Onlangs kreeg ik een aardige vraag van een eerstejaars rechtenstudent: “Wat draag je eigenlijk als jurist altijd bij je voor je werk en wat draag je meestal bij je in je vrije tijd?” Deze bewuste student bleek een groot fan van EDC wat zoveel betekent als EveryDay Carry oftewel dingen als gereedschappen, apparatuur en benodigdheden die je op dagelijkse basis bij je draagt. Nu krijg ik wel vaker vragen in de trant van: Wat heb je nodig voor …? of “Wat gebruik je het meest? of “Wat vind je dat juristen altijd nodig hebben?

Om voor eens en altijd een eind aan dat soort vragen te maken zal ik bij deze in een aantal artikelen inzicht geven in wat ik altijd bij me heb, wat ik gewoonlijk bij me draag wanneer ik aan het werk ben en wat ik gewoonlijk privé bij me draag. We beginnen vandaag met de dingen die ik altijd bij me heb.

Sleutels:
Een voordehand liggend iets maar sleutels heb je altijd nodig, zonder kom je immers de deur niet meer in. Ik heb een voorkeur voor een minimum aan gewicht en massa dus ik heb slechts vijf sleutels die ik altijd gebruik aan een sleutelring met daaraan een kleine karabiner. Dit houdt de sleutelbos lekker klein en hanteerbaar en gemakkelijk op te bergen in broekzak of tas.

Smartphone:
Het zal vast niemand verbazen dat iemand die blogt een smartphone bij zich draagt. Al ongeveer een jaar is Samsung Galaxy S III de telefoon van keuze, groot genoeg om bruikbaar te zijn en klein genoeg om hanteerbaar te zijn. Ik ben een groot fan van Android vanwege de veelheid aan apps, het kunnen gebruiken van widgets en een uitstekend notificatiecentrum.

Los daarvan is het ontzettend gemakkelijk om vrijwel overal contact te kunnen houden met iedereen, eventjes gauw een mailtje te kunnen beantwoorden, social media te checken en reisinformatie opvragen of gewoon eventjes wat op te zoeken zoals waar de lekkerste koffie in de buurt te krijgen is.

Zolang jij de smartphone hanteert en niet obsessief het ding je leven laat dicteren door op elk pinggeluid te reageren zijn er weinig nuttiger objecten om bij je te dragen.

S3-flip-cover

Portefeuille:
Ik houd van items die in vrijwel alle situaties bruikbaar zijn. Of je nu in casual of formeel gekleed bent, een leren billfold pas overal bij. Daarnaast kan leer behoorlijk wat hebben, hetgeen prettig is want een portefeuille krijgt het vaak zwaar te verduren.

Een portefeuille moet voldoende ruimte bieden voor bankpassen, rijbewijs, briefjes en een paar munten. Het verdient aanbeveling om één keer per week alles wat je niet nodig hebt aan bonnetjes etc. uit je portemonnee te verwijderen. Het verbaast mij iedere keer weer hoe snel je met veel rommel rondloopt die niet nodig hebt.

Nadat mijn trouwe portefeuille recentelijk was overleden, moest er snel vervanging komen. De keus viel op een simpele billfold van Castelijn en Beerens. Zij maken stevige portemonnees van goed, stevig leer wat jaren meegaat. Uiteindelijk is dat goedkoper dan een simpele portefeuille die al na een twee jaartjes uit elkaar valt van pure ellende.

portemonnee_man

Horloge:
Ook qua horloges ben ik een groot voorstander van utilisme en derhalve kies ik graag iets wat zowel casual als semi-formeel gedragen kan worden. Een horloge moet niet te groot of te dik zijn, stevig, betrouwbaar en onderhoudsarm. De keuze voor een leren of stalen band is erg persoonlijk maar ik heb een voorkeur voor staal omdat het sterker is en in tegenstelling tot een leren band waarschijnlijk nooit vervangen hoeft te worden alsmede niet kan gaan afgeven door een beetje regen. Aan de andere kant maakt leer vaak een wat chiquer indruk, het is soepeler en pas zich meer aan de pols aan wat voor velen wellicht comfortabeler is.

Inmiddels draag ik al vele jaren een Fossil Arkitekt FS4311 met een simpele stalen band en zwarte wijzerplaat. De zwarte plaat is vanwege de reflecterende uurmarkeringen ook bij slecht licht goed af te lezen. Het is wat mij betreft de ideale mix tussen gekleed en sportief, kan een stootje hebben één keer per drie jaar de batterij vervangen is te overzien. Daarnaast heeft Fossil een bijzonder aangename prijsstelling van ongeveer tussen de € 80,- en € 110,- Dat brengt het zonder meer binnen het prijsbereik van de meesten en maakt vervangingskosten bij een ongelukje ook nog te overzien.

horloge

Notitieboek en pen:
Je weet nooit wanneer inspiratie toeslaat en wanneer je iets moet opschrijven. Natuurlijk is het gebruiken van een smartphone voor dergelijke dingen een optie maar ik vind het ook prettig om niet voor alles van dingen met batterijen afhankelijk te zijn.

Notitieblokken moeten moeten noch te klein noch te groot zijn. Welk formaat geschikt is, hangt met name af van hoeveel je schrijft en waar je schrijft. Ik heb zelf een voorkeur voor een A5 formaat omdat daar ook makkelijk in getekend kan worden. Veel mensen zullen een A6 formaat verkiezen omdat dat stukken hanteerbaarder is. De keuze voor softcover of hardcover is ook een zeer persoonlijke. Gewoonlijk ontwikkeld iemand een sterke voorkeur voor één van beide. Ik gebruik graag hardcovers aangezien deze meer kunnen hebben een stabiele ondergrond bieden om op te schrijven. Deze keus is gedeeltelijk ingegeven door het A5 formaat wat met een softcover niet meer is dan een vrij slappe bundel papier.

Er zijn talloze fabrikanten die stevige notitieboeken waarvan Moleskine waarschijnlijk de bekendste en populairste is. Ook fabrikanten als Paperblank en Leuchtturm zijn bekende fabrikanten van goede notitieblokken. Aanvankelijk gebruikte ik Moleskines maar sinds een twee jaar ben ik over op Leuchtturms welke aanmerkelijk goedkoper zijn dan Moleskines zonder aan kwaliteit in te boeten.

Een notitieboek is onbruikbaar zonder goede pen. Er zijn veel verschillende keuzes mogelijk variërend van vulpen tot balpen en rollerbal. Er zijn weinig pennen betrouwbaarder dan een Fisher Space pen. Ze zijn absoluut onverwoestbaar en liggen prettig in de hand. Vullingen zijn overal ter wereld te verkrijgen en goedkoop het je kunt onder werkelijk alle omstandigheden schrijven, zelfs de NASA gebruikt deze pennen in de ruimte.

De lijn Fisher Space pennen is vrij uitgebreid en er zal voor ieders smaak wat tussen zitten. Ik gebruik nu al meer dan 10 jaar de AG7 wat het originele model is. Alles aan deze pen is zwaar en stevig uitgevoerd. Het gewicht zorgt er voor dat hij stabiel in de hand ligt maar sommigen zullen het wellicht té zwaar vinden en vermoeiend om gedurende langere tijd te hanteren. De AG7 is zo zwaar omdat hij is gemaakt van massief messing met een keiharde chroomcoating. Zelfs na jaren gebruik is er slechts een beetje slijtage zichtbaar. Het uit- en inschuiven van de punt gaat gepaard met een genoeglijke hoorbare en voelbare klik.

Het enige nadeel is de aanschafprijs, die ligt tegenwoordig op een € 60,- Er zijn echter ook beduidend voordeliger versies verkrijgbaar die niet alleen goedkoper maar ook lichter zijn terwijl ze toch de uitstekende schrijfeigenschappen behouden.

pen

USB-Stick:
Je kunt tegenwoordig prima data in de cloud opbergen met een dienst als Skydrive of Google Drive. Wanneer je met een groep aan project samenwerkt is dit superhandig. Niemand heeft USB-stick nog per sé nodig. Toch heb ik er altijd eentje bij me omdat ik af en toe grote documenten moet ‘vervoeren’ welke lang kunnen duren om te uploaden. Daarnaast valt internet soms uit en dat is lastig als je net dat ene document mee naar huis wilt nemen. Gezien het feit dat USB-sticks klein en licht zijn, vormen ze een vooralsnog in mijn ogen nuttige toevoeging.

Ik gebruik meestentijds een Kingston Datatraveller SE9 32 GB. Het is een kleine stick welke ik mede koos omwille van het industriële ontwerp. Het is weliswaar een USB 2.0 maar dat is voor mij snel genoeg. Gezien de snel dalende prijzen van USB 3.0 sticks zou ik nu waarschijnlijk een andere keuze maken maar vooralsnog doet de Kingston het prima en is er voor mij onvoldoende reden om tot vervanging over te gaan.

kingston_datatraveler_se9_32gb

Seizoensitems:

Afhankelijk van het seizoen en het weer wat verwacht kan worden, heb ik gewoonlijk ook de volgende items bij me.

Handschoenen:
Als de temperatuur daalt richting vriespunt, wil je toch altijd graag warm blijven. Ik wandel dan nooit de deur uit zonder mijn trouwe handschoenen. Laimbock zal bij de meesten wel bekend zijn als een maker van degelijke comfortabele handschoenen. Ik heb gekozen voor zwart leer met groffe stiksels simpelweg omdat dit vrijwel overal bij past. De handschoenen zijn gevoerd met nepbont en hebben mij afgelopen winters goed heeft gediend. De gevoelstemperatuur lag weliswaar rond -20 graden maar dat voelde ik niet.

handschoenen

Zonnebril:
Zowel met helder winterweer als het mooiste zomerweer gaat de zonnebril altijd mee. Of je nu achter het stuur zit of aan het loungen bent op een terrasje, het leven is aangenamer als je alles scherp ziet en niet bezig bent je retina’s te verbranden met de koperen ploert. Klassieke stijl doet het altijd goed dus ik draag gewoonlijk Rayban Aviators met een zwart montuur en grijze, gepolariseerde glazen omdat deze schittering weghalen terwijl het natuurlijk kleurcontrast niet wordt verstoord. Het kleurkeuze van het montuur is wederom omdat het vrijwel overal bij past. Daarnaast ben ik altijd gecharmeerd van de low-tech uitstraling van Aviators, ze hebben een simpel, robuust en lichtgewicht montuur waaraan weinig kapot kan. Bovendien zorgen de grote glazen ervoor dat er weinig licht langs de randen van het montuur in je gezichtsveld kan ‘lekken’.

rayban aviator

Comments closed.