Als je eenmaal een paar jaat hebt besteed aan de wereld van mode en stijl, krijg je op een gegeven moment enkele inzichten. Ten eerste is er een groot verschil tussen mode stijl. Ten tweede is er niet echt een goed en fout in mode, dingen veranderen na verloop van tijd. Wat in de jaren ’90 totaal geaccepteerd was, wordt nu verguisd. Desalniettemin zijn er kledingstukken die de test der tijd redelijk doorstaan waarbij het vaak gaat om simpele dingen zoals een trui met V-hals. Ten derde ontwikkelen enkelen een bijzonder herkenbare stijl, een uniform als het ware.

Het idee van het hebben van een ‘uniform’ roept bij velen direct een negatieve connotatie op, maar is dat wel terecht? Vaak denkt men bij het hebben van een uniform aan politie-agenten en conducteurs. Wanneer ik het heb over de term ‘uniform’ bedoel ik daarmee een direct herkenbare stijl die uniek en onderscheidend is voor de persoon in kwestie. Een dergelijke herkenbaarheid hebben kan zowel handig als prettig zijn.

Jouw stijl:
Een betere en meer accurate naam voor een ‘uniform’ zou stijlhandtekening zijn. Het soort outfit die toeschouwers direct met jou vereenzelvigen. Een groot voordeel van het hebben van een dergelijke stijlhandtekening is dat je de nadruk kunt leggen op de details van de stijl zoals texturen, kleuren, patronen en schoenen. Je hoeft je ‘s avond niet eeuwig af te vragen wat je aan gaat trekken naar dat leuke feestje. Door te investeren in de stukken die passen bij jouw stijlhandtekening kun je in luttele minuten klaar zijn er goed uitzien.

Talloze redenen kunnen de aanleiding zijn voor het hebben van een stijlhandtekening. Het kan zijn dat je herkenbaar wilt zijn of altijd stijlvol, maar ingetogen blijven of dat je altijd de best geklede in het gezelschap wilt zijn.

Ervaring is onontbeerlijk bij het ontwikkelen van een stijlhandtekening. Het is onmogelijk om te weten wat je wilt als je niet voldoende verschillende stijlen en materialen hebt geprobeerd. Als je nieuw bent in de wereld van mode en stijl doe dan gerust een beetje gek en probeer veel nieuwe dingen uit. Zeker als je jong bent kun je redelijk ongehinderd experimenteren met stijl, kleding en kleuren. Tijd besteden aan experimenteren met nieuwe stijlen betekent dat je een begrip zult ontwikkelen van wat wel en niet past bij niet alleen je lichaamsvorm, maar ook huidskleur, haarkleur en lifestyle. Dit kan ik wellicht het best illustreren aan de hand van persoonlijke ervaring.

Mijn stijlhandtekening:
Als carrièrejurist ben ik gewoonlijk georienteerd op het formele deel van het kledingspectrum. Dat betekent regelmatig een pak dragen. Daarbij heb ik een voorkeur voor donkerblauw, donkergrijs en donkerbruin met gewoonlijk een krijtwit of lichtblauw overhemd omdat het uitstekend staat bij mijn haarkleur en huidskleur en omdat het aansluit bij het beeld dat mensen hebben van een jurist. Om een beetje onderscheid te brengen ten opzichte van grijze massa gaat dit gewoonlijk vergezeld van een strak wit pochet en een stropdas in een neutrale kleur. Daarnaast draag ik met enige regelmaat een hoed (ouderwets, ik weet het) of een Engelse cap. Deze combinatie wordt zodanig met vereenzelvigd dat het onmiddelijk opvalt als ik een keer een andere kleur pochet draag.

Met andere woorden, ik heb in professioneel opzicht een stijlhandtekening of een uniform zo je wenst. Het is deel van mijn professionele identiteit geworden tot op het punt waarbij elke wijziging opvalt.

Mix it up:
Ik suggereer zeker niet dat je ELKE dag hetzelfde moet dragen. Ontwikkel een handtekening look die je wellicht doordeweeks draagt of dagen dat je bij cliënten op bezoek moet. Wissel gerust eens af, van een beetje variatie is nog nooit iemand dood gegaan.

Door op werkdagen kleine variaties op mijn reguliere uniform te dragen, beleeft ik er in het weekend meer genoegen aan om daadwerkelijk wat meer aandacht aan mijn kleding te besteden en daardaar het meeste genoegen uit mijn garderobe te halen.

Een stijlhandtekening is niet saai:
Dat brengt mij op het laatste punt: het hebben van een stijlhandtekening betekent niet dat je saai bent. Het betekent dat je weet wat je wilt, wat je levenstijl is en hoe gekleed moet gaan.

Het wordt gevormd door leren van je fouten en het opdoen van ervaring in een gebied dat door slechts een kleine minderheid echt begrepen wordt. Het geeft je de mogelijkheid en kennis om te kiezen voor trends die je echt leuk vind in plaats van ze slaafs te volgen. Het voordeel van het hebben van een handtekening look is dat je kleine variaties en het vervangen van slechts een paar kledingstukken elk seizoen gemakkelijk nieuw leven in de garderobe te blazen is. En is dat niet eigenlijk wat we stiekem eigenlijk allemaal willen, zeker in krappe economische tijden?

Legallife wordt samengesteld door en voor levensgenieters die graag het beste uit het leven halen wat erin zit zonder daar de hoofdprijs voor te moeten betalen. We zijn continu op zoek naar de lekkerste en leukste dingen voor onze lezers en gedurende die zoektocht komen we zelf ook veel heerlijkheden tegen die we graag met jullie delen.

Op veler verzoek lichten we nu een drietal van onze favoriete wijnen uit die in Nederland goed verkrijgbaar zijn, minder dan € 15,- de fles kosten en een heerlijk avondje compleet maken.

Château Genins Bordeaux AOC Rouge 2013
De krachtige rode wijnen uit Bordeaux zijn al eeuwen geliefd onder wijnkenners en wijnliefhebbers. Deze rode wijnen zijn zo karakteristiek dat er zelfs een kleur rood naar is vernoemd. Château Genins is een goed voorbeeld van de grote klasse die in Bordeaux gebotteld wordt. Het Château ligt in de heuvels van Saint Quentin de Caplong, een kleine gemeente in Gironde. De wijngaarden bevatten wijnstokken waarvan sommige meer dan 30 jaar oud zijn met de soorten cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Chateau Genins kenmerkt zich door strenge selectie van druiven en strikt beheer van de gronden. Deze bijzonder gedegen aanpak heeft vele wijnen opgeleverd die in de prijzen zijn gevallen en toch heel betaalbaar zijn.

De Bordeaux uit 2013 heeft een goeden medialle gewonnen van het wijntijdschrift Gilbert et Gillard en verkrijgbaar voor ongeveer € 12,- de fles. Net als vele Bordeauxs heeft deze wijn een prachtige donkerrode kleur die het midden houdt tussen fluweel en granaatappels. De smaak is krachtig en mooi van structuur met een vleugje rode bessen en frambozen en zachte tannines. De afdronk bevat een klein kruidig vleugje.

Ideaal te combineren met een toastje met roompaté of rood vlees.

chateau genins bordeaux

Schloss Koblenz – Piesporter Michelsberg Riesling Spätlese 2013
Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker voor de Riesling Spätlese. Letterlijk betekent Spätlese “laat geplukt”. De druiven rijpen langer de aan de druivenstok. Hoe laat in het seizoen de druif geplukt wordt verschilt per streek en druivensoort. De term Spätlese is een Duitse kwaliteitsaanduiding die staat boven de Kabinett en onder de Auslese. In Frankrijk wordt voor soortgelijke oogsttermijnen de term Vendange tardive gebruikt.

Deze Riesling is afkomstig uit Piesport. Het is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts en ligt aan de oever van de Moezel tussen Trier en Bernkastel Kues. Het is één van de grootste wijnbouwgemeentes langs de Moezel en bekend om de uitstekende Rieslings. In de nabijheid van Piesport zijn ooit de restanten van een Romeinse druivenpers gevonden, er wordt dus al gedurende eeuwen wijn geteeld in het gebied.

De Schloss Koblenz Riesling is wordt geproduceerd door de familie Drathen die al sinds de 18e eeuw heerlijke wijnen produceert. Inmiddels staat de 4e generatie aan het roer van wat met recht een familiebedrijf mag worden genoemd. Deze Riesling is verfrissend en bijzonder fruitig met hints van exotisch fruit. Het is een uitermate gebalanceerde smaakervaring tussen het wat zoetige karakter van fruit en het verfrissende van vruchtenzuren. Deze wijn doet ongeveer € 13,- de fles.

Heerlijke wijn voor bij een witte vis.

schloss koblenz riesling

Château Salambo – Grand Cru AC 2011
Voor de avontuurlijke wijndrinker is Château Salambo een aanrader. Deze exotische Noord-Afrikaanse krachtpatser wordt gemaakt in Tunesië onder leiding van de bekende Pierre Degroote bij een terroir aan de Middellandse Zee. Hij heeft in Frankrijk, Roemenië en Marokko meerder Châteaus tot een succes gemaakt.

Tunesië is momenteel weinig bekend als wijnproducerende regio maar heeft wel al een lange geschiedenis op dat vlak. Gedurende het koloniale tijdperk werd in Tunesië op grote schaal wijnbouw bedreven. Met name Franse wijnboeren gingen aan de slag in het spannende nieuwe gebied. Na de onafhankelijkheid bleef de wijnbouw bestaan, zij het op veel kleinere schaal dan voor het koloniale tijdperk. De nadruk op wijnen uit deze regio ligt bij de rode wijnen gemaakt van rassen als Cabernet, Merlot, Carignan en Alicante bouschet. De nieuwere aanplantingen van jonge wijstokken bestaan uit voor de streek relatief nieuwe rassen als Cinsaut en Grenache.

Deze Salambo bestaat uit vier druivensoorten die elkaar perfect aanvullen: de Cabernet, Merlot, Syrah en Carignan. Merlot en Cabernet geven body en zorgen voor de smaak van royale hoeveelheden rood fruit. Syrah en Carignan zorgen voor de diepe kleur, kracht en tannines. Deze ongewone combinatie resulteert in een wijn met een diep zwart-paarse kleur. De smaak is vol en krachtig met brede hoeveelheden cassis en bramen die ook in de geur terugkomen. De afdronk is lang en staat bol van de subtiele aroma’s en tikje kruiden.

Voor deze wijn tel je ongeveer € 11,- de fles neer. Deze wijn laat zich het best combineren met gekruide gerechten zoals een heerlijk stoofpotje van konijn of een mooi lamsrackje.

chateau salambo

Binnen de rechtspraktijk hebben we altijd de neiging om ons te specialiseren in een bepaald vakgebied. Daarbij staan we lang niet altijd stil bij de overlap die een bepaalde handeling kan hebben met andere rechtsgebieden terwijl dat juist interessant kan zijn of grote gevolgen kan hebben. Dat is meteen ook de reden dat je als goede jurist weet wanneer je iets moet checken bij een terzake gespecialiseerde collega. Een geval van de samenloop tussen strafrecht en civiel recht zien we in onderhavige zaak waarbij knutselen met een pandrecht leidde tot een strafzaak.

De feiten:
De verdachte is gevolmachtigde van een vennootschap. In die rol huur hij een Belgische vennootschap in om accountantsdiensten te verrichten. De accountants gaan aan het werk maar krijgen vervolgens niet betaald ondanks herhaaldelijke aanmaningen. Uiteindelijk wordt een deurwaarder in de arm genomen. Dat blijkt een goede zet want verdachte gaat ermee akkoord om ter zekerheid een stil pandrecht te vestigen op een Mercedes S-klasse die op naam staat van een stichting waarvan verdachte bestuurder is. Vervolgens blijven betalingen weer uit en de deurwaarder krijgt de opdracht om het verkregen pandrecht uit te winnen. Bij het onderzoek van deurwaarder blijkt vervolgens dat Nadat door BVBA uiteindelijk een deurwaarder wordt ingeschakeld, gaat de verdachte ermee akkoord om ter zekerheid van betaling een stil pandrecht te vestigen op een aan een stichting toebehorende Mercedes. De verdachte is namelijk ook de bestuurder van deze stichting . Wanneer betaling vervolgens weer uitblijft, geeft BVBA aan de deurwaarder de opdracht om het verkregen pandrecht op de Mercedes te executeren. In de loop van het vooronderzoek van de deurwaarder blijkt dat de tenaamstelling van de auto is overgezet naar de verdachte in privé. De accountant doet vervolgens op advies van de deurwaarder aangifte van onttrekking van goederen aan het pandrecht.

Oordeel en overwegingen van de Hoge Raad:
De verdachte baseert zijn verweer op artikel 2:237 BW. Dit artikel bepaalt dat het pandrecht de zaak volgt waaraan het verbonden is, ook als het eigendom op deze zaak wijzigt. De accountant heeft dus nog steeds een pandrecht wat kan worden uitgeoefend. De Hoge Raad deelt die visie van verdachte niet. De Hoge Raad stelt dat niet alleen sprake is van onttrekking aan het pandrecht wanneer er sprake is van een handeling waardoor het betreffende recht niet langer kan worden uitgeoefend, maar ook wanneer er sprake is van een handeling die er toe strekt de uitoefening van het dat recht te beletten.Ook als er geen enkel beletsel voor executie is maar de uitoefening gefrustreerd wordt door de debiteur kan er sprake zijn van een strafbaar feit.

Het middel wordt door de Hoge Raad verworpen

Conclusie:
Het onttrekken van een zaak aan het pandrecht kan een strafbaar feit opleveren ex artikel 348 Sr. Het enkele feit dat een pandrecht de zaak volgt is geen solide verdediging. Daarnaast heeft verdachte in deze zaak ook meteen een mooie basis gelegd voor een civiele actie op basis van 6:162 BW, de onrechtmatige daad.

Feitelijk is het te verwachten gevolg van deze uitspraak dat verdachte alle extra gemaakte kosten zal moeten betalen en als het echt bont is gemaakt dan volgt ook nog een verblijf in een staatshotel.

Overigens is niet elke wijziging van tenaamstelling of verkoop van een goed waarop een pandrecht op rust een onttrekking aan het pandrecht. Van handelingen die vallen binnen het kader van normale bedrijfsuitoefening heeft een ondernemer weinig te vrezen. Zo is het gebruikelijk om een pandrecht te vestigen op bedrijfsvoorraden. De ondernemer mag echter wel de voorraden gewoon verkopen, anders zou de hele onderneming niets opleveren. Voor dergelijke gebruikelijke constructies is vaak zelfs een expliciete toestemmingsbepaling opgenomen in de pandakte. Als het gaat om zaken die niet in het kader van normale bedrijfsuitoefening worden gebruikt, zal veel sneller sprake zijn onttrekking.

Bron:
ECLI:NL:HR:2014:965

Voor betaalbare bluetooth speakers gaan er tegenwoordig dertien in een dozijn vanwege grote populariteit van merken als Beats met de Pill en de Jambox van Jawbone. Daarnaast wordt de markt overspoeld met goedkope prullen die of verschrikkelijk geluid hebben of na een paar maanden al de geest geven. Tussen die twee uitersten is een groot middenveld waar tal van bekende en minder bekende merken de strijd aangaan. Soms duikt er in dat middenveld een absoluut pareltje op dat zeer de moeite waard is. Eén van die pareltjes is de JBL Charge 2.

Ontwerp en bouwkwaliteit:
De Charge 2 doet qua uiterlijk een beetje aan als een groot frisdrankblikje. Een groot gedeelte van de voorzijde en de achterzijde wordt ingenomen door een harde plastic speakergrille. Aan beide uiteinden zitten passieve radiatoren die voor de bass zorgen. Opvallend is dat deze bij het spelen van muziek ook daadwerkelijk ziet pulseren en trillen, dat heb ik niet eerder gezien bij dergelijke mobiele speakers.

jbl_charge_2

De rest van de speaker is bedekt met een stroeve siliconen coating die lekker veel grip geeft. Als het geheel is het zonder meer stevig, er zitten geen kieren of ruime naden in het ontwerp en het geheel voelt stevig aan. Hoewel ik de Charge niet snel uit het raam zou gooien lijkt de Charge mij wel in staat om een kleine val te overleven en gewoon muziek te blijven spelen alsof er niets aan de hand is.

Aan de onderzijde van de Charge 2 vinden we een line-in poort om bekabelde apparatuur aan te sluiten en een micro-usb aansluiten voor het opladen van de Charge. Ten slotte is er ook een full-USB poort die gebruikt kan worden om een telefoon op te laden en daarmee meteen ook de reden waarom deze speaker de naam Charge heeft meegekregen.

JBL-Charge2

Hoewel de JBL niet bepaald enorm is, is hij wel een stuk groter dan de meeste concurrenten. Dat kan een struikelblok zijn maar gezien de goede afwerking en het aansprekende stoere ontwerp acht ik dat geen groot struikelblok. Qua gewicht scheelt het ook niet veel.

Geluid:
Voor een kleine speaker die het moet doen met batterijen voor de power, valt het geluid zeker niet tegen. Sterker nog, ik zou het gerust goed durven noemen. Vergeleken met de eveneens goede compacte Jambox is het verschil direct merkbaar: De Charge 2 heeft voldoende power om zonder noemenswaardige vervorming een kleine kamer volledig te vullen met geluid. Zolang je de knop niet opendraait tot 11 treedt er nauwelijks geluidsvervorming op.

_jbl charge 2
Een aangename verrassing is het mooi gedifferentieerde bereik. Zowel een stevige bas als stijgende hoge tonen zijn goed hoorbaar en worden geholpen met veel mid-range om te zorgen voor een harmonisch signaal. De eerder genoemde passieve radiatoren dragen hier voor een niet te onderschatten deel aan bij. De bass is veel voller dan je zou verwachten van een dergelijke pocketformaat speaker.Hoewel de Charge 2 dus iets groter is dan zijn voornaamste concurrenten geeft dit ook een duidelijk hoorbare verbetering.

Features en batterijduur:
Met de batterij heeft JBL zichzelf en zo’n beetje alle concurrenten overtroffen. De Charge 2 herbergt een indrukwekkende 3.7V 6000mAh accu. Dat betekent niet alleen 12 uur lang feesten maar ook dat je de Charge kan gebruiken om je telefoon op te laden. Als je de telefoon oplaadt met de Charge zullen er natuurlijk wat uren van speelduur af gaan maar er blijft nog altijd voldoende over voor een avondje lekker luisteren. Het opladen van een telefoon gaat niet bijzonder snel maar zeker als je onderweg bent of een keer wat langere dagen maakt, kan het zeker van pas komen.

De bluetooth connectie van de Charge 2 is goed en het tot stand brengen van een verbinding gaat gemakkelijk. Eén keer drukken op de knop van de Charge en je telefoon op pairing mode zetten en voila de verbinding is gelegd en je kunt muziek gaan streamen.

De Charge 2 heeft ook een sociale play-optie waarmee maximaal drie apparaten tegelijk worden gekoppeld waarmee je vrienden afwisselend de controle over de luidspreker kunnen krijgen. Het is een leuk extraatje waarmee het gemakkelijk wordt om verschillende smaken en stijlen snel af te wisselen maar meer ook niet.

Handiger is de ingebouwde microfoon en een telefoonknop voor het beantwoorden van gesprekken zonder het aanraken van je telefoon. Echo- en ruisonderdrukking werken goed en maken dit een zeer nuttig extraatje was, en het zal zeker een selling point voor sommige potentiële kopers zijn. Ik vind het in ieder geval gemakkelijk om met een druk op de knop een telefoongesprek te kunnen voeren waarna de muziek gewoon verder gaat.

Conclusie:
De JBL Charge 2 is iets groter dan zijn voornaamste concurrenten maar daar krijg je ook wel wat voor. De geluidskwaliteit is merkbaar beter en de batterijduur is enorm waardoor je letterlijk een hele avond door kan feesten. Het ontwerp is functioneel en stoer en dat zal zeker niet iedereen aanspreken maar op de kwaliteit an sich valt weinig aan te merken. Met een aanbevolen verkoopprijs van € 149,- zal Charge 2 je ook niet direct een nieuwe hypotheek kosten, met een beetje zoeken is de Charge zelfs al vanaf € 129,- vindbaar. De JBL is mijn favoriet in de middenklasse en gaat zeker nog voor menig leuk feestje zorgen.