Langzaam dwingt de herfst zich ons leven wederom binnen. Dit gaat gepaard met een moment in het leven van elke fashionliefhebber dat gevreesd wordt – het uitpakken en opruimen van de A/W garderobe. Het is niet altijd leuk maar het moet toch gebeuren. Ik ben geneigd om in dit proces drie stappen te onderscheiden: nostalgie, debat en loslaten.

Nostalgie:
Je start met het inpakken van de zomerkleding – vaarwel korte broeken en linnen blazers – je begint te graven door de plek waar je kleding voor kouder weer hebt opgeslagen … en het is lang niet zo hopeloos als je dacht dat het zou zijn.

Je vind die coltrui die vorig jaar zo heerlijk zat en de trui die je in de uitverkoop hebt gekocht speciaal om dit jaar te gaan dragen. Je komt ook alle klassiekers weer tegen die je aanvankelijk vergeten was maar eenmaal herenigd, is het alsof ze nooit weg zijn geweest. Ik denk aan de heerlijke geruite flanellen overhemden en wollen stropdassen.

Herinneringen over waarom dit seizoen zo heerlijk is, komen weer bovendrijven. De charme van wandelen over het strand in donkere jeans en dik breisel en een stevige bodywarmer, het hangen aan de bar met je vrienden in deconstructed pantalons met een tweed blazer erboven.

Maar dan komt het grote debat.

Debat:
Tja, de lastige middelste stap. Je gaat eens wat verschillende kledingstukken aanpassen en het begint op te vallen dat de goede herinneringen aan bepaalde kledingstukken niet meer helemaal stroken met de realiteit van nu. De vorm van je lichaam is kennelijk alweer veranderd, had je misschien maar niet zoveel moeten sporten van de zomer. Dat betekent dat sommige kledingstukken niet meer zo goed passen als je gewend was.

Andere kledingstukken hebben op mysterieuze gaten ontwikkeld waar je niets van wist, weer anderen hebben een enigszins vreemde geur ontwikkeld welke er maar niet uit wil hoe vaak ze ook gewassen worden.

Je weet zeker dat dit maar een fase is, je hebt zulke goede tijden beleefd samen. Ehm, nee hoor dat heb je echt fout gezien.

Loslaten:
Nu alle A/W kledingstukken weer zijn terugverhuisd naar de kast en je basics gezelschap houden, breekt het besef door dat er teveel tijd is verstreken. Trends zijn veranderd en je eigen smaak heeft zich ook verder ontwikkeld. Het is tijd om de feiten onder ogen te zien en ze gewoon te laten gaan.

Als je iets in je garderobe hebt wat je niet wilt, is de kans dat je het draagt ergens tussen nul en niet. Je kunt het kledingstuk dus net zo goed verwijderen uit je kast en het doen gaan naar een plaats waar het nog nuttig is. Breng het naar de textielcontainer voor derdewereld landen, gooi het weg als het echt versleten is of breng het naar een kringloopwinkel om maar eens een paar opties te noemen. Kortom, doe het verdwijnen uit je kledingkast.

Een nieuwe start:
Het is niet allemaal slecht nieuws. Nadat je over het verlies heen bent, kun je gaan nadenken over alle nieuwe kledingstukken die nog ergens op je liggen te wachten. Het mooie aan dit modeseizoen is dat het gemakkelijker dan ooit is om je stijl met weinig zoeken en pijn aan de portemonnee verder door te ontwikkelen. Doe de wereld echter wel een lol en elimineer kleding die je niet langer past of niet langer presentabel is.

Wanneer je grote hoeveelheden gelijke handelingen in een proces moet verrichten is het logisch om het proces zoveel mogelijk uniform in te richten en te automatiseren. Zo heeft het CJIB een hele “productielijn” voor de afhandeling van verkeersboetes gemaakt. Dit is an sich een goed idee, het zorgt er immers voor dat de afhandeling van een dossier binnen afzienbare tijd kan geschieden en verkleint de kans op fouten. Het is echter ook mogelijk om in een dergelijke manier van werken door te schieten. In onderhavige zaak gebeurt dit en krijgt het CJIB er flink van langs van de kantonrechter.

De feiten:
Een verdachte heeft tal van verkeersovertredingen begaan. Deze worden door het CJIB als verschillende zaken behandeld. In onderhavige zaak worden drie gevoegde zaken behandeld. Strekking van de vordering is dat gijzeling jegens betrokkene wordt toegepast.

Overwegingen van de rechter:
De kantonrechter stelt voorop dat machtiging tot gijzeling slechts wordt verleend indien aan het subsidiariteitsbeginsel is voldaan. Voldoende aannemelijk moet zijn, dat het toepassen van minder ingrijpende middelen eerst is bezien en dat een en ander niet tot betaling van de boete heeft geleid of kan leiden. De wet kent verscheidene minder ingrijpende alternatieven zoals beslag op goederen. De officier van justitie heeft in de toelichting op de vordering standaardformuleringen gebruikt die onvoldoende recht doen aan de individuele zaak, er blijkt niet wat concreet is gebeurd.De kantonrechter zal dergelijke verzoeken niet (langer) te honoreren.

Efficiency nastreven is begrijpelijk doch dit mag geen afbreuk doen aand de rechten van een burger in een individuele procedure. Verzoeken moeten voldoende feitelijk worden onderbouwd waarbij het duidelijk moet zijn dat gijzeling de enige nog openstaande mogelijkheid is. Voornoemd verzoek tot gijzeling voldoet hier niet aan en wordt alleen om deze reden al afgewezen.

Tijdens de behandeling ter zitting is gebleken dat er nog andere zaken open staan. Betrokkene heeft contact gezocht met het arrondissementsparket om een regeling te treffen maar hij heeft nog geen reactie mogen ontvangen.

Rechtsoverweging 1.4 citeer ik integraal om recht te doen aan de bewoording van de kantonrechter:

Wat de kantonrechter niet begrijpt, is dat het CJIB (en de bevoegde officier van justitie) kennelijk niet in staat is om een probleem “in zijn totaal aan te pakken” en in overleg op te lossen. Zelfs niet als een advocaat van een betrokkene zich schriftelijk meldt met een daartoe strekkend verzoek en ook niet als er al eerdere betalingsregelingen door die advocaat namens zijn cliënt getroffen zijn. Het CJIB gaat in dat geval gewoon door met in iedere individuele zaak (geautomatiseerd) het totale pakket aan verhaalsmogelijkheden en dwangmiddelen af te werken met alle bijkomende kosten van dien. Dit betekent dat deze kantonrechter op 25 juli 2013 de onderhavige 3 zaken heeft mogen behandelen en dat hij op 12 september 2013 3 andere zaken krijgt voorgelegd, welke hij ook weer zal gaan afwijzen. Dit kennelijk onder het motto “Hoe houd ik de rechtbank/de kantonrechter aan het werk”.

Alles bij elkaar heeft de kantonrechter voldoende redenen om de vordering af te wijzen.

Conclusie:
Op de keper beschouwd hebben we hier te maken met een betrokkene die kennelijk structureel verkeersovertredingen begaat. Dat hij daarvoor moet worden gestraft is logisch maar dat dient wel op correcte wijze te geschieden. Het OM heeft er nu allemaal aparte zaken van gemaakt in plaats van het gehele probleem in één keer bij de wortel aan te pakken. Dat betrokkene zelf al contact zoekt met het OM met dit doel en vervolgens geen enkele reactie krijgt is vreemd. Op deze manier haal je ook de goede wil die iemand eventueel heeft om zichzelf te verbeteren wel weg.

Het is zelfs zo erg dat er voor een komende zitting nog driemaal hetzelfde verzoek aangaande dezelfde betrokkene op de rol staat. Een dergelijke manier van werken is gigantisch inefficiënt, kost de gemeenschap klauwen met geld en belast het toch al overbelaste rechtssysteem nog eens verder.

Aan de andere kant wil het OM net eventjes te efficiënt zijn met de motivatie van het verzoek tot gijzelneming. Er worden kennelijk alleen maar standaardformuleringen gebruikt en er is nergens een feitelijke onderbouwing te vinden.

Al met al is het zeer terecht dat de kantonrechter fel van leer trekt tegen het OM want dit is simpelweg broddelwerk. Het gaat hier wel over een verzoek tot gijzelneming, dat is een zware sanctie en daar wordt op vrij laconieke wijze mee omgesprongen. Het is dan ook te hopen dat het CJIB en de bevoegde officier van justitie snel hun zaakjes op orde krijgen.

Bron:
Rechtbank Zeeland-West-Brabant ECLI:NL:RBZWB:2013:6073

Het is september de laatste mooie dagen hebben we voorlopig gehad. De temperatuur gaat langzamerhand naar beneden, bomen beginnen hun blaadjes te verliezen en de wind trekt aan. De koude seizoenen zijn weer in aantocht. Naast de geheel eigen charme die herfst en winter hebben kunnen we ook weer uitkijken naar nieuwe collecties op de catwalk en nieuwe trends. Zoals beloofd: deze week de hereneditie

Bordeauxrood:
Bordeauxrood en donkerrood in het algemeen waren populair op de verschillende catwalks in Europa. Vaak zijn de modellen helemaal van top tot teen in deze kleur gekleed maar Prada laat goed zien hoe deze trend praktisch gedragen kan worden bijvoorbeeld door te combineren met een complementerende kleur broek.

bordeaux prada

Grey on grey:
Grijs is altijd een veilige kleur om te dragen. Het past overal bij en misstaat vrijwel niemand. Dit seizoen zien we veel grijs op grijs in verschillende gradaties van heel lichtgrijs via antraciet naar bijna zwart. De kans is groot dat je al grijze kleding in de kast hebt liggen dus het is ontzettend makkelijk om op deze trend in te spelen.

grey on grey bottega veneta
Grey on grey driedelig pak van Bottega Veneta

Varsity jackets:
De Americana Varsity jackets waren vorig jaar al populair en dit jaar komen ze terug. De huidige modellen kenmerken zich door de afwezigheid van letteropdrukken wat ze een stuk minder opzichtig maakt dan de modellen van voorgaand jaar.

varsity jacket oliver spencer
Varsity Jacket van Oliver Spencer

Coltrui:
Ideaal voor de koukleumen onder ons is dat de coltrui ook dit jaar nog populair blijft. We zien ze onder meer onder pakken in plaats van een overhemd en zelfs onder andere truien. Ze staan echter ook perfect onder een getailleerde jas met de kraag een beetje open zoals Hermes laat zien.

coltrui hermes

Supersized ruiten en vierkanten:
Patronen met ruiten en vierkanten zijn ook bij de heren populair in alle mogelijke patronen van tartan tot houndstooth. Het verschil is dat het bij de herencollectie allemaal supersized ruiten zijn in tegenstelling tot de subtiele ruitjes die bij de damescollecties te vinden waren.

supersize vierkant jil sander

Blauw:
Bordeauxrood is wel echt de kleur van het seizoen maar er waren ook opvallend veel blauwtinten aanwezig. Het blijft daarbij niet beperkt tot koningsblauw en marineblauw maar er waren ook veel feller blauwtinten als azuurblauw en cyaan aanwezig.

blauw pak costume national homme
Een blauw pak van Costume National Homme

Stevige schoenen en laarzen:
Nog meer goed nieuws voor de koukleumen; er zijn op catwalks echt massieve zware leren laarzen en schoenen te zien. Verschillende shows hadden wat inspiratie geleend van de poolreizigers. Nou is dit niet meteen een indicatie dat moonboots acceptabel zijn maar je kunt wel op deze trend kapitaliseren door een paar stevige warme leren schoenen aan je rotatie toe te voegen. Overigens werd het stevige schoeisel ook vaak gecombineerd met een pak.

wandelschoen topman design
Zware leren wandelschoenen onder een wit doublebreasted broadcut pak van Topman Design

Tot besluit:
De herencollecties van dit jaar zullen zich met name kenmerken door de aanwezigheid van veel donkerrood en blauwtinten en natuurlijk het grijs op grijs. Daarnaast is opvallend hoe praktisch veel collecties dit seizoen zijn en hoe gemakkelijk het zal zijn om er trendy uit te zien. Vrijwel iedereen zal al donkerblauwe en grijze kleding de kast hebben liggen. Haal er een leuke bordeauxrode trui bij en trek een paar stevige winterschoenen aan en je bent klaar om ultratrendy de straat op te gaan. Daarbij moet je natuurlijk de menselijke maat niet uit het oog verliezen: helemaal van top tot teen grijs gekleed gaan kan nog maar helemaal in het rood of felblauw is al snel een beetje teveel van het goede. De collecties zijn dit seizoen in ieder geval toegankelijk en utilistisch dus doe daar je voordeel mee.

In beginsel geldt in het verbintenissenrecht een overeenkomst slechts tussen contractsluitende partijen. Het is echter ook mogelijk om een in een overeenkomst een beding ten gunste van een derde op te nemen, dit wordt het derdenbeding genoemd. Onder omstandigheden kan een derde aan dergelijk beding ook rechten ontlenen hoewel hij geen contractsluitende partij is. In onderhavige rechtszaak wordt door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden duidelijk gemaakt waar men op dient te letten bij het opstellen van een dergelijke overeenkomst.

De feiten:
Woningbouwvereniging De Veste heeft met GEKO een overeenkomst gesloten voor de koop van grond van GEKO. Onderdeel van deze overeenkomst is een beding ten gunste van een makelaar waarin is opgenomen dat op de grond 34 sociale koopwoningen zullen worden gerealiseerd welke verkocht zullen worden via de makelaar. De corporatie had zich jegens GEKO ook verplicht tot de bouw van de koopwoningen.

In het licht van de economische crisis en de gewijzigde woningmarkt werd in 2008 besloten om huurwoningen in plaats van koopwoningen te realiseren. Dit gebeurde met toestemming van de gemeente.

Nu vordert de makelaar schadevergoeding omdat hij inkomsten misloopt van onder meer gesloten hypotheken en verkoopcourtage. De makelaar stelt zich daarbij primair op het standpunt dat de woningcorporatie toerekenbaar tekortgeschoten in de nakoming van de in het derdenbeding vastgestelde verplichting uit de overeenkomst met GEKO. Subsidiair stelt hij een onrechtmatige daad van De Veste aan de vordering ten grondslag, die in de kern daarop neerkomt dat de wanprestatie die De Veste pleegt ten opzichte van GEKO een onrechtmatige daad oplevert.

Overwegingen en oordeel van het hof:
Het hof begint met de beantwoording van de vraag of er sprake is van een derdenbeding. Hiervoor zijn alle omstandigheden van het geval, gewaardeerd naar redelijkheid en billijkheid, van belang. Het is daarbij niet van belang of contractsluitende partijen daadwerkelijk het oogmerk hebben gehad om een derdenbeding tot stand te brengen. (HR 1 oktober 2004, LJN: AO9496).

Gezien de bewoordingen van het contract mocht de makelaar er van uitgaan dat De Veste 34 woningen zou bouwen die via haar verkocht zouden worden. Het hof is echter van oordeel dat de feiten en omstandigheden niet tot de conclusie leiden dat GEKO en De Veste de verplichting tot de bouw in de overeenkomst hebben opgenomen om de makelaar het recht op nakoming van deze verplichting te verschaffen. Het enkele gegeven dat de makelaar belang had bij de overeenkomst, is onvoldoende voor het vaststellen van het bestaan van een derdenbeding met een inhoud als voorgestaan door de makelaar.[r.o. 5.5. t/m 5.10.]

Ten aanzien van de subsidiair gestelde onrechtmatige daad stelt het hof voorop dat de belangen die derden bij de behoorlijke nakoming van een contract kunnen hebben, niet onder alle omstandigheden verwaarloosd mogen worden. (HR 3 mei 1946, NJ 1946, 323 Staat/Degens en HR 24 september 2004, LJN: AO9069 (Vleesmeester/Alog) De enkele omstandigheid dat de woningbouwcorporatie wist dan wel redelijkerwijs kon weten dat de makelaar belang had bij de verkoop van de woningen via haar als makelaar, is onvoldoende om van een onrechtmatige schending van de belangen van de makelaar te kunnen spreken. Het hof kent het gewicht toe aan de omstandigheid dat De Veste vooralsnog heeft afgezien van de verkoop van 16 appartementen vanwege de gewijzigde situatie op de woningmarkt en dat zij voor deze omzetting van verkoop naar verhuur toestemming van de gemeente heeft gekregen. Dat het voorzienbaar was dat de makelaar als gevolg hiervan ter zake van deze 16 appartementen inkomsten zou mislopen, behoefde De Veste redelijkerwijs niet van deze omzetting te weerhouden.[r.o. 5.13 t/m 5.18.]

Conclusie:
Deze zaak laat eens te meer zien hoe ongelooflijk belangrijk het is om bij een derdenbeding expliciet het oogmerk van bevoordeling van de derde te benoemen. Dit principe staat al sinds 1946 in het arrest Staat/Degens dus deze uitkomst mag nauwelijks een verrassing zijn. Het is logisch dat de rechter zich erg terughoudend opstelt met betrekking tot het toepassen van een derdenbeding. Het is immers een vrij zware inbreuk op de hoofdregel dat een overeenkomst slechts werkt tussen contractsluitende partijen.

Bron:
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden ECLI:NL:GHARL:2013:6193

Het is september de laatste mooie dagen hebben we voorlopig gehad. De temperatuur gaat langzamerhand naar beneden, bomen beginnen hun blaadjes te verliezen en de wind trekt aan. De koude seizoenen zijn weer in aantocht. Naast de geheel eigen charme die herfst en winter hebben kunnen we ook weer uitkijken naar nieuwe collecties op de catwalk en nieuwe trends. Laten we dat dan ook maar eens gaan doen. We beginnen deze week met een blik op de trends voor de vrouw, volgende week zijn de heren aan de beurt.

Kleuren:
SS13 bevatte veel felle kleuren. Met de komst van herfst en winter is altijd een overgang naar gematigder kleuren zichtbaar maar dit jaar is de algemene indruk dat designers zich op het vlak van kleuren behoorlijk inhouden. Zwart en vele grijstinten doen het altijd goed. Vorig jaar waren er veel honing en karameltinten te zien, dit jaar lijkt het richting wat gematigder pasteltinten te gaan. Ook zachtroze kwam een aantal keer voorbij. Daarmee is de mode dit seizoen, zeker na het kleurgeweld van afgelopen zomer, opvallend ingetogen.

Oversized jas/mantel:
De strak getailleerde mantels en jassen van de afgelopen jaren zijn plotsklaps verdwenen. In plaats daarvan zien we nu grote oversized winterjassen. Ideaal om een dikke trui onder te dragen en je in te verschuilen tegen koud weer. De modellen zijn veelal geïnspireerd op klassieke trenchcoats en topcoats.

oversized-jas-Celine
Oversized double-breasted topcoat van Céline

Ruitjes:
Ruitjes zijn er in vele soorten en maten. De designers zijn het er niet over eens welke ruit dominant gaat worden maar ze zijn het er wel over eens dat ruitjes in de mode zijn. Op de catwalks is van alles te zien uiteenlopend van houndstooth ruitjes tot tartan. Ook opvallend is de veelheid aan kledingstukken waar de ruitjes terug komen, het blijft niet slechts beperkt tot een trui of een rok maar ook jurkjes worden ineens met ruitjes gedaan. Zie bijvoorbeeld onderstaand jurkje van Dolce en Gabanna.
ruitjes_Dolce-Gabbana

Transparante stoffen:
Er was een opvallende hoeveelheid doorschijnende stoffen te zien op de catwalk. Het gaat daarbij niet om hele outfits maar om gedeeltes waar doorschijnende stof is aangebracht. Dit kan al dan niet samen gaan met andere decoraties zoals studs of strass steentjes om het kledingstuk net wat meer te laten sprankelen. Er wordt bij de transparante stoffen driftig op los gecombineerd met onder meer kant, tûle en leer.

transparante_stoffen_Saint-Laurent
Zwart leren jurkje gecombineerd met transparante stof van Saint Laurent

Bont:
Ondanks het sterker wordende maatschappelijke verzet tegen echte bont blijft het bij tal van designers terugkomen op de catwalk. Het was weer volop aanwezig en moet derhalve wel als trend genoemd worden. Verschil met voorgaande jaren is dat niet slechts om details gaat van bont maar dat we nu weer meer en meer hele kledingstukken van het materiaal zien.

Marni
Jurkje van bont van Marni

Ingewikkeld vouwwerk:
De meeste kledingstukken zijn dit seizoen relatief eenvoudig gesneden. Er zijn echter ook een paar labels die totaal de andere kant op gaan met ingewikkeld vouwwerk om het kledingstuk een interessanter aanzien te geven. Dit werkt bijzonder goed met kledingstukken met een egale, neutrale kleur waar alle nadruk op de vorm komt te liggen. Het is daarmee vele malen subtieler dan het visuele geweld waar zo vaak al de nadruk op wordt gelegd. We zullen het allicht niet zo ingewikkeld in de rekken terugzien als in onderstaand voorbeeld maar details zullen waarschijnlijk wel terugzien evenals kleding waarbij de vorm meer leidend is dan de kleur of het dessin.

vouwwerk_celine
Complex gesneden en gedrapeerde jurk van Céline

Terugkeer van de taille:
Het past naadloos in de belangstelling voor kleding waarbij de vorm meer nadruk krijgt dan dessin en kleur; de terugkeer van de taille. Er waren veel outfits op de catwalk te zien die de nadruk op de taille leggen. Vaak gebeurt dit met een ceintuur. Deze trend grijpt dan ook een beetje terug naar de jaren ’50.

taille_prada
Getailleerd roze jurkje van Prada met gouden ceintuur.

Rock & Roll:
Twisted Sister zong het al in 1983: ‘You can’t stop rock and roll’ Het lijkt waar te zijn want dit seizoen zien we weer rock & roll geïnspireerde outfits op de catwalk met veel zwart leer, studs en spikes. Vaak werd dit gecombineerd met stevige laarzen en opvallend donkere make-up.

rockroll_Diesel-Black-Gold
Rock & Roll outfit van Diesel Black Gold met studded zwartleren bikerjas.

Tot besluit:
Dit is een overzicht in vogelvlucht van enkele van de prominenter trends welke we komend seizoen zeer waarschijnlijk ook in de winkels gaan vinden. Trends als getailleerde kleding en ruitjes zullen we in vrijwel ongewijzigde vorm terugvinden. Trends zoals de origami-jurken en oversized jassen zullen wel wat aangepast worden omdat ze anders simpelweg te onpraktisch zijn. De overgang naar zachter en minder aanwezige kleuren gaat hand in hand met de nadruk op strakke lijnen.