Wat heb je als jurist nu werkelijk nodig in je dagelijkse bestaan? Een goede pen is best een handig idee. De meeste mensen staan er waarschijnlijk amper bij stil maar een pen gebruiken we elke dag. Daarbij maken de meesten gebruik van simpele ballpoints die je cadeau kreeg bij het één of andere promotie-evenement. Voor pennen geldt echter hetzelfde principe voor als zoveel dingen in het leven: goed gereedschap maakt het werk aangenamer. Dat betekent overigens niet dat je enkele honderden euro’s hoeft uit te geven aan een pen. Uiteindelijk is het immers een instrument om inkt op papier te krijgen. Er zijn een aantal dingen die in overweging kan nemen bij het kiezen van een pen.

Overwegingen bij het kiezen van een pen:

Er is een groot aantal factoren van invloed op de keus van een pen. Denk daarbij aan dingen als de grootte van je handschrift, de manier waarop je de pen vasthoudt, de grootte van de hand, waar je op schrijft, het budget enz.

Kosten:
Pennen kunnen het beste gezien worden als sieraden die ook nog nuttig zijn. Goede en aantrekkelijke pennen zijn beschikbaar in alle prijsklassen van € 10,- tot € 5000,- Koop altijd de meest geschikte pen binnen je budget. Houd daarbij rekening met het feit dat je een pen een keer kwijt kan raken en dat je er dan geen hartzeer van moet hoeven hebben. Boven de ongeveer € 200,- is er aan het schrijfmechaniek niet zoveel meer te verbeteren dan een hogere prijs gerechtvaardigd is. Je gaat dan meer betalen voor de exclusiviteit van de gebruikte materialen van de rest van de pen.

Handschrift:
Bedenk hoe je graag schrijft. Schrijf je in blokletters of heb je een cursief handschrift? Hoe kleiner je schrijft, des te fijner de penpunt die je zult willen. Omgekeerd geldt dat hoe sneller en groter je schrijft, de penpunt breder moet zijn. Een bredere punt doet inkt sneller vloeien en je wilt altijd dat er voldoende inkt vrijkomt om een goede ononderbroken lijn neer te zetten zonder dat er van al te veel uitvloeiing van inkt sprake is.

Gewicht:
Denk goed na over hoe zwaar de pen ongeveer moet zijn voor je. Heb je een stevige grip dan is een zwaardere en steviger pen vaak prettiger. Kijk dan voor een pen gemaakt van een materiaal als staal of een ander metaal. Heb je wat lichtere grip dan is een lichtere pen vaak prettiger.

Dikte en lengte:
De geschikte dikte en lengte van een pen worden gedicteerd door de afmetingen van de hand van de schrijver. Hoe groter de hand, hoe dikker en langer de pen moet zijn om goed vast te kunnen houden. Voor sommige schrijvers is een pen met driehoekige greep prettiger om vast te houden. Voor wie nog nooit een pen met driehoekige greep heeft gehanteerd is het aanbevolen om dit eens te proberen.

Voor wat betreft de lengte van de pen is eigenlijk de enige maatstaf dat de pen minstens tot een centimeter voorbij de huidplooi tussen de wijsvinger en duim moet reiken. Dit zorgt er voor dat de pen een stabiele ligging heeft en derhalve beter te controleren is. Dat zorgt voor een ontspannen greep en consequenter handschrift.

Uiterlijk en afwerking:
Dit is toch wel het meest persoonlijke aspect van de keuze van een pen. Selecteer een kleur en afwerking die je aanspreken en die passen bij wat jij graag wilt. Gewicht kan hierbij een factor zijn. Houd ook rekening met hoe de pen er over een aantal jaren uit zal zien. Een pen van een materiaal als cellulose houdt bijzonder lang zijn kleur vast maar niet bijzonder duurzaam. Een metalen pen is weer bijzonder duurzaam maar vaak krasgevoelig.

Inkt:
Met welke variant inkt je wilt schrijven kan ook een overweging zijn bij het kiezen van een pen. Er zijn eigenlijk maar drie soorten inkt die vaak voorkomen: balpeninkt, inkt op waterbasis en gel inkt. Balpeninkt is een dikke pasta die wordt fijngewreven of gesmolten door het draaien van de rollerbal en dan middels capillaire werking op het papier wordt aangebracht. De inkt droogt snel maar is met uitzondering van zwarte inkt niet bijzonder kleurvast en zal na verloop van tijd gaan vervagen.

Inkt op waterbasis wordt gebruikt in vulpennen en rollerballs. Het werkt slecht op gecoat papier en heeft langer nodig om te drogen dan balpeninkt. Vrijwel alle watergebaseerde inkt is vermengd met kleurstoffen en zeer lichtvast. Watergebaseerde inkt heeft wel meer de neiging tot uitvloeien wat met name op bijzonder glad papier lastig kan zijn. Ook kan watergebaseerde inkt weer gaan uitvloeien op het moment dat deze nat wordt.

Gel inkt is een redelijk recente variant. Het duurt een tijdje voordat de inkt droog is. Eenmaal droog is deze absoluut onuitwisbaar en kleurecht. Daarnaast is gel-inkt meestal zuurvrij wat het ideaal maakt voor gebruik voor geschreven documenten die langere tijd moeten worden bewaard.

Soorten pennen:

Na alle voorgaande karakteristieken van een pen om op te letten, moet er ook nog een keuze worden gemaakt voor de soort pen.

Balpen:
Balpennen zijn de meest voorkomende, meest universeel bruikbare en minst dure pennen. Vanwege hun inkt geven zij acceptabele prestaties onder vrijwel alle omstandigheden voor een acceptabele prijs. De goedkopere varianten maken gebruik van een metalen of plastic buis om de inkt in op te slaan. Door temperatuurverschillen kan de inkt uitzetten of samentrekken waardoor er klontvorming in de inkt kan optreden. Een vulling die daar last van heeft wordt onmiddellijk waardeloos. Balpoints die gemaakt zijn om nagevuld te worden maken over het algemeen gebruik van een gesloten metalen vulling die onder druk staat. Dergelijke balpoints zijn minder gevoelig voor temperatuurverschillen en hebben geen last van zwaartekracht (door de druk) waardoor zij ook ondersteboven gebruikt kunnen worden.

Zoals de naam doet vermoeden is een balpen een pen die met een bal of kogel de inkt op het papier overbrengt. Door de schrijfbewegingen van de schrijver gaat de kogel rollen waardoor uiteindelijk de inkt op het papier wordt overgebracht. De kwaliteit van deze kogel is van groot belang voor de schrijfkwaliteit. Goedkopere pennen maken vaak gebruik van een stalen kogeltje, duurdere pennen maken gebruik van wolfraamcarbide. Dit laatste materiaal is veel harder en minder slijtagegevoelig. Pennen met een stalen kogel zullen soms al uitval vertonen of haperig aanvoelen tijdens het schrijven voordat de vulling daadwerkelijk leeg is. Gezien het feit dat balpennen over het algemeen toch al redelijk goedkoop zijn, is het derhalve handig om niet voor de allergoedkoopste varianten te gaan.

Rollerbal:
Een rollerbal is familie van de balpen. Rollerbalpennen gebruiken een vloeibare inkt die middels een rollende bal wordt overgebracht op het papier. Dit zorgt voor een soepeler schrijfervaring dan een balpen waarbij de inkt wordt gesmolten door het draaien van de bal. De rollerbal biedt hierdoor over het algemeen een hogere schrijfsnelheid dan de balpen bij een iets lichtere aanslag op het papier.

Er zijn zowel varianten met inkt op waterbasis verkrijgbaar als met inkt op gelbasis. Houdt hiermee rekening bij het kiezen van de rollerbal.

Vulpen:
Een vulpen is een pen waarmee men schrijft met vloeibare inkt. Vulpennen zijn de technologische afstammeling van de aloude ganzenveer. De punt is over het algemeen gemaakt van goud of roestvrij staal of iridium en heeft de vorm van een wig met een split in het midden. Inkt wordt aangeleverd aan het door zeer fijne capillaire groeven en zwaartekracht. Overigens zijn penpunten van iridium tegenwoordig vrij zeldzaam.

Een vulpen heeft meestal een losse dop die op de pen geklikt of geschroefd kan worden. De dop beschermt de kwetsbare pen en voorkomt het uitdrogen van de in de pen aanwezige inkt. Van een vulpen wordt wel gezegd dat deze “naar de hand gaat staan” van de schrijver. Dit gold met name in vroeger tijden toen penpunten vele malen flexibeler waren maar tegenwoordig worden penpunten vaak veel stijver gemaakt omdat mensen door de balpen het gewend zijn geraakt om harder op het papier te drukken. Er zijn wel nog steeds fabrikanten die een flexibele punt maken maar deze pennen zijn dus in de minderheid.

Vulpennen gebruiken vrijwel zonder uitzondering watergebaseerde inkt omdat deze het gemakkelijkst door de pen kan vloeien. Een goede vulpen zal over het algemeen het lichtst schrijven van alle soorten pennen en wordt dan ook graag gebruikt door mensen die veel schrijven.

Conclusie:

Er zijn talloze combinaties mogelijk van pen en inktsoort. Zoals altijd hangt het van persoonlijke omstandigheden af wat bruikbaar. Mensen die veel schrijven, geven vaak de voorkeur aan een vulpen omdat deze bijzonder licht schrijft. Als de prioriteit is dat een pen het eigenlijk overal en altijd moet doen dan is een balpen vaak de betere keuze. De rollerbal kan een prima keuze zijn voor wie houdt van het gevoel van schrijven met een balpen maar toch iets lichters wil.

Zeker voor degene die regelmatig vrij veel moet schrijven (en dat is eigenlijk iedere jurist) is een goede pen die aangenaam in de hand ligt een aanrader.

Comments closed.