Vorige week waren de dames aan de beurt, deze week de heren. Inmiddels is er weer gearriveerd wat daadwerkelijk enigszins op de lente lijkt. Dat betekent dat het tijd is voor de grote lenteschoonmaak en daarbij dient de garderobe niet ontzien te worden. De zo ontstane ruimte kan mooi weer worden opgevuld met een paar verse kledingstukken om je persoonlijke stijl weer verder te ontwikkelen. Om wat richting te geven gaan we eens kijken wat je deze lente/zomer in de schappen kunt vinden.

Metallics:
Ook voor mannen zien we veel metallics terug op de catwalks. Zeker voor deze trend geldt zorgvuldig afwegen en niet blind volgen. Metallics zijn luid, aanwezig, bruisend en dienen daarom met zorg gekozen te worden. Ze geven echter wel aan menig outfit net een extra elan mee mits goed gecombineerd met andere materialen. Denk bijvoorbeeld eens aan een kort jack met een klassiek silhouet maar dan uitgevoerd met een metallic look.

BurberryMensMetallicsMetallics bij Burberry Prorsum

Flora prints:
Flora prints zijn helemaal in dit seizoen en zullen dan ook veelvuldig in de kledingrekken terug te vinden zijn. Laat deze trend echter geen excuus zijn om een vaal hawaihemd aan te trekken. Je wilt er stijlvol en wellicht een beetje gewaagd uitzien, niet als een stereotype Amerikaans toerist op een cruise. Je kunt gaan van het uitgesproken aanwezige gebruik van de trend in een hoofdelement van de garderobe of je kunt het beperken tot een accessoire.

paulsmithspringsummer2013pfw4 Een flora overhemd van Paul Smith. De floraprint is bijna op het abstracte af.

Shirts_GQ_04Feb13_pr_b_1083x658Een ietwat subtieler gebruik van floraprints bij slechts een stropdas. Een look die door J. Crew wordt voorgestaan.

Pastels, blauw en geel:
Ook voor mannen zijn veel pasteltinten terug te vinden in de garderobe en daarnaast spelen de kleuren blauw en geel belangrijke rol. Deze twee laatste zijn terug te vinden van valere tinten tot bijzonder fel. Een felblauw of felgeel item wordt vaak gebruikt als focuspunt van de outfit waarbij de rest bestaat uit pastels.

Pastels_comp_GQ_04Feb13_pr_b Een outfit met alleen pasteltinten gecombineerd door GQ.

blues Een mooie look van een blauwe blazer als focusitem van de outfit. De combinatie met de roze/gele stropdas is gewaagd en maakt het geheel lekker zomers.

Strepen:
Een veel gezien verschijnsel was strepen van werkelijke elke incarnatie. Variƫrend van Amerikaans preppy tot Bretonse strepen, werkelijk alles is voorbij gekomen. Het belangrijkste bij strepen is de richting; lopen ze verticaal, horizontaal of diagonaal? Het aloude gezegde dat verticale strepen slank maken is nog altijd waar maar er komt nog altijd meer bij kijken. Hoe fijner de streep met hoe meer je weg kunt komen zonder dat het er vreemd uitziet.

Art prints:
Het merendeel van de mensheid is niet kunstzinnig aangelegd maar daarom kunnen we er nog wel kunstig uitzien. Dat is nu makkelijker dan ooit met de vele art prints die de kop opsteken. De prints voor mannen lopen uiteen van volstrekt abstracte penseelstreken tot herkenbaarder kunstwerken die wat doen denken aan Picasso’s eerste experimenten met kubisme.

givenchymensspringsummer2013pfw40 Art print van Givenchy

Tot besluit:
Zoals altijd geldt dat dit slechts een algemene indruk geeft van de trends van dit seizoen. Een aantal elementen van voorgaande seizoenen zien we ook terugkomen: bomberjackets en camo blijven. Voor alles aangaande die trends verwijs ik dan ook naar de eerdere artikelen in de nieuwsbrieven.

De mode voor mannen en vrouwen vertoont dit seizoen behoorlijk wat overeenkomsten. Metallics, pastels en art prints zijn voor beiden aanwezig maar er zijn ook subtiele verschillen. Zo zijn de art prints voor vrouwen vrijwel zonder uitzondering geheel abstract terwijl dit voor heren niet het geval is. Ook zien we de metallics voor heren veel meer terug bij klassieke items zoals baseball jackets en zelfs pakken. Metallics zijn wat mij betreft ook de meest opvallende nieuwkomer dit seizoen. De fluorescerende kleuren van vorig jaar zien we dit seizoen nog met name terug in het vele blauw en geel wat wordt gedragen door heren maar de rest van het aandachtstrekkende spectrum is vervangen voor de metallics.

Comments closed.