We worden zowel in de collegebanken als in het professionele bestaan geconfronteerd met grote hoeveelheden informatie. De enorme hoeveelheid gegevens die aan je gepresenteerd wordt bevat de centrale concepten en antwoorden die je nodig hebt om tentamens te kunnen maken of de vragen van je klanten te kunnen beantwoorden. Toch leeft verwonderlijk weinig besef onder zowel studenten als professionals over het belang van goed kunnen lezen, luisteren en het maken van aantekeningen. Het (kunnen) maken van goede notities en aantekeningen is een belangrijke kunst om informatie te structureren en effectief tot je te kunnen nemen. In dit artikel zullen we enkele methodes en gedachtes delen over hoe je effectief aantekeningen kunt maken en grote hoeveelheden informatie verwerken, ongeacht of deze worden gepresenteerd of uit een boek moeten worden gedestilleerd.

Basis en doelen:

Het maken van aantekeningen is belangrijk omdat:

  • het essentieel is om je te voorzien van de nodige materie om je te informeren en je betoog te ontwikkelen.
  • het helpt je bij het concentreren op en het begrijpen van de informatie die je aan het lezen bent door je te helpen om de ideeën en argumenten in de tekst samen te vatten.
  • je jezelf kunt richten op de punten die relevant zijn voor je doel.
  • overzichtelijke aantekeningen een schrijfproces veel efficiënter maken.
  • aantekeningen gemaakt met behulp van een actieve en kritische benadering zullen je ook toestaan om je bestaande argumenten te verfijnen voordat je ze gaat gebruiken.

Om effectief aantekeningen te kunnen maken moet je een systeem ontwikkelen dat je in staat stelt om:

  • Informatie te ordenenen en geregeld op te zoeken en zo nodig te herzien en aan te vullen
  • Herhalen: je moet de belangrijkste gegevens gemakkelijk kunnen overzien en ze meerdere malen kunnen herhalen om ze tot je te nemen.
  • Reflecteren: Je moet de informatie zo geordend hebben dat het mogelijk is om verbanden te leggen zowel binnen je eigen aantekeningen als met andere informatie

Papier en pen versus de laptop:

In een niet zo heel ver verleden maakten we aantekeningen per definitie met pen en papier maar dankzij de opkomst van nieuwe media hebben we de laptop, tablet en aanverwante techniek als nieuwe optie er bij gekregen. Eens in de zoveel tijd laait het debat weer op over de vraag of digitale media leiden tot slechter leergedrag en kwalitatief slechtere informatieverwerking dan het gebruik van pen en papier.

De wetenschap is ook al eens aan de slag gegaan met dit vraagstuk en de conclusie was dat degenen die aantekeningen maken met hun eigen schrift beter in staat zijn om begripsvragen te beantwoorden dan zij die hun dictaat direct intikken op een toetsenbord alsook dat het lange-termijn begrip beter wordt ontwikkeld.

Nu is het natuurlijk veel te kort door de bocht om daarmee te zeggen dat digitale middelen daarmee slechter zijn dan traditionele middelen. De huidige afweging voor de laptop in de collegezaal en bij presentaties is eignelijk gebaseerd op een heel simpel uitgangspunt zijnde efficiëntie. Iedereen die blind kan typen kan over het algemeen veel sneller typen dan schrijven. Hoe meer je kunt typen hoe meer informatie je letterlijk van de docent kan overnemen. Je krijgt een menselijke recorder die vrijwel gedachteloos hele transcripties kan maken van hetgeen verteld wordt.

Schrijvers worden geconfronteerd met een schaarste-afweging. Noodgedwongen zullen zij een selectie moeten maken in woorden, nuances, zinnen en in de importantie van hetgeen gezegd wordt. Een dergelijke afweging kan alleen gemaakt worden op het moment dat je de hersens gebruikt en een interpretatie gaat maken.

In het gedachteloze element zit dan ook precies de crux. De ene methode is niet per se beter dan de andere methode zolang je maar nadenkt bij wat je doet. Laat je dus vooral niet uit het veld slaan wanneer iemand zijn methodiek als de beste tracht te verkopen. Er is geen beste methodiek, er zijn alleen maar dingen die of wel of niet werken.

Dit principe werkt overal: of je nu in de collegezaal zit te luisteren naar een docent, als toehoorder een symposium bijwoont of voor een artikel eindeloze hoeveelheden informatie aan het verwerken bent tot een nieuw, inzichtverschaffend meesterwerk. De wijze waarop je werkt dicteert het eindresultaat, niet de middelen waarmee je werkt.

Tools om te gebruiken:

Voor de broodnodige praktische inspiratie hieronder een aantal opties die je kunt overwegen om aantekeningen te maken. Voor wat betreft digitale media houdt ik het bij enkele simpele programma’s die op alle platformen beschikbaar zijn.

Pen en papier
Het oudste en meest gebruikte zijn nog altijd de ouderwetse pen en papier. Zowel een goede pen als goed papier hoeven geen fortuin te kosten. Zeker als je veel schrijft is het handig om een paar tientjes te investeren in een goede pen en goed papier. Het schrijfgenot van een goede pen die niet vlekt en soepel schrijft met papier dat past bij je schrijfstijl dragen substantieel bij aan het gemak en zelfs genoegen waarmee je aantekeningen kunt maken.

Schrijf je graag met een vulpen koop dan een goede vulpen en papier dat past bij de grotere hoeveelheid inkt die uit een vulpen vloeit. Schrijf je graag met een balpen, investeer dan in een goede balpen die soepel rolt met goede inkt die niet vlekt en glad, stevig papier dat past bij de schrijfkarakteristieken van een balpen.

Tekstverwerker:
Als je grote hoeveelheden tekst moet verwerken of notuleren gaat er niets boven een tekstverwerker. Voor vrijwel elk platform is een tekstverwerker beschikbaar zoals Word, AbiWord, LibreOffice, Pages enzovoorts. Welke tekstverwerker uiteindelijk word gekozen is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur en platform waarop gewerkt wordt.

Hoewel weinig applicaties geschikter zijn voor het verwerken van tekst dan de tekstverwerker (de naam zegt het eigenlijk al) is dat meteen ook de grootste beperking. Zodra er iets anders dan tekst aan te pas komt, komen de limitaties van de tekstverwerker al snel in zicht en kan het de moeite waard zijn om over te stappen op een ander programma met meer mogelijkheden.

Evernote:
Evernote is een applicatie speciaal gebouwd om vele soorten informatie snel en overzichtelijk te kunnen verwerken. Evernote maakt het mogelijk om tekst bijvoorbeeld te koppelen aan foto’s en geluidsfragmenten waardoor het mogelijk wordt om overzicht aan te brengen in grote hoeveelheden gevarieerde informatie. Bovendien is Evernote beschikbaar op vrijwel alle platforms en tevens in mobiele varianten. Dat maakt Evernote een krachtige tool voor wie met veel verschillende bronnen werkt. Je kunt bijvoorbeeld een foto maken op je mobiel en daar een korte aantekening bij maken in Evernote en vervolgens die foto met aantekening op je pc opnemen in een groter notitieblok speciaal voor een project.

Met name op mobiel vlak is Evernote sterk ontwikkeld en zeker de moeite van het overwegen waard.

OneNote:
Microsoft’s OneNote is een notitieapplicatie van Microsoft die deel uitmaakt van de bekende Office-suite. OneNote is vaak een beetje het ondergeschoven kindje en geniet zelfs bij de meest fervente Microsoft gebruikers weinig bekendheid. Net als Evernote maakt OneNote het mogelijk om grote hoeveelheden informatie uit verschillende bronnen gemakkelijk te verwerken. Net als Evernote is OneNote verkrijgbaar voor meerdere platformen en zijn ook mobiele versies aanwezig. De mobiele versies zijn echter beduidend minder krachtig dan de desktop tegenhangers hoewel zeker de tabletversie niet teleur stelt.

Omdat OneNote deel uitmaakt het Office pakket, is de integratie met andere Office applicaties zoals Excel en Word uitmuntend. Wie dus veel informatie over verschillende applicaties uit wil wisselen heeft met OneNote één van de krachtigste tools tot zijn beschikking.

Alternatieven:
Afhankelijk van wat je eisen zijn om notities te maken zijn er nog talloze alternatieven zoals KeepNote, Springpad, Simplenote enzovoorts. Sommigen zijn gratis en verkrijgbaar voor vrijwel alle (mobiele) platforms en andere hebben betaalde versies welke meer opties met zich meebrengen. Bedenk wat je werkmethodiek is en welke functies je graag wilt hebben om het maximale eruit te halen.

Tot besluit

Hele blogs zijn volgeschreven over zoektocht naar de heilige graal van het aantekeningen maken en even zovele blogs beweren de ultieme oplossing verzonnen te hebben. Enkele verguizen de digitale middelen en weer anderen behandelen pen en papier als een vergaan tijdperk waarvan de gebruikers ongetwijfeld dinosauriërs zijn die wachten op hun komeet.

Uiteindelijk gaat er bij het maken van aantekeningen om dat je een goed systeem ontwikkelt dat je in staat stelt om informatie te verwerken, ordenen, gebruiken en repeteren. De wijze waarop je dat doet is bijzaak zolang het maar op bewuste wijze gebeurt. Anders is het maken van aantekeningen zo goed als nutteloos en kun je beter een voice-recorder of kopieermachine gebruiken.

Meer dan eens is mij door studenten gevraagd of ze beter kunnen kiezen voor een iPhone met iOS of voor één van de vele Android alternatieven van andere fabrikanten. In dit artikel zal ik een aantal overwegingen geven die kunnen helpen bij het nemen van een beslissing. Je behoeftes en wensen dicteren voor een aanzienlijk gedeelte wat de beste keus voor je is.

Android:
Android is een opensource besturingssysteem voor mobiele telefoons, tablet-pcs en nog veel meer. Het is gebaseerd op de Linuxkernel en het Java-platform om te programmeren. Opensource betekent dat de broncode vrij beschikbaar is en iedereen vrij is om er aanpassingen aan te maken. Dit maakt het een aantrekkelijk besturingssysteem voor veel telefoonfabrikanten om aan te passen en op een smartphone te schuiven. De ‘kale versie’ van Android is vrijwel alleen op Google’s eigen Nexus toestellen te vinden. Bekende fabrikanten die een andere grafische schil over het besturingssysteem leggen, genaamd een UI ofwel User Interface, zijn onder meer Samsung met TouchWiz en HTC met Sense.

Omdat Android vaak in verregaande mate wordt aangepast zijn er vrijwel geen twee Androidtoestellen die gelijk zijn. De kern van Android blijft echter in de meeste gevallen gelijk en omdat Android Open Source is zijn er veel partijen die allerlei interessante en leuke tweaks maken. Zeker voor degene de technisch handig is en/of graag verregaande controle over zijn smartphone heeft, is Android de meest voor de hand liggende keuze. Het is mogelijk om elk detail van je smartphone in te stellen en het is zelfs mogelijk om diep in de basis van het systeem te gaan sleutelen en functies toe te voegen of te verwijderen.

Omdat het systeem afkomstig is van Google, is de integratie met Google diensten voortreffelijk. Dit is natuurlijk met name interessant als je gebruik maakt van Gmail voor je e-mail en Google Agenda voor je digitale agenda.

iOS:
Het mobiele besturingssysteem van Apple is iOS voor de iPhone, iPad, iPod touch en Apple TV. Aanvankelijk is het slechts gemaakt voor de iPhone maar later ook uitgebreid naar andere apparaten. In tegenstelling tot Android is iOS geen opensource systeem en Apple houdt de broncode stevig in handen. iOS is dan ook alleen maar verkrijgbaar op Apples eigen apparatuur.

Dit betekent dat het besturingssysteem altijd gelijk is ongeacht welke iPhone je aanschaft (verschillen tussen de opeenvolgende generaties van het besturingssysteem daargelaten). Dit verschaft Apple enorm veel controle over het systeem wat vertaald wordt naar een bijna naadloze gebruikerservaring over de verschillende apparaten van Apple zoals de Mac(book) en Apple TV. Een iPhone komt dan ook het best tot zijn recht op het moment dat je meerdere producten van Apple hebt. Middels iCloud verschijnen bijvoorbeeld contacten die je toevoegt op de iPhone onmiddellijk ook in het adresboek van je Mac.

Het gevolg van het gesloten systeem van Apple is wel dat er veel minder aan valt te passen aan de telefoon dan met Android het geval is. Dit weerhoudt enkelen er overigens niet van om het toch te proberen wat resulteert in zogeheten jailbreaks die soms goed en soms minder goed werken. Als je niet van plan bent om te knutselen aan de telefoon of ieder detail wilt regelen dan is een iPhone een prima keuze. Ze zijn stabiel, uitermate voorspelbaar en nemen je een gedeelte van het werk uit handen wat je bij Android zelf moet regelen.

Andere overwegingen:
Natuurlijk zijn we er hiermee nog niet. Naast de algemene karakteristieken die bepaald worden door de opzet van het besturingssysteem zijn er ook nog andere overwegingen die een rol (kunnen) spelen. Ik zal er hieronder een aantal van bespreken.

Budget:
De bovenkant van de smartphonemarkt wordt gekenmerkt door gepeperde prijzen. iPhones bevinden zich helemaal aan de bovenkant qua prijs en zijn vaak duurder dan Android tegenhangers die vergelijkbare functionaliteit bieden. Android smartphones zakken ook vaak sneller in prijs dan iPhones. Als je met een kleiner budget zit dan vallen iPhones sowieso af aangezien Android telefoons in werkelijk elke prijscategorie verkrijgbaar zijn met een startbedrag vanaf ongeveer 100 euro.

Dit is het meest relevant wanneer je een smartphone los koopt en er dan een sim-only abonnement bij doet. Als je een telefoon ‘krijgt’ bij je abonnement dan lopen iPhones en de duurdere Android toestellen qua prijs uiteindelijk vaak niet ver uiteen.

Apps:
Als je een smartphone aanschaft dan ga je er vanzelfsprekend apps op zetten. De meest populaire apps zijn voor ieder besturingssyteem verkrijgbaar. Facebook, Twitter, Whatsapp etc. zijn allen verkrijgbaar voor zowel iOS als Android. Het loont om te kijken of er apps zijn die je graag wilt hebben en slechts voor één van beide systemen vekrijgbaar zijn. Als ik eventjes binnen het vakgebied van rechten kijk, dan zie ik geen apps die voor mij een doorslag geven voor het ene of het andere besturingssysteem. Wel is het zo dat er voor iOS meer apps verkrijgbaar zijn die rechtenstudenten misschien interessant vinden zoals het prima naslagwerk hetRecht, opMaat en BoomBasics.

Tweaks:
Hoe meer je aan de smartphone wilt kunnen instellen hoe meer je richting Android gedreven zult worden. Sommige functies die je graag wilt zul je misschien kunnen toevoegen aan iOS middels apps maar de control-freak en zeker de tweakers zullen al snel richting Android kijken. Voor mij was dit de doorslaggevende reden om enkele jaren geleden voor een Android smartphone te kiezen (al heb ik nog steeds een iPod touch om apps te kunnen testen.) Het gebrek van een goed notificatiecentrum met toggles voor meestgebruikte functies, het feit dat ik het uiterlijk verregaand wil aanpassen aan mijn eigen smaak en het gebruik van widgets, maakt Android voor mij vele malen geschikter.

Accessoires:
Voor zowel de iPhone als voor Android toestellen zijn veel accessoires verkrijgbaar al zijn er voor de iPhone nog altijd meer verschillende accessoires verkrijgbaar dan voor Android toestellen. Dat heeft ook te maken met het feit dat ontwikkelen voor de iPhone aantrekkelijker is omdat er niet veel verschillende varianten zijn waarmee met je een investering in één keer toegang hebt tot een aanzienlijk gedeelte van de markt.

De basisaccessoires zoals koptelefoons, hoesjes en kabels zijn altijd voor zowel Android toestellen als iPhones goed verkrijgbaar alleen zijn de iPhone accessoires wel altijd aanmerkelijk duurder dan de accessoires voor Android. Dat is niet per se erg maar wel iets om rekening mee te houden.

Connectiviteit en synchronisatie:
Je merkt aan Android dat het gebaseerd is op Linux. Android kan werkelijk overal mee verbinden en het delen van gegevens is ook vaak makkelijker dan bij Apple. Bij de presentatie van iOS 5 was Twitter-integratie groot nieuws. Daarna werd iets voor iOS 6 Facebook-integratie aangekondigd alsof het de uitvinding van het jaar was. Op Android is alles met alles geïntegreerd, wat betekent dat je foto’s, applicaties, bestanden – wat je maar wilt – deelt met elk programma dat een deelfunctie heeft. De veelzijdigheid van de deelfunctie in Android is natuurlijk wel afhankelijk van welke apps je hebt geïnstalleerd. Je kunt een foto niet delen naar Instagram als je de Instagram-app niet hebt geïnstalleerd.

Ook in fysiek opzicht is de connectiviteit van Android-toestellen gemakkelijker. Ze worden over het algemeen aangesloten via micro-usb en als ze mogelijkheid bieden om TV’s of beeldschermen aan te sluiten is dat vrijwel altijd micro-HDMI. Voor een iPhone heb je een speciale verloopkabel nodig van de lightning connector naar het type aansluiting wat je wil gebruiken.

Tot slot is ook de synchronisatie bij Android veelzijdiger, hoewel niet noodzakelijkerwijs beter. Bij veel Androidtoestellen kun je het geheugen gemakkelijk uitbreiden middels een micro-SD kaartje en op het moment dat je bestanden wilt uitwisselen met een pc dan werkt dat net als bij een USB-stick. Kabeltje erin en je kunt via een bestandsverkenner bestand van en naar de gewenste map verplaatsen en kopiëren. Bij Apple kun je bepaalde bestanden die alleen zelf hoeft te hebben synchroniseren via iCloud. Andere bestanden heb je het snelst losgeweekt via een reguliere clouddienst die gewoon alles accepteert zoals Google Drive.

Mijn afweging:
Er wordt mij ook vaak gevraagd waarom ik voor Android kies en of dat betekent dat ik iOS slecht vind. Laat ik eerst eens beginnen met het feit dat ik absoluut geen fanboy ben van één van beiden. Het gaat er om wat het beste bij mijn wensen past en dat is simpelweg Android. Ik ben een enorme geek en knutselaar en ik wil een toestel graag helemaal aan mijn smaak aan kunnen passen. Ik wil homescreens kunnen indelen zoals het mij belieft en ik wil widgets kunnen gebruiken om snel toegang te hebben tot de relevante informatie zoals mails, nieuws en agenda. De telefoon hoeft mij geen werk uit handen te nemen, sterker nog, dat vind ik uitermate vervelend. De details stel ik graag zo in als het zelf wil.

Het enige wat dan mogelijkerwijs nog iOS zou kunnen pleiten zijn unieke apps die op Android niet verkrijgbaar zijn maar geen van de unieke apps heeft voor mij een dergelijke meerwaarde dat het de doorslag geeft. De apps die ik het meest gebruik zijn ook voor Android verkrijgbaar en daarmee is het lot iOS bezegeld.

Het enige wat ik jammer vind is dat er bij Android niets is wat kan tippen aan het design van Apple. Ik heb al vaker te kennen gegeven een fan te zijn van industrieel, minimalistisch design en dan zijn de bare-bones no-nonsense aluminium designs van Apple natuurlijk prachtig. HTC was met de Hero op het juiste pad maar sindsdien heb ik niets meer gezien wat in mijn optiek ook maar in de buurt komt van wat Apple op dat vlak presteert.

Conclusie:
Je hoeft het natuurlijk niet eens te zijn met mijn oordeel. Zeker op het moment dat je al meerdere producten van Apple hebt is een iPhone natuurlijk de meest voor de hand liggende keuze. Zorg dat je goed ingelezen bent en stel vast wat je wensen zijn wat breekpunten zijn. Ga ook zeker naar een goede telefoonretailer en bekijk verschillende toestellen. Vanwege de grote variatie aan Android toestellen kan het zijn dat je de ene fantastisch vind en de andere helemaal niets. Praat ook met verschillende mensen en vraag waar zij problemen mee ondervinden bij het gebruik van hun iPhone of Android. Uiteindelijk kun je niet echt een heel erg verkeerde keus maken als je een smartphone wilt hebben. Beiden hebben hun eigen charme en eigen categorie fans om verschillende redenen.

We zijn weer één seizoen verder dus we gaan weer verder met de Geared Up reeks en ditmaal de wintereditie. Wat voor gave dingen zijn er dit seizoen te verkrijgen die je leven zoveel gaver kunnen maken en die misschien totaal niet nodig hebt of juist heel erg nodig hebt.

Ress houten slee Davos 100cm:
Als je jonge kinderen hebt dan is het hebben van een slee bijna verplicht maar eerlijk gezegd is sleetje rijden op elke leeftijd. Lekker een grote heuvel opzoeken en glijden maar, wat dat betreft zou je bijna hopen op een strenge winter. De absolute klassieker die voor generaties herkenbaar is, is de Davos van Ress. Deze onderscheidt zich van alle andere houten modellen door een zeer goede kwaliteit. De slee is gemaakt van massief beukenhout en heeft glijders van verzonken staal. Mooi van vorm en goed afgewerkt door de afgeronde en geslepen hoeken. Gaat heerlijk snel maar ook weer niet te hard. Uren speelplezier verzekerd voor iedereen.

ress-houten-slee-davos

The Curious Bartender: The Artistry and Alchemy of Creating the Perfect Cocktail
Ik heb al eens aandacht besteed aan cocktails maar zelden aan de ‘wetenschap’ achter het mixen van de perfecte cocktail. Voor iedereen die het leuk vindt om daar meer over te leren is het boek The Curious Bartender een aanbeveling. Er is uitgebreid aandacht voor klassieke cocktails, hoe ze ontstaan zijn, hoe ze gemaakt worden en door wie. Ten slotte wordt er een moderne twist aan de klassiekers gegeven om ze weer tot leven te brengen in deze eeuw. Geweldig boek voor maar 20 euro. Ga het lezen want de kennis die hier in staat heb je veel langer en veel meer plezier dan het zoveelste paperback romannetje wat je koopt.

the-curious-bartender

Normann Copenhagen Whiskey Tumblers:
Misschien zijn cocktails niet helemaal je ding maar ben je meer het type dat graag gaat zitten met een lekker glas whiskey. Goede whiskey vereist een goed glas, het voegt toe aan de smaak en aan de totaalbeleving. Kennelijk is de vorm van deze glazen het gevolg van nauwkeurige overwegingen over hoe ijsklontjes drijven en hoe een glas aan zou moeten voelen in je hand. Over de nauwkeurige overwegingen kan ik geen zinnig woord zeggen maar de glazen liggen in ieder geval prettig in de hand, ik vind het een schitterend ontwerp en de whiskey smaakt uitstekend. Kosten: 40 euro per set van twee glazen.

norman copenhagen whiskey glasses.ashx

Forge de Laguiole Phillippe Starck Log messen:
Dat tafelzilver van opa is zó achtiende eeuws, je wilt wel eens wat nieuwe instrumenten om je kerstdiner mee te consumeren. Wat denk je van deze iconische messen van Forge de Laguiole ontworpen door Philippe Starck. De handvatten van de messen zijn voorzien van een prachtig boomschors dessin wat echt een genot is om naar te kijken. De messen zijn licht van gewicht en uitermate hanteerbaar ongeacht de vorm en grootte van je handen. Dit is dus wat je krijgt als je een iconische ontwerper laat samenwerken met één van de beste messenproducenten ter wereld. Je zult heel lang plezier hebben van deze set van zes messen maar de prijs is met 350 euro niet misselijk.

phillippe-starck-log-knives

Arctic force snowball blaster:
Een echte ijzervreter snapt dat ook een sneeuwballengevecht oorlog is. Vrede kun je alleen bereiken met superieure vuurkracht dus je hebt de Arctic force snowball blaster nodig. Met de ingebouwde pers kun je tot drie keiharde sneeuwballen tegelijkertijd produceren en je kunt ze met gemak een dertig meter ver schieten met dodelijke trefzekerheid. Dus stop met halve maatregelen en neem geen gijzelaars.

arctic force snowball blaster

Onnit Zombie Bells:
Zombies zijn overal deze dagen. Je bent waarschijnlijk al aardig voorbereid op het onvermijdelijk moment dat de doden over de aarde zullen wandelen. Je hebt je huis getransformeerd tot een waar fort en misschien eet je het kerstdiner alvast uit blik maar zonder de broodnodige fysieke kracht zul je nooit overleven. Transformeer jezelf tot een vechtmachine met behulp van deze zombie kettlebells. Ze lopen uiteen van 18 tot 72 pond en elk gewicht heeft een unieke zombiegezicht. Deze kettlebells zijn perfect uitgebalanceerd en gemaakt van barst- en scheurbestendig ijzer met extra grote handvatten zodat je makkelijker meer gripkracht kan opbouwen. Ook bruikbaar als wapen na de apocalyps, krijg je toch nog een gevoel van rechtvaardigheid als je zombieschedels inslaat met voorwerpen die er uitzien als zombies.

Onnit-Zombie-Bells

Yaktrax Walker:
Met sneeuw ‘s ochtends naar het OV of je auto glibberen is bepaald geen pretje. Veel schoenen hebben op gladde ondergronden een extra handje hulp nodig en als we auto’s voorzien van sneeuwkettingen dan waarom schoenen niet? Al enkele jaren worden dergelijke hulpmiddelen om onder schoenen te binden populairder. Er zitten veel exemplaren tussen die lang niet altijd even goed of even handig zijn maar de Yaktrax Walkers geven redelijk wat grip en zijn snel aan en uit te trekken en gemakkelijk op te bergen. De afwezigheid van een wreefband wordt door sommigen als een gemis ervaren omdat ze eerder losschieten dan exemplaren die wel een wreefband hebben maar dit is wel precies de reden waarom je ze snel aan kunt trekken. Haak ze om de voorvoet en de hiel en je bent klaar. Zo lang je niet gaat proberen hard te lopen of een wandeltocht van kilometers te maken, zul je waarschijnlijk niet snel het probleem hebben dat ze losschieten. Voor zwaarder gebruik heeft Yaktrax de Extreme welke steviger zijn maar ook duurder en meer gedoe om aan te trekken. Voor normaal gebruik zullen de Walkers prima volstaan en dat met een vriendelijk prijsje van 20 euro.

yaktrax walker

Wauw, ik heb overweldigend veel reacties gehad dat het artikel van vorige week in de smaak viel. De roep om een deel twee is groot dus deze week een tweede deel in het kader van u vraagt, wij draaien.

Lindt Excellence 70:
Chocola is een absoluut essentiële brandstof voor vrouwen en, als ik eerlijk ben, ook voor mannen. Bij de herfst en koud weer hoort een heerlijke pure chocolade en er zijn weinig chocolademakers die het beter doen dan Lindt. Deze Zwitserse meesterchocolatiers zijn al sinds 1845 een begrip onder chocolade-afficionados dus goede chocolade maken is ze wel toevertrouwd.

De Excellence 70 bevat een 70% cacao zoals de naam al doet vermoeden. Het is een heerlijke pure chocola met een subtiele balans van bitter en zoet. Heerlijk bij zowel de thee als de koffie of gewoon tussendoor. Voor geoefende liefhebbers van pure chocolade zijn er ook varianten verkrijgbaar met 85%, 90% en zelfs 99% cacao.

chocola

Waring Pro Rotisserie Turkey Fryer/Steamer
Helaas heeft niet iedereen een grote haard met een spit waar je gevogelte aan kunt roosteren en de poelier is ook lang niet altijd open als je trek hebt. Voor iedereen die dat een onoverkomelijk probleem vindt, heeft Waring een oplossing met de Pro Rotisserie Turkey Fryer/Steamer. Het is een fors apparaat maar je kunt er wel een niet al te grote kalkoen in kwijt. Het apparaat heeft ook een stoomstand waardoor het ook zeer geschikt is om bijvoorbeeld schelpdieren in gaar te stomen. Door het verwarmingselement van 1800 watt is je kip of kalkoen heerlijk snel gaar en klaar voor consumptie. Zeg nou zelf, is dit niet veel gaver dan een frituurpan?

Waring pro turkey steamer

Light my fire Grandpa’s firefork:
In de herfstvakantie ga je misschien kamperen, misschien zit je net als half Nederland in een huisje op één of ander vakantiepark al dan niet in gezelschap van jengelend familie die naar het één of andere tropische zwemparadijs willen of je zit gewoon rond en razende vuurkorf in de tuin van een vriend. Je zult vroeger of later je innerlijke oermens de vrije loop willen laten door bij een kampvuur grote hoeveelheden vlees te willen roosteren. Natuurlijk kun je dan zitten klooien met fonduevorkjes maar je kunt ook gewoon Grandpa’s firefork meenemen. Hiermee kun je van elke tak of stok een spies maken zonder geklooi. Prik er een saucijsje, marshmallow of dat vers gevangen kleine knaagdier aan en je kunt gaan braden.

Dit is ook een erg aanbevolen ding om mee te nemen als je echt gaat kamperen in de wildernis in Scandinavië. Het is erg klein en licht dus gemakkelijk mee te nemen en je hoeft geen jonge takken af te hakken om een spies te maken omdat deze op bijna elke tak past. Wordt geleverd inclusief een veiligheidshoudertje zodat je niet per ongeluk dingen spietst die je niet gespietst wilt.

light my fire grandpas_firefork

PUSH
De zomer is weer voorbij dus dan heb je dat strandlijf toch pas volgend jaar weer nodig? Fout, je kunt nu extra hard door gaan trainen zodat je er volgend jaar als een Griekse god(in) uit ziet. Om je goed te helpen trainen is PUSH de moeite waard om eens te bekijken. PUSH is het eerste tracking device dat kracht meet in plaats van verbranding. Natuurlijk gaat dit alles vergezeld van uitgebreide social media integratie zodat je vrienden kunnen zien hoe hard je traint. Het is een nog heel nieuw product en het is nog niet duidelijk hoe betrouwbaar de techniek is. Er is wel al veel interesse vanuit de professionele sportwereld. De crowdfunding campagne loopt op moment van schrijven nog een maandje en levert leuke voordeeltjes op. Meer informatie via pushstrength.com/

push

Bose SoundTouch WiFi
Niets is lekkerder dan in het weekend in je fauteuil zitten met lekkere muziek als de regen tegen de ramen tikt. Voor iedereen die van audio houdt maar een tweeter niet van een subwoofer kan onderscheiden heeft Bose iets nieuws. De Bose Soundtouch lijn maakt het mogelijk om een makkelijk een draadloos systeem op te zetten zonder exorbitante investeringen te moeten doen terwijl je toch ook nog een fatsoenlijk geluid hebt. Kies uit drie beschikbare opties: de SoundTouch 30, zeer geschikt voor grote ruimtes zoals een huiskamer; de SoundTouch 20, ideaal voor slaapkamers of keukens, en de SoundTouch Portable, met een oplaadbare batterij voor als je onderweg bent. Alle drie zijn eenvoudig in te stellen op WiFi, hebben voorkeuzetoetsen voor een scala van audio-bronnen, en worden geleverd met een iOS-app die signalen van zo’n beetje elke muziekbron kan streamen. Meer info bij Bose

bose-soundtouch

Pumpkin tap kit:
Niemand kan een feestje bouwen zoals studenten maar er is altijd baas boven baas. Als je de ultieme eindbaas wil zijn dan heb je Pumpkin tap kit nodig. Hiermee verander je een grote pompoen in een handomdraai tot biertap. Neem een grote pompoen en zaag de bovenkant eraf, hol hem uit en plaats de tap. Nog eventjes afvullen met je favoriete bokbier en het feestje kan starten. In de zomer uitermate geschikt voor gebruik met watermeloenen en wodka. Verkrijgbaar via Kegworks

pumpkin-tap-kit

Vipukirves bijl:
Vipukirves, zeg dat maar eens snel tien keer achter elkaar. Finnen weten hoe je warm moet blijven, eerst hebben ze sauna’s gemaakt en nu hebben ze gewoon de bijl opnieuw ontworpen om brandhout hakken makkelijker dan ooit te maken. Wanneer je het hout raakt, splijt de uniek ontworpen bijlkop het hout middels een ingenieuze hefboomwerking. Hout hakken en tegelijkertijd de indruk geven dat je een echte professional bent, is nog nooit zo makkelijk geweest. Dus ga dit jaar eens lekker zelf hout hakken voor de haard.

vipukirves bijl

We hebben nog een aantal dagen heerlijk van een nazomer mogen genieten maar als het weerbericht waar ik nu naar zit te kijken maatgevend is voor de komende maanden, dan komt de herfst er nu toch echt weer aan. Dat betekent dalende temperaturen met koudere nachten, regen, wind maar ook een waterig zonnetje met heerlijke geur van vallende bladeren en eindeloze zondagmiddagen banjerend door het bos en over het strand met vrienden en eventueel een hond. Elk seizoen heeft een eigen charme en ik moedig iedereen aan om altijd het beste er uit te halen. Gewoon omdat legallife daarbij graag ondersteuning biedt, hierbij een update van alle heerlijke gear die je leven tijdens de herfst kan veraangenamen.

Vanwege de grote populariteit van deze artikelen besteden we er nu ook op de site aandacht aan. Dat betekent overigens niet dat de seizoenstips uit de nieuwsbrief gaan verdwijnen. Voor degenen die slechts de site bezoeken en niet geabonneerd zijn op de nieuwsbrief, zijn deze artikelen nieuw. Laat het duidelijk zijn dat er geen duidelijk verband tussen de gekozen gear zit anders dan dat ik het gepast vind voor de herfst. Deze artikelen zijn gewoon voor de leuk en om lezers soms grappige en soms nuttige hebbedingen te laten zien. De boog kan niet altijd gespannen staan en het is soms heerlijk om simpelweg eventjes iets te zien wat de gedachten doet verzetten. Ben je dus op zoek naar diepgravende juridische beschouwingen of relevant nieuws dan kun je hier ophouden met lezen.

Goed, dan nu zonder verdere ommehaal naar waar iedereen voor gekomen is: Geared up, de herfsteditie.

Stormparaplu:
Herst betekent in Nederland dat er altijd ook een aantal dagen zijn met enorme windvlagen en keiharde regen. Je hebt dan nergens meer lol van dan een stormparaplu. Natuurlijk is er maar één echte en dat zijn de stormparaplu’s van Senz: Dutch design versus Dutch weer. Verkrijgbaar in kleine formaten die windvlagen tot 80 km/h het uur kan hebben maar de echte liefhebber gaat natuurlijk meteen voor een wat groter exemplaar die 100 km/h kan incasseren. Check de site voor het meest recente overzicht van de modellen.

paraplu

Knog Beetle fietslampset:
Niets is belangrijker dan goed zichtbaar zijn in het donker omdat er niets vervelender is dan tussen de cardanas van honderden kilo’s rijdend staal te verdwijnen. Je wilt dus lichtjes die goed zichtbaar zijn, het altijd doen en bij voorkeur vandalismebestendig zijn. Knog heeft alles wat je nodig hebt met de siliconen Beetle fietslampjes. Felle ledlampjes zorgen er voor dat je uitstekend zichtbaar bent en je kunt ze eenvoudig aan je stuur, zadelstang of kleding hangen en ze weer verwijderen op het moment dat je op de plaats van bestemming bent gearriveerd. De brandduur is ongeveer 35 volcontinu op basis van twee knoopcelbatterijen. Ze zijn lichtgewicht en zijn gemakkelijk op te bergen in een tas of broekzak en het feit dat je ze mee kunt nemen zorgt er voor dat ze ook niet makkelijk gejat worden.

Knog Beetle fietslampje

Denim jas:
Verplicht in iedere garderobe sinds denim is uitgevonden; een denim jas. De herfst is een wisselvallig seizoen en je kan relatief warme dagen hebben en koude nachten. Het kleden in laagjes is dan gemakkelijk omdat je al naar gelang de temperatuur verandert iets aan of uit kunt trekken. Een denim jas is daar uitstekend voor geschikt en het heeft bovendien ook nog een heerlijke vintage americana uitstraling. Bovendien zijn ze met een beetje zorg vrijwel onverwoestbaar en worden mooier naarmate de tijd verstrijkt. Probeer bijvoorbeeld eens iets van een bordeauxrode chino met een donkergroen overhemd en een denim jas met eventueel een bodywarmer er overheen als het kouder is/wordt. Superstylish, lekker casual, heerlijk nonchalant en warm. Je moet wel altijd enigszins voorzichtig zijn met denim op denim, tenzij je er uitziet als een supermodel geeft het al snel een wat merkwaardige uitstraling.

De standaard waar iedere denim jas naar opkijkt is natuurlijk de iconische truckerjacket van Levi’s. Met een prijs van tussen de € 80,- en € 120,- afhankelijk van model en wassing is het niet bepaald goedkoop maar ze zijn zonder uitzondering goed van kwaliteit en gaan lang mee. Qua kleur zou ik altijd een donkere indigo adviseren, de kleuren slijten vanzelf een beetje naarmate je het meer draagt en over het algemeen past het bij vrijwel alle kleding.

Ian Fleming biografie door Andrew Lycett:
James Bond: wie kent hem niet? Alle vrouwen willen hem en alle mannen willen hem zijn. Zijn bedenker is echter minstens even interessant. Ian Fleming was een Britse aristocraat en inlichtingenofficier en heeft een kort doch vol leven gehad. Andrew Lycett verkent in zijn biografie van Ian Fleming het spannende, dramatische, prachtige en mysterieuze leven van deze man. Goed geschreven en heerlijk voor die loze momenten tijdens de spits of gewoon je leesstoel.

ian_fleming_biografie

Een nieuwe eau de toillette:
Iemands keus voor eau de toillette is zeer persoonlijk. We hebben immers niet allemaal dezelfde huid en vinden niet allemaal hetzelfde lekker. Wat mensen echter wel gemeen hebben is dat we naar zwaardere en aanweziger geuren neigen in de winter dan in de zomer. Wat moet je dan met een seizoen als de herfst dat eigenlijk overal tussenin zit? Een aardige oplossing is kiezen voor een soepele geur met stevige basisnoten die ook overal tussenin zit.

Voor de dames vind ik La Vie de Bohème van Anna Sui een aanrader. De fles alleen al is een klein kunstwerkd dat zeker een centrale plaats op de kaptafel waardig is, met een body van gestileerde gebeeldhouwde rozen op het en een delicate gouden vlinder op deksel. Niet toevallig zijn de ook de bohemièn symbolen voor vrijheid.

De geur zelf is een mix van het bloemige, fruitige en houtachtige, met tonen van Turkse roos, peer en pioenroos. Het resultaat is een unieke en zeer subtiele geur met stevige houtachtige basisnoten.

anna_sui_la_vie_boheme

Voor de heren is mijn tip voor dit seizoen Wonderwoord van Comme des Garçons. Het eigenzinnig, vrolijk, origineel en toepasselijke genaamde Wonderwood beschikt over tonen van vijf echte houtsoorten (waaronder cederhout, sandelhout en agar), twee noten die houtachtige connotaties hebben (vetiver en patchouli) en drie synthetische hout noten. Dit resulteert in een geur die, wel, erg houtachtig is. Net als een groot deel van de Comme geuren, is het een beetje gekke, maar toch ook briljante combinatie.

De fles is prachtig donkergrijs en doet enigzins denken aan een grote gladde kiezelsteen. Ik vind het ontwerp prachtig en enigszins industrieel maar er zijn wel twee dingen die ik hinderlijk vind. Ten eerste is de fles niet doorzichtig waardoor je niet kunt zien hoeveel je nog over hebt. Ten tweede kan de fles niet rechtop staan wat betekent dat deze meer ruimte inneemt en eerder in de weg ligt. Dat is echter ondergeschikt aan het feit dat ik de geur absoluut heerlijk vind.

wonderwood

VG-5000AW voetbal van Molten:
Er is weinig leuker dan met een goed gezelschap een balletje te trappen. In ons klimaat stuit dat echter soms op problemen zoals laten we zeggen en bal die oncontroleerbaar wordt in de regen en vast blijft zitten in de modder. Oplossing voor deze problemen is een voetbal met de nogal wetenschappelijk naam VG-5000AW. Het geheim is de ACENTEC cross-fusion bonding. Dit productieproces zorgt voor een perfect glad, naadloos oppervlak dat modder verhindert zich aan de bal te hechten, waardoor de bal veel gemakkelijker te controleren en te schieten is. Ook behoudt de bal de druk beter dus je hoeft niet altijd een ballenpomp bij je te hebben. Wees even realistisch over het Hollandse klimaat en je zult deze voetbal beslist op waarde kunnen schatten.

molten-voetbal

In The Charcuterie van Taylor Boetticher & Toponia Miller:
Goed en lekker eten is belangrijk in het leven. We hebben het nodig om te kunnen functioneren en om gezond te blijven. Aangezien eten een herhalend ritueel is, kunnen we het beste er maar van genieten. In die categorie moet In The Charcuterie worden gezien. Wat De Zilveren Lepel is voor de Italiaanse keuken is In The Charcuterie voor de bereiding van vlees. Het boek is alleen al een genot om te lezen; het bevat werkelijk alle geheimen voor het maken van superieure salami’s, confits, pathés en tal van andere vlezige heerlijkheden. Het boek is wat mij betreft een absolute aanrader voor iedereen die graag kookt!

In-The-Charcuterie-by-Taylor-Boetticher-and-Toponia-Miller

Spier Estate Signature Pinotage rood 2012:
Als je een heerlijke maaltijd hebt bereid dan hoort daar ook een heerlijke wijn bij. De aanrader voor deze herfst vind ik de rode Pinotage 2012 van Spier uit Stellenbosch in Zuid-Afrika. Deze wijn wordt gekenmerkt door een frisse en elegante smaak die mooi stevig is in de afdronk. Het is geen bijzonder zware of gecompliceerde wijn en zal derhalve bij vrijwel iedereen in de smaak vallen. Het is ook een goede rode wijn voor degenen die net starten met het leren drinken van wijn. Een tip is om het te drinken bij gevogelte of geroosterde groenten. Het best van alles is dat deze wijn in de winkel te vinden is voor een prijs van rond de € 6,50 de fles waarmee het je beslist geen rib hoeft te kosten.

Spier-Signature-Pinotage-2011

Salt Optics 2013 C2 Collectie:
Retro is in, retro is gaaf en retro is hip. Overal zie je invloeden van vervlogen tijden, zo ook bij brillen. De huidige styling kun je onderverdelen in grofweg twee hoofdthema’s: vintage geïnspireerd & lelijk. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Het in Zuid-Californië gevestigde Salt Optics produceert geen van beide types gewoon omdat ze wars zijn van het volgen van trends. De strakke en eenvoudige ontwerpen van hun C2 RX monturen en zonnebrillen onderscheiden zich door hun scherpe, verfijnde styling en hoogwaardige optiek.

Lig je dus in de markt voor een nieuwe (zonne)bril en heeft de huidige mode je niets te bieden, kijk dan eens naar Salt Optics. Hieronder een korte impressie van hun C2 modellen. De bovenste rij bestaat uit reguliere brillen en de onderste rij bestaat uit zonnebrillen. De namen van de specifieke modellen staan eronder genoemd. Let ook vooral op dat er een model Clark is genoemd; Superman anyone?

Fenix E15:
Als de avonden langer worden dan kan het zomaar zijn dat je af en toe behoefte hebt aan een zaklampje. Is dat nou echt zo gek? Tja, we nemen een paraplu als het misschien gaat regenen maar het absoluut zeker dat het elke avond donker wordt. Gebruikte ik nou echt de rechtvaardiging die elke liefhebber van zaklampen hanteert om het altijd bij je hebben van eentje te rechtvaardigen? Ja, ook die vraag kan ik bevestigend beantwoorden.

Het is simpelweg vaak handig om een zaklamp bij je hebben omdat je anders altijd zult zien dat je zonder zit op het moment dat je er eentje nodig hebt. Voor iedereen die ‘s avonds op een slecht verlicht parkeerterrein in de stromende regen staat uit te vogelen waar precies in de parkeermeter de muntjes moeten, is dit waarschijnlijk een herkenbaar tafereel.

Het mooie van het voortschrijden der techniek is dat ook in zaklampland de exemplaren steeds kleiner worden. Neem de Fenix E15; slechts 6 centimeter lang en 2 centimeter breed. Dat past met gemak aan de gemiddelde sleutelbos en ook nog erg licht. Hanteerbaarder dan dit worden ze niet op het moment. Een mogelijk nadeel is wel dat de Fenix een CR123A batterij nodig heeft. Dit type batterijen houdt erg lang hung lading waardoor je gedurende langere tijd op kunt slaan. Het nadeel is dat ze in Nederland relatief lastig verkrijgbaar zijn en relatief duur. Als je een deze zaklamp aanschaft zou ik altijd aanraden om er een oplaadbare CR123A batterij bij aan te schaffen. Die investering heb je er ongelooflijk snel uit.

Wat mij betreft zijn dergelijke kleine lampjes de marginale investering zonder meer waard. ‘s Zomers is nog verdedigbaar dat je er weinig aan hebt maar zeker als je in de herfst en in de winter veel in het donker op pad bent, zijn ze wat mij betreft onmisbaar.

fenix-e15

Samurai keukenmessen:
Vind je koken af en toe een vervelende taak die je graag leuker zou maken? Ben je een enorme fan van Japanse geschiedenis dan wel van Quentin Tarantino’s Kill Bill? Dan zijn de Samurai keukenmessen absoluut geschikt voor jou. De set bevat vier messen: een chefsmes, een broodmes, een groente- en fruitmes en een aardappelschilmesje. Niet bepaald praktisch vanwege de tsuba (een soort pareerstang, het gouden ding dat tussen handvat en schede zit) dat in de weg zit waardoor je de snijrand nooit vlak op de snijplank kunt zetten. Maar oh, wat een hoge wil-ik-hebbenfactor. Onder meer verkrijgbaar via Gizoo

samurai-keukenmes

Tot besluit:
Dat was het al weer voor deze editie. Drop vooral een berichtje over wat jullie, als lezers, er van vinden. Het is de eerste keer dat er een dergelijke uitgebreide variant op de site verschijnt. Als het goed bevalt dan zullen dit soort artikelen vaker verschijnen.