Aan het einde van het artikel Shortguide dresscodes riep ik mensen op om nieuw opgedoken dresscodes waar je geen flauw idee hebt van wat ze inhouden aan mij te melden. Nou dat heb ik geweten, een eindeloze stroom van vage dresscodes kwam en komt nog steeds deze kant op.

Veel dresscodes worden slechts één of twee keer vermeld en zijn derhalve niet direct de moeite waard om apart te vermelden. De held die de vraag opstuurde welke dresscode hoorde bij adamskostuum krijgt overigens bij deze wel een eervolle vermelding.

Wat de laatste tijd echter wel structureel opduikt op uitnodigingen is de dresscode iconoclastisch chique. Kennelijk is het gewoon tenue de ville met een opvallende persoonlijke twist. Anyways, het artikel “Shortguide dresscodes” is bijgewerkt dus ga vooral daar kijken voor een uitgebreider beschrijving van iconoclastisch chique of om nog eventjes te spieken wat al die andere gekke dresscodes ook al weer waren.

Het is niet ongebruikelijk dat mensen een testament laten opstellen voordat zij komen te overlijden om hun wereldse zaken te regelen. Het testament wordt opgesteld en neergelegd in een akte door de notaris op basis van de wensen van de erflater. Als vervolgens de erflater komt te overlijden, dient uitvoering te worden gegeven aan de bepalingen uit het testament. De bepalingen van het testament worden strikt uitgelegd. Achterliggende ratio daarbij is dat de erflater andere bepalingen had laten opnemen als hij iets anders had bedoeld en een en ander is ook zorgvuldig besproken met de notaris. Pogingen van erfgenamen om het testament anders uit te laten leggen omdat erflater mogelijk iets anders had bedoeld zijn dan ook vaak gedoemd om te mislukken. Eens in de zoveel tijd wordt er toch weer een poging gedaan in de rechtszaal, zo ook in onderhavige zaak.

De feiten:
In het geding is de uitleg van het testament van erflater. Uit zijn eerste huwelijk had hij kinderen met wie hij geen bijster harmonieuze relatie had. Erflater is vervolgens hertrouwd en komen te overlijden gedurende dit tweede huwelijk. De kinderen hebben recht op een legitieme portie uit de nalatenschap van erflater.

De vraag is of erflater mogelijk bedoeld heeft om een zogeheten 4:82 beding op te nemen in zijn testament. Dit is genoemd naar artikel 4:82 BW en maakt het mogelijk om te voorkomen dat de vorderingen van de legitimarissen opeisbaar zijn voor het overlijden van zijn vrouw.

Oordeel en overwegingen van het hof:
Het hof overweegt dat het strikte vormvereiste van notariële akte, waaraan een testament moet voldoen, is ingegeven door de gedachte:

  1. dat volstrekt duidelijk moet zijn dat deze erflater deze uiterste wil heeft gemaakt;
  2. dat hij de inhoud ook daadwerkelijk gewild heeft;
  3. dat de instrumenterende notaris kan zorgen voor een formulering die zo duidelijk mogelijk deze laatste wil onder woorden brengt, nadat aan de testateur de nodige voorlichting is gegeven.

Bij de uitleg van een uiterste wilsbeschikking dient mede te worden gelet op de verhoudingen die de erflater bij die beschikking kennelijk heeft willen regelen, en op de omstandigheden waaronder de uiterste wil is gemaakt. Daarbij dient onderscheid te worden gemaakt tussen uitleg en het aanvullen van uiterste wilsbeschikkingen. Eventuele daden of verklaringen van de erflater die niet in de uiterste wil zijn opgenomen kunnen slechts dan voor de uitleg worden gebruikt als het testament zonder die daden en/of verklaringen geen duidelijke zin zou hebben.

Het is op basis van de bewoordingen van het testament en gedragingen van de erflater niet duidelijk of hij zijn kinderen zo weinig mogelijk of helemaal niets heeft willen nalaten. Zo heeft erflater na het verlijden van zijn testament nog schenkingen gedaan aan zijn kinderen hoewel hij ze heeft uitgesloten als erfgenaam.

Dat erflater met zijn uiterste wil zodanige verhoudingen had willen regelen dat zijn kinderen hun legitieme portie eerst hadden kunnen opeisen bij overlijden van appellante, heeft het hof niet kunnen vaststellen. Gezien de strenge vormvereisten waaraan een uiterste wilsbeschikking dient te voldoen dient er naar het oordeel van het hof zeer grote terughoudendheid te worden betracht bij de uitleg van een uiterste wilsbeschikking op grond van omstandigheden en verklaringen van de erflater buiten het testament. De erflater kan immers niet meer om zijn mening worden gevraagd. De erflater moet bij het passeren van zijn uiterste wil erop kunnen vertrouwen dat zijn wil zoals neergelegd in de uiterste wil in beginsel strikt wordt nageleefd. Dit is de kern van het testamentaire erfrecht.

Dat erfgenamen en andere partijen ieder een andere mening zijn toegedaan over de nalatenschap van de erflater, is niet relevant. Door de vrouw zelf wordt erkend dat erflater niet op de hoogte was van artikel 4:82 BW. Hij heeft dus ook nooit een duidelijk oordeel kunnen vormen over de strekking van deze bepaling. Het niet opnemen van artikel 4:82 BW maakt niet dat de uiterste wil van erflater geen duidelijke zin heeft. De erfrechtelijke positie van de betrokken partijen is duidelijk en ondubbelzinnig geregeld door het testament.

Het testament wordt derhalve letterlijk uitgelegd en er wordt geen 4:82 beding aangenomen. De kinderen kunnen als legitimarissen hun portie opeisen en hoeven niet te wachten tot ook de vrouw is overleden.

Conclusie:
Het is bij het maken van een testament nodig om zorgvuldig na te denken over het doel wat je wilt bereiken. Als je de kinderen zo min mogelijk na wilt laten en er voor zorgen dat je echtgenote verzorgd achter blijft dan zul je dat kenbaar moeten maken. De notaris zal dan in ieder geval de mogelijkheid bespreken om een 4:82 beding op te nemen in het testament. Als de erflater dat dan vervolgens niet doet is het zijn keus.

De erfgenamen, legitimarissen en andere belanghebbenden kunnen altijd stellen dat de erflater iets gewild zou hebben maar zoals het hof constateert, kunnen we dat niet langer vragen aan de erflater. Daarom wordt altijd strik aangesloten bij de bewoordingen van het testament tenzij het testament onduidelijk is. Anders wordt de grens van het uitleggen van een testament overschreden naar het aanvullen van een testament en als we daar aan beginnen is het einde zoek.

Bron:
ECLI:NL:GHDHA:2014:2812

Het SS-seizoen wordt gewoonlijk gedomineerd door feller en uitbundiger kleurstellingen dan het AW-seizoen. Dat is niet zo heel onlogisch aangezien de dagen korter en donkerder zijn in de herfst en de winter en het licht gewoonlijk wat witter en fletser van kleur. Dat betekent dat er meer wordt gewerkt met donkere en lichte kleuren als basistinten om een beetje licht/donker contrast aan te brengen. Dat betekent echter niet dat je in de winter niet net goed met wat felle kleuren kunt werken om een beetje persoonlijke stijl aan je outfit toe te voegen en tegelijkertijd een stijlstatement te maken. Op de catwalks voor aankomend seizoen zien we het ook steeds meer verschijnen en het leuke is dat deze varianten heel goed werken met een klein budget.

De vuistregels voor het succesvol toepassen van deze trend in het dagelijks leven zijn als volgt:

  1. Kies één of hooguit twee felle kleuren om de basiskleuren van je outfit te complementeren. Let erop dat twee felle kleuren al snel met elkaar kunnen gaan vloeken dus ga voor geijkte combinaties als geel en blauw of rood en aquamarijn als je graag meerdere kleuren met elkaar combineert.
  2. Houdt het bescheiden. Het is niet de bedoeling je outfit regelrecht uit de late jaren ’80 ontsnapt lijkt. Kies voor één of twee statement pieces in je outfit. Draag bijvoorbeeld een felle trui en houdt de rest understated of opteer voor een paar felle schoenen en in het oog springende shawl voor een evenwichtige verdeling.
  3. Bedenk wat je sterke punten zijn en wat je wilt benadrukken of waar je juist aandacht vanaf wilt leiden. Nadruk op je gezicht leggen kan bijvoorbeeld prima met een felle stropdas of shawl. Wil je nadruk leggen op je heupen kies dan voor een mooie riem met een fel motiefje. Wil je de aandacht van je gezicht en romp afleiden kies dan voor een paar felgekleurde schoenen. Voor dames is een felgekleurde tas ook een aanrader als focuspunt van een outfit en bovendien nog nuttig om wat kleinere dingen in te bewaren.

Ter inspiratie hier enkele looks voor de dames:

Links zien we in de outfit van Topshop Unique een zeer aanwezige hoeveelheid kobaltblauw. Dit werkt goed omdat de top en jas exact dezelfde kleurstelling hebben en derhalve goed bij elkaar passen. Het kobaltblauw contrasteert mooi met het grijs van de rok en het lichtgrijs van de laarzen wat eens te meer laat zien dat je grijs met werkelijk alles kunt combineren. Het nauwsluitende model van de rok wordt optisch wat minder streng en stijfjes gemaakt doordat de jas breed uitwaaiert.

In het midden zien we bij Burberry een ingetogener look met een prachtig vallende jurk met een crèmekleur als basis welke gedecoreerd is met een subtiel florapatroon wat eruit ziet als een aquarelprint. Rood en donkergroen zorgen hier voor wat kleurcontrast. Een smal ceintuur in lichtbruin accentueert de taille en de grote tas met meerder bruintinten maakt het geheel af.

Tot slot zien we rechts bij Topshop Unique een model in een eenvoudig gesneden jurk met de mooie combinatie koraal en taupe waar een grote patchwork jas overheen hangt. De patchwork jas voegt naast taupe ook nog een heel licht roze en een donkerder rood toe aan het palet.

En natuurlijk mogen de heren niet ontbreken

Bij Astrid Andersen is links gekozen voor een combinatie van lichte grijstinten als basiskleuren en een ijsblauw shirt als statement piece en focuspunt in de outfit. Hier is overigens ook uistekend de oversized trend zichtbaar die dit seizoen de kop opsteekt en die ik zelf links zou laten liggen.

In het midden is een outfit van de hand van Yohji Yamato zichtbaar. Hij is dit keer afgeweken van het patroon van sobere zwarte outfits met vloeiende lijnen. Zwart is nog steeds de basiskleur maar ditmaal gecombineerd met een koningsblauw en magenta in een print met bladeren en schedels welke is aangebracht als een zijdedruk op een twee-delig pak met hoekige vormen en rechte lijnen. Dit geeft ook een wat massiever uitstraling dan de getailleerder lijnen van afgelopen seizoenen maar oogt wat verzorgder dan de oversized stukken die we vaak zien.

Tot slot zien we rechts bij Prada dat de trend ook heel subtiel toegepast kan worden. Een olijfgroene broek en taupekleurig shirt zorgen voor een uitermate bruikbare en rustige basiscombinatie waarbij een focuspunt wordt gemaakt met behulp van een shawl met felrood en blauw als aandachtstrekkers.