangename 250grams smoking kunnen hijsen als de temperatuur het vereist.

Dit betekent echter gelukkig niet dat je niet wat kunt doen aan de hitte. Vandaag presenteert legallife daarom welke vereisten een rol spelen bij het kiezen van zomerkleding en uit welke materialen je het beste een keus kunt maken om zo koel mogelijk te blijven. Daarbij gelden zowel voor de heren als voor de dames dezelfde criteria dus ieder kan zijn voordeel doen met dit artikel.

Prioriteiten:

Waar moet je de prioriteiten leggen bij het uitkiezen dan wel aanschaffen van kleding voor warm weer en waar niet? Looks zijn altijd belangrijk, maar je zult ergens de lijn moeten trekken. Wanneer het kwik boven de 25 komt dan moet je zorgen dat je functionele kleding hebt. Beschouw dit lijstje als een samenvatting van de meest essentiële kenmerken voor warm weer kleding.

Lichtgewicht:
Dit klinkt als een open deur maar veel mensen vergeten dat je lichte kleding wilt. Daarmee bedoel ik kleding die fysiek licht is en dus weinig weegt. Hoe minder grammen textiel je op je huid stapelt hoe minder je lijf hoeft te werken om koel te blijven en hoe makkelijker het is voor verkoelende lucht om te circuleren.

Wol is vrijwel de enige textielsoort waarvoor vaak een specifiek gewicht per oppervlakte wordt gegeven. Soms zie je het ook voor linnen en katoen maar vaak zul je een kledingstuk gewoon moeten aantrekken of in de hand houden om een inschatting te maken van hoe ‘zwaar’ het draagt.

Adem in, adem uit:
Hoeveel je kleding ademt is net zo belangrijk als het gewicht, zo niet meer! Kleding moet kunnen ademen om je lichaam koel te houden. Wij koelen immers af doordat zweet moet kunnen verdampen. Stof die niet goed ademt, zal zowel zweet en warme lucht in de buurt van je huid houden, hetgeen leidt tot een snelle oververhitting.

Dunnere draden, losser weefsel en meer poreuzer textielsoorten helpen allen toe te voegen aan het ademend vermogen van een kledingstuk. Het is moeilijk om het belang van een goed weefsel, evenals een goede stof te overschatten. Veel fabrikanten van goedkope kleding zullen bijvoorbeeld alle katoen verkopen als “geschikt om ‘s zomers te dragen,” ongeacht of bruikbaar is voor warm weer of niet. Een strak katoenen weefsel houdt zowel vocht als warmte enorm vast.

Bescherming tegen de zon:
De meeste mensen spenderen minder tijd aan het denken over bescherming tegen de zon dan zou moeten. Lange mouwen en broekspijpen kunnen onder de juiste omstandigheden meer verkoeling geven dan een T-shirt en shorts omdat ze direct zonlicht van je lijf houden. Hoeden en zonnebrillen hebben ook een rol te spelen. Lichte kleuren dragen over het algemeen koeler dan donkere tinten.

Voor het samenstellen van elke warm weer outfit moet er even nagedacht worden over of het mogelijk is om meer huid te bedekken zonder dat het onaangenaam wordt. Des te minder direct zonlicht je voelt des te gelukkiger je bent, zolang het kan worden gedaan met lichtgewicht en ademende stoffen.

Functie versus stijl:
Het probleem met veel zomer outfits is dat ze producten van noodzaak zijn in plaats van stijl. Mensen dragen short en een T-shirt, zodat j niet oververhit raak en niet omdat ze er goed uitzien. Er toch goed uitzien in de zomer gaat meer om kleine, weloverwogen details dan iets anders. Standaard beige chino’s en een wit overhemd zijn comfortabel, maar je ziet eruit als een pensionado aan de Spaanse kust.

Je moet nadenken over de kleuren, patronen, texturen, en accessoires van de outfit als geheel. Het verschil tussen stijlvol en gewoon functioneel kan zo klein zijn als een andere riem of een juist pochet, maar als je niet de tijd om dat kleine verschil te maken dan ontstijg je nooit de grauwe middenmoot.

Goede stoffen voor warm weer:

Waar moeten je kleren wel en vooral niet van gemaakt worden tijdens de warmste maanden? Hoe vind je kleding die voldoet aan alle vereisten welke hierboven zijn geformuleerd? Je wilt iets wat lichtgewicht is, ademend, beschermt tegen de zon en stijlvol is. Dat is best veelgevraagd van één kledingstuk. Hieronder vind je, in willekeurige volgorde, de stoffen welke het meest geschikt zijn voor warm weer outfits.

Katoen:
Katoen is en blijft toch de dé facto standaard voor kleding. Het is gemakkelijk te telen en gemakkelijk te bewerken dus heel verwonderlijk is dat niet. Het probleem met katoen is dat de prestaties sterk kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen manier van weven. Ademend, lichtgewicht katoen is meestal beperkt tot specifieke zomerweefsels. Hieronder staan een paar van de meest voorkomende voorbeelden:

 • Twill:
  Vrijwel iedereen zal een twillweefsel kennen van het keperweefpatroon van jeans. De diagonale ribbels maken twill gemakkelijk als zodanig herkenbaar. Wanneer het geweven wordt met dunnen draden, geeft het een lichtgewicht stof welke zeer geschikt is voor het maken van luchtige kleding. Er zijn een aantal variaties op twill maar in het algemeen wordt het gebruikt om een kledingstuk stevig te maken zodat het mooi valt. Een dergelijke, vaak strak geweven, keperbinding kan in de zomer zeer warm zijn. Hoewel je twillweefsels vaak en ook goedkoop tegenkomt is het derhalve niet altijd de beste keus voor ‘zomerkatoen’.
 • Poplin:
  Poplin heeft een enigszins ingedeukte textuur die afkomstig is van het gebruik van twee verschillende diktes van draden in het weefsel. De kuiltjes vormen kleine luchtzakken, waardoor het kledingstuk veel meer ademt en sneller droogt dan een plat weefsel. Poplin wordt veel gebruikt voor de luxere poloshirts en zomerse formele overhemden. Zeldzamer maar ook een aanrader zijn poplin broeken.
 • Seersucker:
  Seersucker is waarschijnlijk het lichtste katoenen weefsel. Het duurt lang om te maken en is mede daarom relatief duur in aanschaf, maar zeer comfortabel. Het heeft veel geprononceerder ‘deuken’ dan poplin, waardoor de stof er gerimpeld uit ziet. Seersucker wordt gebruikt voor overhemden. In de V.S. zijn ook pakken van seersucker populair maar die zijn hier vrijwel niet te vinden.
 • Madras:
  Madras is een lichtgewicht platgeweven stof uit India, gewoonlijk in een ruitpatroon. De kleurstoffen welke gebruikt worden voor een madrasweefsel zijn niet watervast en bij een echte madras zullen de kleuren dus enigszins kunnen overlopen in elkaar en vervagen ze na verloop van tijd. Het oppervlak is gladder dan seersucker of poplin, maar door de losse manier van weven blijft het zeer aangenaam om in de zomer te dragen.

Voordelen van katoen:

 • Goedkoop, alomtegenwoordig, en vertrouwd
 • Kan extreem licht zijn mits het juiste weefsel gekozen wordt
 • Gemakkelijkste stof om goed te houden – de meeste katoenen kleding kan gewoon in de wasmachine.

Nadelen van katoen:

 • Absorbeert en houdt vocht veel meer vast dan wol of linnen
 • Valt minder mooi dan wol en mist de luchtigheid van linnen
 • Heeft de neiging om pasvorm in vochtige en warme omstandigheden te verliezen.

Wol:
Wol is meestal niet de eerste stof waar je aan denkt als een warm-weer stof. Veel van de eigenschappen van wol maken het ideaal voor gebruik in de winter. Er zijn echter ook enkele weefsels van “tropische-gewicht” wol bedoeld om in de zomer te dragen. De eerste mogelijkheid is in feite hetzelfde weefsel te gebruiken als voor winterkleding maar dan met veel dunnere draden om het gewicht te verminderen. Dit is de meest voorkomende techniek.

Een andere relatief nieuwe techniek maakt gebruik van een losser weefsel om de wol meer ademend te maken, maar waarbij de individuele draden veel strakker worden gesponnen om het verlies aan sterkte te compenseren. Fresco wol is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van deze high-twist wol, die meestal duurder, maar nog lichter en comfortabeler dan de traditionele lichtgewicht is.

Wol wordt meestal gebruikt in zomerpakken voor heren en zomerse mantelpakken en blazers voor dames.

Voordelen van wol:

 • Netste en meest geklede zomerstof
 • Drapeert soepeler en valt in strakker lijnen dan linnen
 • Meer ademend en sneller drogend dan katoen

Nadelen van wol:

 • Zwaarder dan linnen of katoen
 • Duur
 • De kwaliteit varieert – niet alle “tropische-gewicht” wol is comfortabel in de tropen!

Linnen:
Linnen is licht, ademend, en heeft een unieke textuur dat maakt dat het opvalt in een ensemble. Sommige mensen hebben een hekel aan linnen omdat het te gemakkelijk zou kreuken maar de licht-gerimpelde structuur maakt deel uit van de charme van linnen. De hogere kwaliteit weefsel van linnen wordt bovendien strak genoeg geweven om de kreukvorming tot een minimum te beperken. Linnen kan worden gebruikt om werkelijk van alles en nog wat te maken variërend van broeken en blazers tot overhemden en jurkjes.

Voordelen van linnen:

 • Zeer licht en ademend – vaak de koelste optie
 • Unieke textuur is duidelijk verschillend van het bekender katoen
 • Droogt snel en houdt geen vocht vast

Nadelen van linnen:

 • Duur om te produceren, drijven de prijs omhoog
 • Kreukgevoeliger dan andere stoffen
 • Kan minder hebben dan katoen of wol en heeft vaak wat meer onderhoud nodig

Zijde:
Het is moeilijk te exclusiever dan zijde te krijgen. Helaas is een zijden kledingstuk, dat er chique uitziet, stevig genoeg is om regelmatig te dragen en licht genoeg om comfortabel te zijn in de hitte, moeilijk te vinden. Goede zomerzijde moet los genoeg geweven zijn om te ademen. Lichtere draden maken het zowel comfortabeler als ook kwetsbaarder. Zijde is derhalve vaak het meest geschikt als materiaal voor casual gebruik of voor het incidentele overhemd of blouse.

Voordelen van zijde:

 • Soepele, comfortabele textuur welke zeer plezierig aanvoelt
 • Levert veel lichter textiel op dan andere materialen
 • Houdt kleuren goed vast en heeft een duidelijke glans

Nadelen van zijde:

 • Fragiel, gevoelig voor kreuken en moeilijk te onderhouden
 • Houdt vocht vast
 • Duur – kost vaak meer dan andere textielsoorten welke minstens zo functioneel zijn

Kunststoffen:
We moeten voorzichtig zijn bij het kiezen van kleding (gedeeltelijk) gemaakt met synthetische vezels. Moderne varianten zijn soms zeer nuttig bij warm weer. Het is niet voor niets dat moderne sportkleding vaak is gemaakt van gepatenteerde vezels ontworpen voor specifieke vochtafvoerende en ademende eigenschappen.

De ouderwetse synthetische alternatieven voor katoen en zijde, zoals polyester zijn echter ook nog steeds alom aanwezig. Polyester, rayon, en hun verschillende familieleden zijn plastic-achtige vezels die ademend vermogen missen. Hun lichte gewicht is soms handig en ze kosten een fractie van zelfs een gewoon katoenen shirt, maar daarmee is ook alles gezegd. Bewaar de kunststoffen lekker voor op de sportschool.

Voordelen van kunststoffen:

 • Moderne synthetische kleding van vocht wegvoeren waardoor je het gevoel hebt minder bezweet te zijn
 • Extreem lichtgewicht

Nadelen van kunststoffen:

 • Veel synthetische kleding ademt vaak totaal niet
 • Vaker gebruikt voor kostenbesparende in plaats van nuttige eigenschappen

Tot besluit:

Zomer heeft zijn charmes maar mooi weer betekent ook dat je snel warm kunt krijgen. Dat is echter geen excuus om er niet goed bij lopen. Ook in de zomer zul je immers bij formele gelegenheden moeten komen opdraven, of het nu bij je werk is of bij een bruiloft in Italië. Zoals altijd kom je met een beetje zorgvuldig nadenken een heel eind.

Hopelijk geeft dit overzicht een beetje houvast bij waar je op kunt letten bij het samenstellen van de je ‘s-zomerse garderobe.

Comments closed.