Notarissen zijn over het algemeen niet de beroepsgroep die men het meest associeert met revoluties en opstand. Waar soms bij advocaten nog wordt gedacht aan het beeld van de beroepsquerulant, komt bij de notaris toch al snel het beeld opzetten van de gezagsgetrouwe ietwat stoffige semi-ambtenaar. Momenteel is het notariaat hard aan het werk om dit beeld te wijzigen want het broeit binnen het notariaat en de komende ledenvergadering gaat ongetwijfeld één van de meest hete in de geschiedenis van het ambt worden.

Een deel van de, verplicht bij de beroepsorganisatie aangesloten, leden roept op tot aftreden van het bestuur van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. De aantijging behelst dat het bestuur onvoldoende teweer stelt tegen de uitholling van het ambt en niet adequaat is in het behartigen van de belangen. Verenigd onder de banier: ‘Notaris voor de rechtszekerheid’  roept een groep notarissen en twee hoogleraren op tot het aftreden van het bestuur van de KNB en het instellen van een interimbestuur.

De tegenstellingen nemen ondertussen nog iets verder toe nu er ook een nieuwe club: ‘Notaris voor kwaliteit’ opdoemt. Deze neemt afstand tot de ‘coupplegers’ en vind dat ze teveel op de man spelen en er ouderwetse denkbeelden op na houden.

Deze gebeurtenis loopt al sinds 16 februari maar heeft opvallen genoeg weinig persaandacht gekregen op enkele kleine artikelen in het NRC en FD na. Er begint nu echter wel een beetje beweging in de zaak te komen na de inmenging van een derde club. Het zal intrigerend zijn om te zien hoe dit gaat aflopen; een eerdere brief aan de politiek in 2009 richtte niets uit. Nu wordt het KNB bestuur onder vuur genomen en daarmee wordt de strijd in eigen rangen geopend. Het gezegde gaat dat als je laag genoeg mikt, je in je eigen voet schiet. Het is geen ondenkbaar risico dat een dergelijk scenario ontstaat. De tijd zal leren hoe dit gaat aflopen. Het kunnen in ieder geval wel de meest geciviliseerde rellen van dit decennium worden als men zich aan de gedragscodes houdt.

 Bron:
Almaar toenemende onenigheid notariaat via Mr-online
Manifest rechtszekerheid via Notaris voor rechtszekerheid

Comments closed.