Dress shoes oftewel geklede schoenen, hetgeen je draagt bij formele gelegenheden. Wat zijn de opties? Waar moet je naar vragen in de schoenenwinkel? Welke schoenen kun je beter bewaren voor informele gelegenheden? Allemaal vragen waar de gemiddelde mens een keertje in zijn leven tegen aan gaat lopen en vragen die je moet kunnen beantwoorden. Er is immers weinig vervelender dan een perfecte outfit kiezen en vervolgens komen aanzetten met een paar totaal verkeerde schoenen. Om gênante momenten te voorkomen en geleerdheid ten aanzien van alles wat stijl is te bevorderen volgen er komende twee weken een inleiding tot de verschillende stijlen (semi-)formele schoenen voor mannen en vrouwen. Aangezien etiquette gebied dat dames voorgaan, starten we daarmee.

Pumps:
De pump is waarschijnlijk de meeste bekende formele schoenstijl voor dames. Hoe je het ook wendt of keert, met een pump kun je bijna altijd voor de dag komen. Klassieke pumps kunnen een ronde of spitse neus hebben en zijn meestal gemaakt van leer. Ze hebben een blokhak van minstens 5 cm hoog en ongeveer twee centimeter breed.

pump klassiek
Klassieke pump met hoge hak en ronde neus van Maripé

Heden ten dage zijn er tal van variaties op de klassieke pump verkrijgbaar. Zo zijn er peep toe pumps die een kleine opening aan de tenen hebben. Er zijn ook pumps met enkelbandjes. De verscheidenheid in materialen neemt ook toe. Waar vroeger glad, stug leer de boventoon voerde is tegenwoordig suède en zelfs wol verkrijgbaar. Goedkopere pumps worden vaak gemaakt van kunststoffen.

Ook op het vlak van hakken zijn de nodige veranderingen geweest. De meest bekende is waarschijnlijk de stillettohak ook wel naaldhak genoemd. De term stilletto verwijst overigens slechts naar de hak en niet naar de stijl schoen. Een stilettohak is een hak van tenminste 7 centimeter hoog en minder 1 centimeter breed. Een andere veel geziene hak is de sleehak ook wel wedge genoemd. Hierbij loopt de hak over de hele lengte van de schoen geleidelijk omhoog (net als een sleehelling).

pump modernEen peep toe pump met sleehak en enkelbandje van Taupage

Slingback:
Slingbacks zijn nauw verwant aan de pump. Er is eenzelfde variëteit aan materialen en hakken verkrijgbaar maar het verschil zit in de achterzijde. Een pump heeft altijd een gesloten hiel. In plaats daarvan heeft een slingback een smalle band die langs de bovenkant van de hiel loopt, waarbij de rest van de hiel open is.

slingback Een slingback van Geox

Mule:
Het woord mule associëren wij gewoonlijk met een ezel maar het is ook een model schoen. Een mule is een schoenstijl die niet vastzit aan de hielzijde en vaak een gesloten voorzijde heeft. Een mule kan elke hakhoogte hebben – van vlak tot hoog. Pumps en slingbacks zijn vrijwel zonder uitzondering geschikt om te dragen in een formele setting. Voor mules ligt dat echter anders. Mules zijn er zowel in varianten die geschikt zijn voor formeel gebruik als meer casual variaties.

mule Mule van Louis Vuitton

Sandaal:
Sandalen zijn een open type schoentype, bestaande uit een enkele zool die aan de voet wordt gehouden door enkele riempjes die over de wreef en soms rond de enkel lopen. Het onderscheid tussen een sandaal en ander schoentype is soms lastig te maken. Het gemeenschappelijke criterium is dat een sandaal gewoonlijk het meeste van het bovenste deel van de voet onbedekt laat, met name de tenen. Sandalen zijn niet zonder uitzondering geschikt voor formeel gebruik, integendeel er zijn vele outdoormodellen die je niet op een feestje moet dragen. De aanwezigheid van een (kleine) hak is sowieso altijd een goede indicatie dat je niet met een outdoormodel van doen hebt. Ook de aanwezigheid van decoratie, het gebruik van veel riempjes etc. zijn goede indicatoren voor welk gebruik de maker de sandaal beoogd heeft.

sandaal Een sandaal van Casadei

Ballerina’s:
Ballerina’s of Dolly schoenen zijn afgeleid van de zachte balletschoenen. Ze hebben een zeer lage hak en soms zelfs helemaal geen hak. De voorkant is altijd afgerond. Klassieke ballerina’s worden gekenmerkt door een lint-achtige binding langs de bovenkant die wordt vastgezet met een klein strikje bij de tenen. Hiermee kon de balletschoen losser of vaster worden gezet. Veel ballerina’s hebben nog een strikje op de schoen maar dit heeft zelden nog een functie. Er zijn ook veel ballerina’s waar dit strikje helemaal verdwenen is.

Ballerina’s kunnen vaak uitstekend in een ietwat formele setting worden gedragen. Ze gelden echter wel als minder formeel dan een pump. Het zal bij formele gelegenheden derhalve vaak aankomen op de overweging hoe formeel de gelegenheid precies is.

ballerinas Ballerina’s van Chanel

Loafer:
Loafers zijn meestal plat en worden meestal meer als mannelijk en comfortabel gezien dan iets met een hak. De typische loafer heeft een ietwat vierkante neus en is meestal uitgevoerd in donkere kleuren, zoals zwart of bruin. Loafers kunnen op zijn best als semi-formeel worden gezien. Het verdient aanbeveling om loafers met zorg uit te kiezen of helemaal links te laten liggen omdat ze vrij snel als erg oubollig en mannelijk worden ervaren door de toeschouwer. Houd er rekening mee dat loafers vrijwel zonder uitzondering een casual schoen zijn.

loafer Een loafer van Ella Cruz

Comments closed.