Dress shoes oftewel geklede schoenen, hetgeen je draagt bij formele gelegenheden. Wat zijn de opties? Waar moet je naar vragen in de schoenenwinkel? Welke schoenen kun je beter bewaren voor informele gelegenheden? Allemaal vragen waar de gemiddelde mens een keertje in zijn leven tegen aan gaat lopen en vragen die je moet kunnen beantwoorden. Er is immers weinig vervelender dan een perfecte outfit kiezen en vervolgens komen aanzetten met een paar totaal verkeerde schoenen. Deze week gaan we verder met (semi-)formele schoenen voor mannen.

De schoenen voor heren worden meestal ingedeeld naar het soort sluiting van de schoen. Voor alle soorten geldt dat ze verkrijgbaar zijn in zowel formeler als meer casual varianten.

Oxfords:
Een Oxford is een stijl van veterschoen kenmerkt welke zich kenmerkt door de schoenveterogen welke onder de vamp zijn geplaatst. Van Oxfords wordt om deze reden ook wel gezegd dat ze een “gesloten vetersluiting” hebben. In Frankrijk zijn Oxfords bekend onder de naam van Richelieus.

De luxere en meer traditionele Oxfords zijn geheel van leer gemaakt inclusief de zool. Dit zorgt voor het kenmerkende klikkende geluid wanneer men op een harde oppervlakte loopt. Een goede Oxford kan zonder problemen enkele malen worden verzoold wanneer de zool versleten is. Moderner Oxfords hebben ook vaak zolen van kunststof hetgeen soms om budgettaire redenen gedaan is en soms om redenen van comfort.

oxford Een zwarte Oxford van Corvari

Derby’s:
Een derby is nauw verwant aan de Oxford. Het verschil met de Oxford is dat de schoenveterogen aan de bovenzijde zijn geplaatst van een vamp die uit één stuk leer is gesneden. Van derby’s wordt ook wel gezegd dat ze een “open vetersluiting” hebben. Derby’s gelden nog steeds als minder formeel dan Oxfords. In de praktijk is het verschil verwaarloosbaar aangezien veel mensen het verschil niet weten.

derbyEen derby van Tricker’s met brogueing

Loafers:
Loafers worden ook wel instappers of slip-ons genoemd. Het zijn lage schoenen welke geen schoenveters hebben. Aanvankelijk werden loafers ontwikkeld als een casual schoen maar de populariteit vanwege het gemak en comfort van loafers heeft ertoe geleid dat er al snel ook varianten werden ontwikkeld om te dragen met tenue de ville.

De klassieke loafer heeft vaak eenzelfde constructie als de mocassin waarbij de de zool, zijkant en achterkant gemaakt zijn van één stuk leer dat vast wordt gestikt aan de bovenzijde waarbij er al dan niet een vamp kan worden toegevoegd. Moderne loafers worden vaak geconstrueerd net als Oxfords met als enige verschil dat de veters worden weggelaten en dat de tong vaak wordt vastgehouden middels elastiek of een leren band boven de tong langs.

loafer_klassiekEen klassiek model loafer van Polo by Ralph Lauren waarbij duidelijk nog de mocassin erfenis zichtbaar is.

loafer_modernEen modern model loafer van Cole Haan

Monk strap:
Het laatste model wat vaak voorkomt is de zogeheten monk strap ook wel monniksschoen genoemd. Een monk strap is een veterloze schoenstijl welke wordt gesloten middels een riem en gesp. Een monk strap is minder formeel dan een Oxford maar formeler dan een derby. Monk straps worden gemaakt met zowel één gesp als met twee gespen.

monkstrap_enkel Een zwarte enkele monkstrap van Gravati

Comments closed.