We zijn weer één seizoen verder dus we gaan weer verder met de Geared Up reeks en ditmaal de wintereditie. Wat voor gave dingen zijn er dit seizoen te verkrijgen die je leven zoveel gaver kunnen maken en die misschien totaal niet nodig hebt of juist heel erg nodig hebt.

Ress houten slee Davos 100cm:
Als je jonge kinderen hebt dan is het hebben van een slee bijna verplicht maar eerlijk gezegd is sleetje rijden op elke leeftijd. Lekker een grote heuvel opzoeken en glijden maar, wat dat betreft zou je bijna hopen op een strenge winter. De absolute klassieker die voor generaties herkenbaar is, is de Davos van Ress. Deze onderscheidt zich van alle andere houten modellen door een zeer goede kwaliteit. De slee is gemaakt van massief beukenhout en heeft glijders van verzonken staal. Mooi van vorm en goed afgewerkt door de afgeronde en geslepen hoeken. Gaat heerlijk snel maar ook weer niet te hard. Uren speelplezier verzekerd voor iedereen.

ress-houten-slee-davos

The Curious Bartender: The Artistry and Alchemy of Creating the Perfect Cocktail
Ik heb al eens aandacht besteed aan cocktails maar zelden aan de ‘wetenschap’ achter het mixen van de perfecte cocktail. Voor iedereen die het leuk vindt om daar meer over te leren is het boek The Curious Bartender een aanbeveling. Er is uitgebreid aandacht voor klassieke cocktails, hoe ze ontstaan zijn, hoe ze gemaakt worden en door wie. Ten slotte wordt er een moderne twist aan de klassiekers gegeven om ze weer tot leven te brengen in deze eeuw. Geweldig boek voor maar 20 euro. Ga het lezen want de kennis die hier in staat heb je veel langer en veel meer plezier dan het zoveelste paperback romannetje wat je koopt.

the-curious-bartender

Normann Copenhagen Whiskey Tumblers:
Misschien zijn cocktails niet helemaal je ding maar ben je meer het type dat graag gaat zitten met een lekker glas whiskey. Goede whiskey vereist een goed glas, het voegt toe aan de smaak en aan de totaalbeleving. Kennelijk is de vorm van deze glazen het gevolg van nauwkeurige overwegingen over hoe ijsklontjes drijven en hoe een glas aan zou moeten voelen in je hand. Over de nauwkeurige overwegingen kan ik geen zinnig woord zeggen maar de glazen liggen in ieder geval prettig in de hand, ik vind het een schitterend ontwerp en de whiskey smaakt uitstekend. Kosten: 40 euro per set van twee glazen.

norman copenhagen whiskey glasses.ashx

Forge de Laguiole Phillippe Starck Log messen:
Dat tafelzilver van opa is zó achtiende eeuws, je wilt wel eens wat nieuwe instrumenten om je kerstdiner mee te consumeren. Wat denk je van deze iconische messen van Forge de Laguiole ontworpen door Philippe Starck. De handvatten van de messen zijn voorzien van een prachtig boomschors dessin wat echt een genot is om naar te kijken. De messen zijn licht van gewicht en uitermate hanteerbaar ongeacht de vorm en grootte van je handen. Dit is dus wat je krijgt als je een iconische ontwerper laat samenwerken met één van de beste messenproducenten ter wereld. Je zult heel lang plezier hebben van deze set van zes messen maar de prijs is met 350 euro niet misselijk.

phillippe-starck-log-knives

Arctic force snowball blaster:
Een echte ijzervreter snapt dat ook een sneeuwballengevecht oorlog is. Vrede kun je alleen bereiken met superieure vuurkracht dus je hebt de Arctic force snowball blaster nodig. Met de ingebouwde pers kun je tot drie keiharde sneeuwballen tegelijkertijd produceren en je kunt ze met gemak een dertig meter ver schieten met dodelijke trefzekerheid. Dus stop met halve maatregelen en neem geen gijzelaars.

arctic force snowball blaster

Onnit Zombie Bells:
Zombies zijn overal deze dagen. Je bent waarschijnlijk al aardig voorbereid op het onvermijdelijk moment dat de doden over de aarde zullen wandelen. Je hebt je huis getransformeerd tot een waar fort en misschien eet je het kerstdiner alvast uit blik maar zonder de broodnodige fysieke kracht zul je nooit overleven. Transformeer jezelf tot een vechtmachine met behulp van deze zombie kettlebells. Ze lopen uiteen van 18 tot 72 pond en elk gewicht heeft een unieke zombiegezicht. Deze kettlebells zijn perfect uitgebalanceerd en gemaakt van barst- en scheurbestendig ijzer met extra grote handvatten zodat je makkelijker meer gripkracht kan opbouwen. Ook bruikbaar als wapen na de apocalyps, krijg je toch nog een gevoel van rechtvaardigheid als je zombieschedels inslaat met voorwerpen die er uitzien als zombies.

Onnit-Zombie-Bells

Yaktrax Walker:
Met sneeuw ‘s ochtends naar het OV of je auto glibberen is bepaald geen pretje. Veel schoenen hebben op gladde ondergronden een extra handje hulp nodig en als we auto’s voorzien van sneeuwkettingen dan waarom schoenen niet? Al enkele jaren worden dergelijke hulpmiddelen om onder schoenen te binden populairder. Er zitten veel exemplaren tussen die lang niet altijd even goed of even handig zijn maar de Yaktrax Walkers geven redelijk wat grip en zijn snel aan en uit te trekken en gemakkelijk op te bergen. De afwezigheid van een wreefband wordt door sommigen als een gemis ervaren omdat ze eerder losschieten dan exemplaren die wel een wreefband hebben maar dit is wel precies de reden waarom je ze snel aan kunt trekken. Haak ze om de voorvoet en de hiel en je bent klaar. Zo lang je niet gaat proberen hard te lopen of een wandeltocht van kilometers te maken, zul je waarschijnlijk niet snel het probleem hebben dat ze losschieten. Voor zwaarder gebruik heeft Yaktrax de Extreme welke steviger zijn maar ook duurder en meer gedoe om aan te trekken. Voor normaal gebruik zullen de Walkers prima volstaan en dat met een vriendelijk prijsje van 20 euro.

yaktrax walker

Op woensdag 18 december hebben de ministers van Financiën van de Europese lidstaten een akkoord bereikt over de bankenunie. Het voorstel leidt tot oprichting van een nieuwe Europese toezichthouder, het Single Supervisory Mechanism, en een nieuwe noodfonds, het Single Resolution Mechanism. De nieuwe toezichthouder zal opereren onder de naam Single Resolution Board en krijgt een centrale rol bij de afwikkeling van banken die in zwaar weer verkeren in de bankenunie. De regels die gaan gelden binnen de bankenunie zijn op 11 december al beklonken tussen de Raad en het Parlement. Deze regels zijn al behandeld in nieuwsbrief 26 dus voor een uitgebreid overzicht verwijs ik daar naar terug. Het uitgangspunt van de regelgeving is dat verliezen of kosten van het voor het versterken van kapitaalbuffers zoveel mogelijk worden afgewenteld op investeerders in de bank.

Het Single Resolution Mechanism moet de vorm krijgen van een Europees resolutiefonds dat privaat wordt gefinancieerd door de banken. Over een periode van 10 jaar wordt het fonds volgestort door alle banken die deelnemen in de bankenunie. Het totaalbedrag zal uiteindelijk 55 miljard bedragen. Dit is de achtervang voor kosten die niet door middel van het bail-in systeem gefinancieerd kunnen worden. Het fonds kan op zijn vroegst van af januari 2016 ingezet worden na een minimale bail-in van 8% van het balanstotaal.

Naar huidige verwachtingen is de bail-in eis van 8% afdoende om eventuele problemen van individuele banken op te lossen. Als het goed is zal het fonds dus niet vaak gebruikt worden. Desondanks gaat komende jaren toch nog doorgewerkt worden aan een publieke achtervang voor het fonds. Volgens dit systeem moet mogelijk worden om in absolute noodsituaties geld te lenen aan het resolutiefonds wat vervolgens terugbetaald moet worden door alle banken die deelnemen aan de bankenunie.

Bron:
December summit – Council Conclusions via europa.eu (PDF)
Main results of the Economic and Financial Affairs Council via europa.eu (PDF)
Council agrees general approach on Single Resolution Mechanism via europa.eu (PDF)

Lieve lezers, we hebben er al bijna wederom een jaar op zitten. De tentamenperiodes komen al weer rap naderbij maar voor die tijd gaat iedereen hopelijk heerlijk genieten van copieuze hoeveelheden voedsel bij het licht van een kerstboom. Vergeet niet oma haar advocaatje te geven en opa zijn jenevertje. Zet de kerstboom lekker aan warm het gourmetstel of de kaasfondue op en maak er mooie feestdagen van.

Mr. Frank Visser alias de Rijdende Rechter, welke rechtenstudent is er niet groot mee geworden? Wekelijks bezoekt Mr. Visser twee partijen die ruzie hebben over huis-,tuin- en keukenaangelegenheden. De Rijdende Rechter buigt zich over het geschil en doet vervolgens uitspraak in de studio. De Rijdende Rechter geeft echter geen vonnissen maar een bindend advies. Dit staat ook duidelijk in de overeenkomst die partijen van tevoren ondertekenen: “De Rijdende Rechter” is een televisieprogramma waarin partijen conflicten ter beoordeling en voor bindend advies voorleggen aan een bindend adviseur. […] Door ondertekening van deze overeenkomst onderwerpen Partijen zich overigens aan het Bindend Advies Reglement ‘De Rijdende Rechter’ editie [datum] en verklaren zij een exemplaar daarvan te hebben ontvangen.

Maar wat nu als je het niet eens bent met het oordeel van de Rijdende Rechter? Dan stap je natuurlijk naar de echte rechtbank en ga je het daar proberen. Bij mijn weten is het nu de eerste maal dat een uitspraak van de Rijdende Rechter door de rechtbank wordt getoetst. Daarmee komt nu eindelijk duidelijkheid over de juridische status van de bindende adviezen gegeven door de Rijdende Rechter.

De feiten:
Tussen partijen bestond een geschil over de wijze van uitvoering van de verbouwingswerkzaamheden en de betaling ervan. Volgens de opdrachtgever (eiser) was de kwaliteit van het werk gebrekkig en had hij recht op vergoeding van de herstelkosten. De aannemer (gedaagde) reageerde hier op met een tegenvordering onder meer strekkende tot betaling van nog openstaande facturen. De werkzaamheden waren nog niet helemaal afgerond maar opdrachtgever had de aannemer zonder enige aanmaning direct de toegang tot de woning ontzegd. Mede hierom besloot de Rijdende Rechter in zijn bindend advies dat beide partijen over een weer niets meer van elkaar te vorderen hadden.

Opdrachtgever weigerde zich neer te leggen bij dit oordeel. Hij vordert het bindend advies te vernietigen, omdat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet gerechtvaardigd zou zijn hem hier aan te houden. De Rijdende Rechter zou geen rekening hebben gehouden met deskundigenrapportages en de inhoud van twee brieven. Ook zou de schade ten gevolge van een fout van gedaagde op een veel te laag bedrag zijn begroot.

Oordeel en overweging rechtbank:
De rechtbank stelt voorop dat het bindend advies moet worden aangemerkt als een beslissing zoals bedoeld in artikel 7:904, eerste lid, BW. Van vernietiging van een dergelijk advies kan pas sprake zijn wanneer vaststaat dat het bindend advies ernstig gebrekkig is gemotiveerd en/of bij de totstandkoming van het bindend advies fundamentele beginselen van een behoorlijk procesrecht zijn geschonden en eigenaar als gevolg daarvan schade heeft geleden.

Het advies wordt slechts marginaal getoetst door de rechter. De rechtbank beoordeelt slechts of de rijdende rechter in redelijkheid tot de door hem gegeven beslissing heeft kunnen komen. Er wordt geen aandacht besteed aan inhoudelijke elementen die niet ook reeds bij de rijdende rechter zijn behandeld. De toetsing heeft derhalve niet het karakter van een hoger beroep.

De door de rijdende rechter gegeven motivering voor zijn conclusie dat eiser in schuldeisersverzuim is komen te verkeren, is niet ernstig gebrekkig. Zo het al juist is eiseres een afschrift van de brieven heeft overhandigd, heeft de Rijdende Rechter daar kennelijk het gewicht aan toegekend dat eiser daaraan toegekend had willen zien. Dat over de juistheid van dit (juridische) oordeel discussie mogelijk zou kunnen zijn, maakt echter evenmin dat van een aperte onjuistheid of een ten ene male onhoudbaar standpunt kan worden gesproken.

In tegenstelling tot wat eiser beweert, heeft de Rijdende Rechter de deskundigenrapporten wel in zijn beoordeling betrokken. In het bindend advies staat: ‘De Rijdende Rechter heeft kennis genomen van alle door partijen overgelegde stukken’ Nu de bindend advies overeenkomst melding maakt van twee deskundigenrapporten, gaat de rechtbank er van uit dat deze meegenomen zijn aangezien eiser het tegendeel niet duidelijk gemotiveerd kan aantonen.

De rechtbank volgt eiser evenmin in de stelling dat de motivering van het advies gebrekkig is. De Rijdende Rechter is mede op basis van een mondeling verslag van een door hem ingeschakelde (en dus: onafhankelijke) deskundige tot zijn beslissing gekomen en partijen hebben de mogelijkheid gehad om op die conclusies te reageren. Vervolgens heeft de Rijdende Rechter afdoende gemotiveerd wat de tekortkoming van de aannemer was en welke schade eiser daardoor heeft geleden.

De vordering van eiser wordt afgewezen.

Conclusie:
Het bindend advies zoals de Rijdende Rechter dat geeft kan worden gezien als een vaststellingsovereenkomst. Een dergelijke overeenkomst is slechts dan vernietigbaar als naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid nakoming niet kan worden verlangd. De redelijkheid en billijkheid ziet zowel op de inhoud van de overeenkomst als op de wijze van totstandkoming ervan. De rechtbank zal slechts marginaal toetsen en de procedure heeft daarom ook niet het karakter van een hoger beroep.

Bron:
Rechtbank Amsterdam, ECLI:NL:RBAMS:2013:7984

Hurah, kerst komt nu echt snel naderbij. Verheugd zijn degenen die kerstvakantie hebben en minder verheugd zijn degenen die tegen een tentamenperiode moeten aankijken. Krijgen we dit jaar een witte kerst? We zullen het moeten afwachten maar we zorgen wel dat fashionable op het winterweer zijn voorbereid met heerlijke winteraccessoires die je look helemaal compleet maken.

Shawls:

Mads Norgaard Sjaal Fine Merino Snowstorm grey melange:
Mads Norgaard is een Deense designlabel dat nu eindelijk ook in Nederland goed verkrijgbaar begint te worden. De prijzen zijn zeer redelijk en de kleding is altijd goed draagbaar. Zoals veel Deens design wordt ook deze shawl gekenmerkt door een simpel, elegant design dat er strak uitziet en zeer functioneel is.

Deze shawl is grof gebreid van pure merinowol en heeft een gebroken grijze kleur. Grijs is een neutrale basiskleur dus de shawl zal overal bij passen. De merinowol kriebelt niet en is heerlijk warm. De afmetingen zijn 176x24cm wat ongeveer een standaardformaat is.

Mads Norgaard

Hamaki-Ho Sjaal Sciarpa fango:
Soms wil je helemaal geen anonieme shawl maar ben je wat meer op zoek naar iets wat een statement maakt. Tegelijkertijd moet je er ook weer niet uit zien als een fashion-victim dat wanhopig probeert opvallend te zijn. Je wilt immers nog wel met goed fatsoen over straat kunnen lopen zonder dat je nagewezen wordt en meewarige blikken ontvangt. In de categorie opvallend en toch elegant bevindt zich de Scarpia Sjaal van Hamaki-Ho. De naam doet vermoeden dat het om een Japans of Koreaans label gaat maar niets is minder waar. Hamaki-Ho is Italiaans design en bestaat pas sinds 2009. Na enkele jaren bezig te zijn geweest met name in de thuismarkt gaat het nu ook de landsgrenzen over richting Noord-West Europa.

De shawl is gemaakt van een melange van 53% wol en 47% acryl waardoor de shawl wat soepeler een stretchier is dan een shawl van puur wol. De shawl is gedecoreerd met een opvallend horizontaal gestreept patroon dat uiteen loopt van ivoorwit via honing en karameltinten naar mocha en cognacbruin. De overgangen tussen de verschillende kleuren lopen geleidelijk waardoor de combinatie van het toch grote aantal kleuren een verrassend goed resultaat oplevert. De afmetingen bedragen ongeveer 180×24 centimeter en deze shawl kan in je kast liggen voor 50 euro. Er is ook een leuke bijpassende muts beschikbaar voor 35 euro maar wees gewaarschuwd dat de combinatie van muts en shawl niet iedereen zal sieren.

Lacoste croc scarf:
Je bent een man die het maximale uit het minimale wilt halen. Dan wil je een shawl die overal bij past ongeacht of deze gedragen wordt boven een strakke topcoat, sportieve blazer of casual denim jacket. De Lacoste croc scarf is gemaakt met jou in gedachten.

Een strak geweven melange van 35% viscose, 29% wol, 20% polyamide, 8% kasjmier en 8% konijnenhaar zorgt voor een shawl die erg soepel valt en toch ook nog zacht. Je boet wel een beetje aan warmte in ten opzichte van pure wollen shawls die wat groffer gebreid zijn maar in Nederland wordt het zelden zo koud dat een shawl als deze niet warm genoeg is. De afmetingen bedragen ongeveer 25×177 centimeter waarmee dit ontwerp net iets breder en korter is dan gebruikelijk. De prijs ligt rond de 70 euro en de shawl is verkrijgbaar in vier kleuren: rood, zwart, navy blauw en grijs melange.

Yeti Need:
Vaak vallen de winters hier in Nederland wel mee maar er zijn ook dagen dat het vriest dat het kraakt de ijskristallen bijna ook aan de binnenzijde van de ramen staan. Op die dagen laat je de mode liever eventjes op de achtergrond en kies je voor pure functie. Of wellicht plan je binnenkort een tripje richting één van de poolcirkels en heb je een enorme noodzaak om warm te blijven ongeacht de weersomstandigheden. Voor dergelijke situaties moet je Yeti Need zeker eens een blik waardig keuren.

Yeti is met name bekend in de outdoorwereld vanwege de prachtige donsslaapzakken die ze maken die zelfs de meest gruwelijke kou aankunnen. Nu is dezelfde technologie gebruikt voor het maken van een shawl dus dat belooft heel wat. Een shawl met dons vullen, je moet er maar op komen. Het resultaat is echter fantastisch, een enorm warme shawl die absoluut winddicht is het waarschijnlijk tot de warmste ooit behoort. De shawl bestaat eigenlijk uit een hele reeks kleine zakjes die gevuld zijn met dons. Door deze constructiemethode blijft de dons altijd gelijkmatig verdeeld over de shawl zodat je niet een hele pluk dons hebt op één plaats en verder nergens. Ook draagt het bij aan de flexibiliteit van de shawl doordat de naden als scharnierpunten fungeren. Ten slotte behoort de shawl ook tot de allerlichtste die je kunt verkrijgen.

De Yeti Need wordt geleverd inclusief een opbergzakje. Al dit moois heeft helaas wel een prijsje van 100 euro maar dat is voor een innovatief ontwerp met superieure constructie en afwerking niet onredelijk. Lang niet iedereen zal een dergelijke shawl ten volle kunnen benutten maar wie op zoek is naar iets dergelijks kan nauwelijks beter vinden dan dit.

yeti need

Headwear:

Anerkjendt Muts Lawson legergroen:
Easy to wear, fashion forward, clothes with an edgy twist and always with a sense of humour — dat is het motto van het jonge Deense label Anerkjendt. Ze leveren met name casual kleding die opvalt door zijn hoge kwaliteit, functionaliteit en goed doordachte details. Qua stijl ben ik niet van alles wat ze doen onverdeeld fan maar er zitten werkelijk juweeltjes tussen zoals deze beanie in legergroen die opvalt door zijn uitermate simplistische en strakke vormgeving. Gemaakt van een blend van 30% wol en 70% acryl met een prijskaartje van 35 euro.

anerkjendt lawson muts

The Rail Cashmere Knit Cap:
Misschien houdt je wel van de stijl van een beanie maar wil je een wat relaxter pasvorm. The Rail maakt prachtige slouchie beanies geheel van kasjmier die ook nog eens heel betaalbaar zijn. Strak geweven en met een minimalistische uitstraling maar minder militair aandoend dan bijvoorbeeld de Anerkjendt Lawson zodat niet misstaan boven een topcoat of kapiteinsjas. Verkrijgbaar in Army Green Heather, Zwart, Navy Blue Heather en Light Grey Heather. Met name deze laatste is heel vriendelijke en bruikbare kleur die vrijwel niemand zal misstaan en een verrijkende stuk voor elke garderobe is. Prijzen liggen rond de 40 euro.

Maloja Beanie Killari:
Wil je een wat meer retro ontwerp? Dat kan geregeld worden met de Maloja Killari. Met deze gebreide muts ben je goed voorbereid op de koude dagen. Dit beanie model heeft een flinke pompon zonder franje. Bij de hoofdband zit een strook zachte fleece voor extra warme oren en voorhoofd. De buitenzijde gemaakt van 50% wol en 50% wol waardoor de muts elastisch is en altijd goed aansluit. Het geborduurde witte merk contrasteert mooi met de diepzwarte kleur van de muts. Verkrijgbaar voor een 35 euro

maloja killari

Fjällräven Tur Heater:
Ook bij de headwear hebben we een model voor als je niets liever wilt dan wilt warm blijven en fashion je geen hout interesseert. In Rusland kennen ze winters die onze winters doen verbleken tot een sub-tropisch klimaat bij vergelijking. Bijgevolg verstaat men in Rusland ook hoe serieus warme mutsen te maken. De Fjällräven Tur Heater is gebaseerd op de enige echte Oesjanka/Ushanka. Vrij vertaald betekent dit zo ongeveer iets als oorflapmuts. Een Ushanka is een model muts met oorflappen aan de zijkant die zowel bovenop de muts vastgezet kunnen worden als over de oren gevouwen en onder de kin vastgebonden. Ushanka’s worden ook wel pelsmutsen genoemd aangezien ze gewoonlijk werden gemaakt van bont. Ook heden worden met name Ushanka’s van nertsbont nog gebruikt in de Arctische regio’s van Rusland waar temperaturen kunnen dalen tot tussen de -40 en -70 omdat ze superieure isolatie bieden. Gelukkig zijn dergelijke temperaturen hier niet aan de orde en kunnen we met een gerust hart volstaan met een moderne interpretatie van de oesjanka die met nepbont gevoerd is.

Een goede keuze voor superieure verwarming voor een toch nog enigszins hanteerbare prijs is de Fjällräven Tur Heater. Fjällräven is een Zweeds merk en ook in die contreien weet men wel hoe je een lekkere warme muts moet maken. De Tur Heater is een robuuste wintermuts gemaakt van waterdichte en windbestendige Vinylon F met binnenzijde van zacht synthetisch bont. Een waterbestendige buitenzijde is bij stevige sneeuwbuien, hagelbuien of de hier regelmatige voorkomende smerig koude regenbuien geen overbodige luxe. De klep beschermt tegen de sneeuw en de oorflappen met klikgesp houden de kin en wangen lekker warm. Een paar extra kleine oorflappen met “gehoorgaten” eronder kunnen omhoog geklapt en daarna vastgezet worden met een knoop. Met name in stads verkeer is dit heel prettig omdat je oren wel warm blijven en je toch nog steeds dingen zoals het belletje van de tram kunt horen. Bij zeer koude wind kun je ze gewoon naar beneden geklapt houden.

Fjällräven heeft ook nog een paar andere varianten op het thema van de ushanka. Zo is er nog de Wool Heater met een buitenzijde van een wolmelange en zonder de gehoorgaten. Ook is er nog de woodsman cap zonder gehoorgaten en met een harde klep welke nuttig is tegen de zon. Ook is er nog de fur on fur heater welke geheel gemaakt is van synthetisch bont. Deze laatste komt nog het dichtst in de buurt van de traditionele ushanka. Voor de actuele samenstelling van het assortiment kijk je het best eventjes op de site van Fjällräven. Als de afgelopen jaren een indicatie zijn voor de toekomst dan zit er altijd een variant op de Oesjanka in het assortiment. Prijzen lopen uiteen van 55 euro voor de goedkope varianten tot 100 euro voor de duurdere. De Tur Heater zit in het middensegment met een prijs van 75 euro.

Handschoenen:

Polo Ralph Lauren Perforated Leather Gloves:
Het is geen geheim dat ik fan ben van het mixen van klassieke stijl met moderne techniek. Binnen dat kader moeten deze handschoenen van Ralph Lauren bezien worden. Geperforeerde handschoenen dienden van oudsher om een goede airflow te behouden zodat je minder last kreeg van zwetende handen. Heden ten dage heeft het nog steeds een dergelijke functie in leren motorhandschoenen voor het zomerseizoen.

De Ralph Lauren handschoenen doen mij denken aan de handschoenen voor paardrijden van begin twintigste eeuw. Gemaakt van zacht leer met een verstelbare lederen tab met een drukknoopsluiting aan de achterkant van elke handschoen. De bekende channel-stiksels lopen aan de bovenzijde ter hoogte van de knokkels over de hele breedte van de hand. Geperforeerde accenten bevinden zich op de vingers. De manchet is gemaakt van lamswol. Koud krijgen zul je het niet dankzij de voering van Thinsulate fleece.

Deze handschoen kun je het beste zien als een vrij lichte winterhandschoen en is wat minder geschikt voor de ultieme koukleum. De handschoen is echter ruimschoots voldoende voor het merendeel van de winter. Bij extreem koud weer zul je misschien nog een dunnen liner handschoen willen aantrekken om net dat beetje extra warmte te hebben. Handschoenen als deze vind ik altijd prachtig maar een gedeelte van de voordelen ten opzichte van handschoenen zonder perforaties gaat al snel verloren. Rond de perforaties zijn ze altijd relatief slijtagevoelig en als je met een perforatie ergens aan blijft hangen dan loop je het risico dat ze uitscheuren. De prijs bedraagt een 120 euro.

Dents Mens Brown Cashmere Lined Leather Gloves
Het oer-Britse Dents maakt al een eeuw of wat handschoenen en behoort tot de absolute toppers op het gebied van lederwaren. De namen zijn niet hip maar geven exact aan wat je koopt. Dit model leren handschoenen is het epitoom van de mix van functie en stijl. Leer is absoluut winddicht mits de naden goed gestikt zijn, voeg daar een warme voering aan toe en je blijft de scherpste kou zonder enige moeite de baas. Een nadeel is wel dat leer gevoelig is voor watervlekken en ook af en toe wat aandacht en onderhoud nodig heeft om goed te blijven. Aan de andere kant kan een goed paar leren handschoenen met een beetje aandacht en liefde jarenlang meegaan en leer is over het algemeen erg slijtage- en scheurbestendig. Het is niet voor niets dat motorkleding en werkhandschoenen vaak van leer zijn en/of leren verstevigingsvlakken hebben op slijtagegevoelige plekken. Dat betekent niet dat deze handschoenen geschikt zijn om als werkhandschoenen te gebruiken maar de voordelen gaan zeker op.

Deze handschoenen van Dents zijn gemaakt van zeer donkerbruin, zacht en soepel leer. Ze hebben een decoratief three-way stiksel op de rug van de hand en een uitlopende manchet welke gewoon open kan worden gedragen of gesloten middels een drukknoop. De binnenzijde is gevoerd met kasjmier in een beige tint. Als je het leer goed verzorgt en schoonhoudt dan heb je van een paar handschoenen als dit zeker 15 jaar plezier voordat ze versleten zijn. Een paar handschoenen als dit kost rond de 150 euro. Je moet het dus echt zien als een investering.

The North Face Men’s E-tip TNF APEX glove:
Je bent jong, hip en altijd online dus ook in de winter verlaat de smartphone nauwelijks de doodgreep van je hand. Je wilt bij voorkeur echter wel warme handen blijven houden als je aan het facebooken, mailen, whatsappen of whatever bent. The North Face heeft een oplossing gevonden voor het winterse probleem van de generatie KPN. Deze handschoenen zijn gemaakt van TNF Apex wat een soft-shell materiaal is dat speciaal door The North Face ontwikkeld is. De buitenzijde is sterk en slijtagebestendig en de binnenzijde is zacht en warm als fleece. De stof kan een beetje rekken is erg soepel waardoor je veel mobiliteit hebt, je kunt dus altijd je smartphone goed vasthouden en nauwkeurig bedienen zonder dat je handschoenen erg in de weg zitten. Om er voor te zorgen dat je smartphone niet gemakkelijk uit je handen glipt is de handpalm bekleed met een siliconen grippatroon zodat je telefoon bijna letterlijk vastplakt in je hand ongeacht de weersomstandigheden.

De stof is behandeld met een DWR (durable water repellent) materiaal waardoor de handschoenen waterwerend zijn. De meeste buitjes zul je hiermee zonder moeite kunnen trotseren maar voor slechter weer zul je toch altijd moeten uitwijken naar iets wat waterdicht is. The North Face is er met deze handschoenen in geslaagd een heel goed compromis te maken tussen mobiliteit, warmte en weerbestendigheid. Deze handschoenen kosten ongeveer een 60 euro.

Black Diamond Mercury Mitt:
De volgende ijstijd staat al over een paar miljoen jaar voor de deur en je kunt je redenen hebben om nu al volledig voorbereid te willen zijn op het ergste. Op het vlak van warmte betekent houdt dat in dat je handschoenen zult moeten inruilen voor wanten. Als je vinger bij elkaar zitten dan blijven ze langer warm al gaat dit om logische redenen natuurlijk wel ten koste van de mobiliteit.

Black Diamond is een merk voor klimmers door klimmers en hun Mercury mitt heeft een goede reputatie opgebouwd. Met een 284g Primaloft voering blijf je in zelfs de koudste omstandigheden warm. De binnenhandschoen kan er uit gehaald worden en is voorzien van een lobster configuratie (losse duim en wijsvinger rest bij elkaar) zodat je soepel je ijsbijl richting klif kunt zwaaien. Het geheel is voorzien van een 100% waterdichte Bdry insert zodat de koude sneeuw buiten blijft.

black diamond mercury mitt