App: Google Search
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Google
Taal: Nederlands/Engels
Versie iOS: 3.01
Ontwikkeld voor: iPhone, iPad, vrijwel alle Android Devices
Korte omschrijving: Zoek snel en eenvoudig met de Google Zoeken-app. Ontvang met Google Now precies de juiste informatie op precies het juiste moment

De Google Search-app doet veel meer dan alleen zoeken. Naast directe toegang tot de Google zoekmachine middels toetsenbord of gesproken invoer krijg je ook de beschikking over Google Now. Dit is een soortement van digitale persoonlijke assistent die je op het juiste moment van de juiste informatie voorziet.

Interface:
De interface is gebouwd op de beginselen van Google’s zogeheten Holo design language. Bovenaan staat de Google zoekbalk tegen een achtergrond welke met de tijd van de dag mee verandert. Daaronder staan de kaarten waarin de informatie van Google Now wordt gepresenteerd.

Google-Now-introscherm

De interface is opgebouwd om de informatie die je van Google krijgt in één oogopslag te presenteren. De kaarten van Google Now laden snel en presenteren de informatie overzichtelijk. Kaarten met informatie die je op dat moment niet nodig hebt, kun je met een veegbeweging naar rechts verwijderen. Ze zullen pas weer verschijnen op het moment dat er nieuwe informatie beschikbaar komt. Google heeft goed nagedacht over de constructie van de app. Als je bijvoorbeeld helemaal naar beneden bent gescrold en je wilt wat opzoeken, dan hoef je slechts een klein stukje omhoog te scrollen en de zoekbalk verschijnt direct. Zo hoef je niet een heel eind terug te scrollen naar boven als je naar aanleiding van informatie op een kaart wat op wilt zoeken. Het is tevens opvallend hoe soepel de interface reageert. Zelfs bij snel scrollen vertraagt het proces niet.

Het gebruik:
De app start op alle geteste platforms snel op. Zelfs op een iPod touch van de vierde generatie is er nauwelijks vertraging merkbaar. Ook in het (cache-)geheugen neemt de app weinig ruimte in. De app is niet eenmaal gecrasht of vastgelopen, zowel op Android als op iOS, ondanks meerdere bewuste pogingen om dit toch voor elkaar te krijgen. Met de stabiliteit heeft Google dus goed werk geregeld.

Het zoeken werkt exact zoals je zou verwachten. Vrijwel iedereen zal Google kennen en het zoeken met de app werkt op exact dezelfde manier. Je kunt zoekopdrachten invoeren zowel middels toetsenbord als spraak.

Aparte vermelding verdient Google Now. Het is de digitale assistent van Google die je gehele leven organiseert. Er is veel software verkrijgbaar voor verschillende platforms die vergelijkbare functionaliteit kent. Zo heeft Apple al sinds de introductie van iPhone 4S SIRI en heeft Samsung S Voice gelanceerd met de introductie van de Galaxy S3. Dergelijke toepassingen zijn echter beperkt tot hun specifieke handsets/platforms terwijl dat bij Google Now niet het geval is. Daarnaast voorziet Google Now je ook actief van informatie, iets wat de andere twee toepassingen niet doen.

Dit werkt behoorlijk goed. Google zal op basis van je agenda bepalen dat je een X minuten reistijd nodig hebt met een X vervoermiddel en je waarschuwen als het tijd wordt om te vertrekken. Je kunt daarbij specificeren of je met auto reist of met OV. Je krijgt ook dingen als weerberichten, koersen, uitslagen van sport etc. Wat Google Now bij tijd en wijle erg nuttig maakt is de contextgevoeligheid. Zo krijg je bij een station te zien hoe laat welke treinen vertrekken, je krijgt aanbevelingen voor restaurants en kroegen in de buurt en de mogelijkheid om direct een route naar het desbetreffende etablissement te plannen.

Google Now is echter nog wel erg geconcentreerd op de V.S. Zo zijn Voice Commands nog niet beschikbaar in het Nederlands en functioneren ze om de één of andere reden niet als je de taalinstellingen van je toestel op Nederlands staan. Ook zijn Nederlandse beurskoersen en sportuitslagen vrijwel non-existent. Google is echter wel behoorlijk bezig om aan de weg te timmeren.

Conclusie:
Google Search is een goede app met enkele nuttige functionaliteiten. Het is jammer dat Google Now nog erg gefocust is op de V.S. maar de informatie die beschikbaar is, is correct. Het is te hopen dat Google snel ook alle functies in Nederland beschikbaar maakt. Tot die tijd is het instellen van dingen als een timer middels mondelinge commando’s slecht mogelijk als je alle taalinstellingen op Engels zet.

De app zit goed in elkaar en is stabiel en intuïtief te bedienen. De resultaten zijn goed zoals we verwachten van de Google zoekmachine. Het is dan ook zeker aanbevolen om deze app eens te proberen.

App: Erf en Schenk
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: By Dijkman & van Doorn notariaat-estate planning
Taal: Nederlands
Versie: 1.0.2.
Ontwikkeld voor: iPhone & iPad (geoptimaliseerd voor iPhone 5)
Korte omschrijving: Met ‘Erf & Schenk’ app kunt u eenvoudig de schenkbelasting berekenen en eenvoudig de erfbelasting berekenen, inclusief de pensioenimputatie.

Dijkman & van Doorn notariaat heeft een app ontwikkeld waarmee gemakkelijk de verschuldigde schenkbelasting of erfbelasting berekend kan worden. De app is naast het Apple-platform ook beschikbaar voor Android en Windows Phone. Voor de review is de variant voor het Apple platform bekeken. Ook op Android heb ik de app kort onder ogen gehad maar deze reageerde niet noemenswaardig anders, sneller of trager dan de iOS versie.

Een snelle smartphone of tablet is aan te bevelen voor het gebruik van deze app. Op de al redelijk oude iPhone 3GS heeft de app relatief lang nodig om op te starten en gaat het navigeren met vertraging van de interface gepaard. Ook liep de app op de iPhone 3GS een paar keer vast waarna het toestel opnieuw opgestart moest worden. Op de iPhone 4 en recenter incarnaties doen dergelijke problemen zich niet voor.

Interface en gebruik:
Het is duidelijk dat er veel werk in de interface is gaan zitten. Er is met zorg nagedacht over de positionering van elementen en de opzet van de menustructuur.

De app omvat vier pagina’s welke achtereenvolgens erfbelasting, schenkbelasting een toelichting en een “over de maker” pagina zijn. Er kan eenvoudig worden genavigeerd met een veegbeweging naar links of rechts.

De kleurstelling is volstrekt overeenkomstig moderne designtrends met een mildgroene header in de huiskleuren van Dijkman & Van Doorne. Voor het overige is de interface wit met zwarte letters. De knop om het resultaat te berekenen is ook uitgevoerd in het groen. De sober interface zorgt ervoor dat de app overzichtelijk is en gemakkelijk in het gebruik. Ook het plaatsen van de toelichting op een aparte pagina is een slimme beslissing geweest. Specialisten zullen de toelichting niet nodig hebben maar voor wie er behoefte aan heeft is deze beschikbaar op een aparte pagina waardoor de lay-out van de schenk- en erfbelastingpagina’s overzichtelijk blijft.

Het gebruik:
Op de pagina voor de erf- c.q. schenkbelasting moeten achtereenvolgens worden aangegeven het jaar van overlijden c.q. schenken, het bedrag van de verkrijging, of de verkrijging vrij van recht is en de relatie tot de overledene c.q. schenker. De app geeft vervolgens de te verwachten belastingheffing.

Bijzondere lof is op zijn plaats voor de wijze waarop de app omgaat met de immer lastige pensioenimputatie. De pensioenimputatie wordt berekend met de “bruto” wijze. Het is daarbij mogelijk om de pensioenimputatie op verschillende manieren toe te passen. Zo kan er worden gekozen om zonder imputatie te rekenen of met de maximale imputatie of met een imputatie op basis van leeftijd.

De toelichtingspagina is een handige toevoeging met name voor de niet-professionals die de app gebruiken. De sleutelbegrippen zijn uitgelegd op een wijze die voor de meesten begrijpelijk zal zijn. Er zijn echter ook wat beperkingen aan de app: zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om samengestelde verkrijgingen met zowel een vrij-van-recht als een niet vrij-van-recht component te berekenen. Het gaat daarbij echter om dusdanig specialistische materie dat dit geen drempel vormt.

Conclusie:
Wie een app zoekt voor schenkbelasting of erfbelasting is er geen betere te vinden. Mits de hardware goed is, start de app snel op. De app is overzichtelijk en met name de wijze waarop pensioenimputatie toe passen is, verdient alle lof. De app is relatief nieuw en alle informatie is goed up-to-date. Het succes van de app in de toekomst zal voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van of de app goed bijgehouden wordt. Voor de nabije toekomst zijn er in ieder geval weinig beters te vinden zijn.

Eén van de grootste softwarebedrijven ter wereld is aan een veranderingsproces bezig. Werd het om Windows Vista nog verguisd, Windows 7 krijgt de handen over het algemeen wel op elkaar. Dat is ook terecht, Windows 7 vergt niet veel systeembronnen, heeft goede en uitgebreide hardwareondersteuning en reageert snel. Windows 7 is ook stabieler dan Vista was. De gebruiker wordt aanzienlijk minder vaak geplaagd door foutmeldingen. Daarbij is Windows 7 redelijk overzichtelijk voor veel mensen. Ook het Office pakket is qua design behoorlijk veranderd met de nieuwe ‘ribbon’ interface voor menus waardoor veelgebruikte functies sneller toegankelijk zijn.

In alle strijdgewoel bleven Hotmail en Skydrive achter de feiten aanhollen. Hotmail was ooit oppermachtig heerser in het toneel van de webmail diensten maar heeft geleden onder het offensief van Google met Gmail. Ook Apple is met iCloud aan een opmars begonnen. iClouds voorganger MobileMe was al goed maar iCloud is een aantal opzichten beter. Met name de naadloze synchronisatie van gegevens over alle platforms en de uitstekende verkrijgbaarheid van apps maken het tot een prettige gebruikservaring. Microsoft heeft ondertussen niet stil gezeten. In de aanloop naar de release van Windows 8 worden grote veranderingen doorgevoerd. Het bedrijf uit Redmond staat er om bekend dat ze onder druk enkele van hun beste prestaties leveren. Kan Microsoft weer bovenaan de voedselketen komen? Een overzicht van de ontwikkelingen tot dusver.

Nieuw design:
De desktop zoals iedereen die kent is in de kern nauwelijks veranderd sinds de introductie van Windows 3.1. al waren er wel al eerder initiatieven voor maken van een grafische user interface (GUI). De vensters zijn ondertussen wel wat mooier geworden en het bureaublad is groter geworden maar uiteindelijk gaat het om een evolutie van een ontwikkeling die al sinds ongeveer 1985 aan de gang is. Met Windows 8 wordt gekozen voor een fundamenteel andere benadering die geïnspireerd is door de opkomst van apparaten met een touchscreen. Onder de naam ‘Metro’ werd een compleet nieuw ontwerp gelanceerd waarbij applicaties gelanceerd kunnen worden met interactieve tegels welke ook informatie weer kunnen geven. De naam Metro is overigens inmiddels vervangen door Modern UI in verband met een dreigend merkenrechten conflict.

De nieuwe Windows 8 desktop

Windows 8:
Ontegenzeggelijk zal dit nieuwe ontwerp voor touchscreens veel beter werken maar het is nog maar de vraag of het ook geldt voor de klassieke desktop computer met toetsenbord en muis. Over de onderhuidse constructie lijkt een redelijke concensus te bestaan dat het net zo stabiel en snel draait als Windows 7. De ondersteuning voor hardware is uitstekend en zal waarschijnlijk nog beter worden wanneer er betere stuurprogramma’s toenemen.

Het opofferen van het aloude bureaublad als primaire gebruiksinterface voor desktops vangt aanzienlijk meer kritiek. De ene helft van de kritiek draait er om dat Microsoft met deze overgang haar gedachtegoed over wat werkt op mobiele apparaten zonder meer ook toepast op desktops met veel grotere schermen en een andere invoermethode. De andere helft van de kritiek gaat over de gebruikservaring van Windows 8; kortgezegd zou het te onoverzichtelijk zijn en een steile leercurve hebben om er aan te wennen. Microsoft is gelukkig wel zo handig geweest om in Windows 8 ook een klassiek bureaublad in te bouwen.

Het is niet alleen kommer en kwel want er zijn ook critici die bewondering voor de grote stap die Microsoft neemt. Mensen hebben nu eenmaal de neiging om verandering te schuwen maar op het moment dat de gewenningsperiode voorbij is, willen ze niet meer terug.

Terwijl beide kampen over en weer schermen met argumenten, komt de releasedatum van Windows 8 dichterbij. Dan zal blijken wie (het meest) gelijk hebben. Uiteindelijk is het namelijk gewoon de markt die zal beslissen of de nieuwe stap een succes is.

Skydrive en Hotmail:
In de aanloop naar de release van Windows 8 heeft Microsoft ook hotmail en skydrive in het nieuw gestoken. Veel gebruikers zal het waarschijnlijk al opgevallen zijn. De gedateerde hotmail interface is vervangen en ook de naam gaat op termijn waarschijnlijk verdwijnen. Hotmail wordt outlook.com en de veranderingen zijn enorm.

Bij de oude hotmail draaide de gebruikersinterface om advertenties die ook vaak storend aanwezig waren. Het was een explosie van kleur waar Picasso jaloers op was geweest en zodoende nogal storend. Microsoft heeft dit ingezien en stevig ingegrepen. De nieuwe outlook heeft een sober tweekleurig schema waarin niets meer afleidt van waar het om gaat: e-mails schrijven.

Ook de consumptie van social media is recht gedaan. Het is mogelijk om facebook, twitter, linkedin en nog enkele andere accounts te koppelen. Hierdoor wordt het mogelijk om vanuit het Postvak In regelrecht de social media updates van je contactpersonen te zien. Ook wordt de informatie van je contactpersonen automatisch bijgewerkt als je dat wilt. Als in Linkedin een contactpersoon zijn emailadres wijzigt dan gebeurt dit automatisch ook in je contactpersonenlijst.

Een laatste zeer handige feature van Outlook.com is de mogelijkheid om emailberichten te beheren. Deze gaan veel verder dan voorheen mogelijk was. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld van alle correspondentie afkomstig van een adres alleen het laatste bericht in het Postvak In te laten staan en de rest automatisch te verwijderen of archiveren in een map. Eén keer instellen en vervolgens niet meer naar omkijken, het is fantastisch als je bijvoorbeeld geabonneerd bent op een aantal nieuwsbrieven. Je hoeft het beheer niet langer zelf te doen.

Gelukkig heeft Microsoft niet besloten om ActiveSync de nek om te draaien en uitsluitend en helemaal over te gaan op een web-only interface. Door ActiveSync te behouden is het nog steeds mogelijk om gewoon je e-mail instellingen in te voeren in je favoriete mailprogramma (op desktop, telefoon of tablet) en op die manier ook je mail te ontvangen. Er zijn gewoon momenten waarop dat handiger is alsmede gebruikers die dat een prettiger optie vinden met name voor onderweg.

Op het front van bestandsbeheer via de cloud is ook het nodige veranderd bij Skydrive. Ook hier is de schreeuwerige kleurstelling verdwenen en is gekozen voor een sober kleurenschema. De lijstweergave is vervangen voor een tegelweergave zoals passend in de Modern UI ontwerpfilosofie. De omvang is met 7 GB nog altijd meer dan 5 GB van Apple en 2 GB van Dropbox maar valt in het niet bij de 25 GB die aanvankelijk nog gratis werd gegeven.

De integratie met social media is ook hier fors verbeterd. In een vloek en een zucht kunnen foto’s worden gedeeld op Twitter en Facebook. Het is ook gemakkelijk om werkgroepen aan te maken voor bijvoorbeeld projecten die je met meerdere mensen doet.

Het is de bedoeling deze vernieuwde clouddiensten naadloos worden geïntegreerd in Windows 8. Voor telefoons die Windows Live draaien is er al een app voor Skydrive aanwezig, voor Android wordt deze binnen een paar weken verwacht. Microsoft heeft er duidelijk over na gedacht en de toekomst zal leren of deze stap loont.

Conclusie:
Microsoft maakt grote en gewaagde stappen. De technologiereus staat bekent als een weinig innovatief bedrijf dat kapitaliseert op successen uit het verleden terwijl concurrent Apple bekent staat als een innovatief bedrijf. Terwijl Apple wel met design en nieuwe producten innovatief is, valt dit op softwarevlak de laatste jaren toch wat tegen al lijkt iOS 6 toch behoorlijk grote veranderingen te gaan bevatten. Microsoft is dit jaar ineens in beweging gekomen en maakt daarmee aardig wat tongen los. Het ontwerp van Windows 8 is zonder twijfel de grootste revolutie voor Windows sinds de introductie van de GUI. Het ziet er fris uit terwijl Googles diensten toch alweer ontwerptechnisch wat verouderingsverschijnselen beginnen te vertonen.

De metamorfose van de voormalige Windows live diensten is enorm. Hotmail heeft de grootste verandering ondergaan en is nu een volwaardig alternatief voor Gmail. Met name de uitgebreide beheeropties voor berichten zijn zeer handig. Daarnaast is de emaildienst nu gewoon goed bruikbaar op een touchscreen. Wie nog gebruik maakt van hotmail moet zeker eventjes kijken naar de nieuwe webdiensten van Microsoft.

Het is te hopen dat de integratie van clouddiensten in het uiteindelijke Windows 8 net zo goed is als in de Release Candidate. In dat geval kan het een serieuze concurrent worden voor Apples iCloud en als Windows 8 een succes wordt dan trekt dit hopelijk de Windows Phone divisie mee want die zit in de hoek waar de klappen vallen. Met name Android van Google is op dat vlak een geduchte concurrent met een infrastructuur erachter die gemakkelijk op vele platformen te gebruiken is.

Voor degenen die het leuk vinden om te lezen hieronder een hele reeks artikelen over de controverse rondom Windows 8 en de introductie van hotmailvervanger outlook.com

Bron:
Usability expert: ‘Confusing’ Windows 8 is a ‘cognitive burden’ via zdnet.com
Final thoughts on Windows 8: A design disaster via zdnet.com
Installing Windows 8 on your old PC could turn it into Greased Lightning via zdnet.com
Windows 8 belongs on older PCs like a fish needs a bicycle via zdnet.com
Hotmail wordt Outlook.com via nos.nl
Microsoft launches Outlook.com, a new email service with limited ads, unlimited storage and built-in Skype via engadget.com

App: Mr. Nieuws voor juristen
Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Kluwer B.V.
Taal: Nederlands
Versie: 1.1
Ontwikkeld voor: iPhone en iPad
Korte omschrijving: Met Mr. Nieuws ontvangt u al het laatste nieuws direct gratis op uw mobiel

Mr. Magazine is een belangrijk magazine voor juristen en rechtenstudenten, voor zowel studenten als professionals is het mogelijk om een gratis abonnement te krijgen. Het magazine wordt ondersteund door de website waar dagelijks actueel nieuws wordt geplaatst. Daarnaast verkondigen toonaangevende juristen hun mening in weblogs. Ook levert Mr. een wekelijkse nieuwsbrief voor iedereen die op de hoogte wil blijven.

Voor de nieuwssectie is nu ook een app gemaakt. De kwaliteit van de artikelen is precies hetzelfde als in het magazine, goed dus. Artikelen worden door de app niet ingekort, wel zijn bijgesloten afbeeldingen een stuk kleiner wat alleen maar prettig is omdat je databundel daar minder onder lijdt.

Interface:
De opmaak is gelijk aan die van het magazine dus met een rode header en witte tekst en de artikelen in een zwarte schreefloze font. De interface is verder overzichtelijk en werkt intuïtief. De gebruikte symbolen komen overeen met de symbolen zoals worden gebruikt in veel andere apps dus ook hier geen verrassingen.

Beperkte mogelijkheden
De app biedt alleen een overzicht van de meest recente nieuwsartikelen en heeft geen functie om het gehele archief te bekijken zoals dat op de site wel ingebouwd zit.

Op het moment dat een artikel wordt geselecteerd, is er wel de mogelijkheid om de grootte van de tekst aan te passen. Dat is met name een handige functionaliteit voor mensen die niet zo goed kunnen zien.

Het is ook mogelijk om artikelen als favorieten te markeren en om er notities bij te plaatsen. Van met name deze laatste functionaliteit is het nut twijfelachtig, zeker gezien het feit dat er tig betere notitie applicaties zijn voor de iPhone waarvan er veel ook nog synchronisatiemogelijkheden hebben via de cloud.

De mogelijkheid om een artikel te delen via twitter of email is dan wel weer handig. Eén druk op de knop en je kunt een artikel zo doormailen naar een collega. Met name voor professionals die elkaar ergens op willen attenderen is dit een prettige functie.

Advertenties:
De app is gratis maar Kluwer wil er wel graag wat aan verdienen. Er worden dan ook onderaan de app advertenties getoond voor hun producten. Met het scrollen om de artikelen langs te gaan is het makkelijk om toch per ongeluk een advertentie te raken. Je gaat dan onmiddelijk de app uit en naar een site met het desbetreffende product. Dat kan af en toe frustrerend zijn. Gewoon een advertentie onderaan een artikel werkt ook prima, lezers hebben dan alleen minder kans per ongeluk op een advertentie te klikken.

Conclusie:
Mr. is een goed blad en ook hun website bevat altijd veel leuke artikelen. Het ontbreken van een archieffunctie is dan ook echt een gemiste kans. Voorts werkt het navigeren door de positionering van de advertenties soms slecht. Ook de notitiefunctie is ronduit nutteloos.

De mogelijkheid om artikelen te delen via twitter en het tekstformaat aan te passen is wel weer handig. Helaas is dit niet voldoende om op te wegen tegen de nadelen. Als nieuwsapp pur sang functioneert dit niet naar behoren. Frustrerende navigatie en weinig nieuwsartikelen maken dat je deze app beter links kan laten liggen.

08. May 2012 · Write a comment · Categories: App, IT, Legal
App: Black’s Law Dictionary
Prijs: € 42,99
Ontwikkelaar West Services Inc.
Taal: Engels
Versie: 2.0.0
Ontwikkeld voor: iPhone en iPad
Korte omschrijving: Black’s Law Dictionary is het absolute referentiewerk voor juridisch Engels

Black’s Law Dictionary is hier onder de meeste studenten relatief onbekend maar met name in de wereld van de common law is het al jaren een begrip. In de kern is het weinig meer dan een juridisch woordenboek zoals wij dat hier ook kennen maar om het gewoonweg een juridisch woordenboek te noemen zou toch te weinig eer zijn.

Black’s is het meest uitgebreide juridische woordenboek ter wereld en wordt zeer nauwgezet bijgehouden door een uitgebreid panel van 225 juridische beroepsbeoefenaars en 65 (hoog)leraren aan enkele van de beste universiteiten. Het bevat niet alleen alle standaarduitdrukkingen en omschrijvingen maar bevat ook terminologie uit het Romeinse recht en gerelateerde velden als bedrijfseconomie voor zover relevant voor juristen.

Door de toenemende globalisering en toename van Engelse terminologie is het ook voor Nederlandse studenten een nuttig boek om te hebben. Alleen kost het boek wel € 65,-
Gelukkig is de app met € 42,99 een stuk betaalbaarder en voor velen wellicht nog sneller in gebruik ook.

De interface is gelukkig in gewoon zwart en wit. Hoe minder bontgekleurde features hoe overzichtelijker het altijd is en dat is zeker bij een woordenboek prettig omdat je het vaak zult gebruiken. Het menu bestaat uit grofweg drie delen: het woordenboek, bookmarks en een woord van de dag.

Het woordenboek:
Het woordenboek gedeelte gaat gewoon op basis van alfabet. Erg overzichtelijk en daarmee erg prettig. Hoewel er zeer lange lijsten kunnen worden doorgescrold, blijft de app niet af en toe hangen.

Door op een woord te klikken, vouwt de definitie uit. In de definitie zijn vervolgens ook weer hyperlinks toegevoegd naar andere termen zodat je direct door kan klikken als je dat wilt. Dat is slim gedaan en werkt erg goed.

Een leuke feature is dat voor enkele lastige termen een uitspraak is opgenomen. Je telefoon vertelt je dan hoe je het woord moet uitspreken. Hier is overigens geen internetverbinding voor vereist.

Bookmarks:
Nieuw in deze versie van de app is de mogelijkheid om bladwijzers toe te voegen. Dit is met name handig als er enkele veel gebruikte woorden of definities zijn welke je graag snel bij de hand wilt kunnen hebben of tijdens het doen van research.

Woord van de dag:
Voor de mensen die graag elke dag iets bijleren, heeft de app een woord van de dag functie. Tevens laat hij woorden van voorgaande dagen zien. Het is een leuke gimmick maar ook niet meer dan dat.

Overig:
De app bevat een zeer goede zoekfunctie voor het woordenboek die handig is wanneer je bijvoorbeeld een woord vergeten bent. Doordat de app voor een aanzienlijk gedeelte van zijn functionaliteiten geen internet nodig heeft, neemt hij veel ruimte in op de harde schijf. Om precies te zijn bijna 60 MB; dat heeft natuurlijk zowel voordelen als nadelen en ieder zal de afweging voor zich moeten maken of hij dat prettig vindt.

Er is ook integratie mogelijk met een aantal van de betere databases op het vlak van Common Law (zoals Corpus Juris Secundum) maar hiervoor zijn wel abonnementen op die databases vereist. Voor wie dat niet heeft is dit een nutteloze feature maar voor wie wel al toegang tot die databases heeft is het zeer nuttig.

Conclusie:
Hoewel niet goedkoop is het wel een prima app. Je krijgt een toonaangevend naslagwerk voor een relatief vriendelijke prijs. De app is overzichtelijk en steekt goed in elkaar. Bij het doorscrollen van lange lijsten definities gaat hij niet ineens stotteren en de uitspraakmogelijkheid voor sommige lastige termen kan nuttig zijn.

Het feit dat definities rijkelijk gelardeerd zijn met hyperlinks is voor kruisverwijzingen heel erg prettig. Het voorkomt veel handmatig zoekwerk.

De mogelijkheid om bladwijzers op te nemen is met name bij het plegen van research prettig. Ook de integratie met een aantal databases is prima gedaan maar ook dat zal iets zijn wat niet iedereen gebruikt.

De app zelf gebruikt bijna geen data maar neemt wel vrij veel ruimte in op de harde schijf. Ook de “woord van de dag” functie is nauwelijks meer dan een flauwe gimmick en kan wat mij betreft prima gemist worden.

Als je veel met internationale aspecten te maken hebt of je gaat vakken in bijvoorbeeld de hoek van Corporate Financing volgen dan is het een geweldige app. Voor wie alleen Nederlands civiel recht studeert zal het minder relevant zijn.