Als je in de trein zit en langs Hoofddorp rijdt dan zie je in een groot grijs industrieel ontworpen gebouw Scotch & Soda Amsterdam Couture gehuisvest. Hier zit het zenuwcentrum van een groot modemerk met oer-Nederlandse wortels.

Geschiedenis:
Scotch & Soda bestaat al sinds de jaren ’80 en heeft haar wortels in Amsterdam maar de huidige vorm van het label is gestart in 2001 toen drie nieuwe eigenaren hun ervaring bundelden. In de lente van 2002 volgde re-launch van Scotch & Soda met een collectie voor mannen. De ideeën van Scotch sloegen aan en enkele seizoenen later werd het label uitgebreid met een jongenslijn. Niet veel later volgden dames en meisjescollecties. Inmiddels heeft Scotch & Soda wereldwijd 50 eigen winkels en is het vindbaar bij ruim 7000 andere points-of-sale.

Collectie:
Scotch & Soda maakt moderne kleding met een klassieke twist. Er is veel oog voor detail en goede kwaliteit terwijl de kleding relatief betaalbaar blijft. De indeling van de kledinglijnen van Scotch is bijzonder overzichtelijk zoals je het zou verwachten van een merk wat gestoeld is op Hollandse nuchterheid. De Scotch & Soda collectie is de lijn waar het allemaal mee begon en is uitsluitend voor mannen. Met SS08 collectie werd Scotch Shrunk toegevoegd wat specifiek voor jongens is. Scotch Shrunk was vrij revolutionair in het opzicht dat kleding in de stijl voor volwassen mannen werd ‘gekrompen’ zodat deze geschikt was voor jongens. Het was tot dan toe gebruikelijk om voor kindercollecties andere stijlkeuzes te maken dan voor volwassenen. Het is een idee dat ook door andere labels overgenomen is en wat mij betreft nog altijd één van de grootste verdiensten en bijdragen van Scotch om de kijk op kleding te veranderen.

Toen SS10 aanbrak werd Maison Scotch voor vrouwen aan de line-up toegevoegd. Deze gaat uit van dezelfde designfilosofie als de Scotch&Soda collectie en is bijzonder succesvol gebleken. Momenteel is het één van de drijvende krachten achter de nog immer voortdurende groei van het label. Met R’Belle voor meisjes wat in SS11 werd gelanceerd is het gehele modepalet compleet.

Tot slot heeft Scotch ook nog een capsulecollectie van denim welke Amsterdams Blauw heet. Deze lijn omvat voor mannen, jongens, vrouwen en meisjes diverse items van denim. Het unieke aan deze collectie is dat er helemaal geen ‘heritage’ aspecten aan vast zitten zoals bij veel andere merken wel het geval is. Hoewel de styling soms wel retro-elementen bevat is het geen definiërende factor, Scotch zoek veel eerder denim als kleding te herdefiniëren en de grenzen te verleggen.

De vier grote collecties van Scotch hebben juist wel allen een zeer duidelijke vintage inspiratie die wordt aangevuld met verschillende stijlelementen van over de hele wereld. Er wordt veel tijd, moeite en geld gestoken in het ontwerpen van elke nieuwe collectie en dat is ook echt zichtbaar. De kwaliteit van de kleding is altijd goed met stevige stof en een goede afwerking. Toch liggen de kosten voor de kwaliteit relatief laag en is het zeker in de aanbieding goed kopen. De prijzen lopen ongeveer gelijk op met merken zoals Levi’s en PME Legend terwijl ze qua kwaliteit en design met gemak kunnen concurreren Hugo Boss, Replay en Ralph Lauren. Dat maakt kleding van Scotch heel interessant als ‘investeringsstukken’ voor in de garderobe. De collecties zou ik over het algemeen minder aanraden voor degenen die neigen naar een meer fashion-forward aanpak. Dan liggen labels als G-star en Kuyichi je waarschijnlijk beter.

Verkrijgbaarheid in Nederland:
Scotch & Soda is een van origine Nederlands label en in Nederland dan ook ruim verkrijgbaar. Op de site is een webshop aanwezig en je kunt ook zoeken op winkels bij je in de buurt die de kleding verkopen.

Site:
Scotch & Soda

Tom Tailor is een merk wat in Nederland al vrij lang redelijk bekend is. De populariteit is recentelijk nog wat verder toegenomen door de shop-in-shops van V&D. Tom Tailor staat bekend om goede kleding voor een niet onredelijke prijs en hippe casual designs. Hoogste tijd derhalve om in de reeks merkprofielen eens wat aandacht aan dit mooie merk te besteden.

Geschiedenis:
Tom Tailor heeft een rijke geschiedenis en vierde in 2012 de vijftigste verjaardag. Het verhaal begint toen Uwe Schröder slechts 20 jaar oud was. Een kennis had net een bedrijf overgekocht wat later de Tom Tailor Group zou worden en vroeg of Uwe zin had om te helpen het bedrijf op te bouwen en uit te breiden. Destijds was Uwe werkzaam in de exportwereld en had al vele reizen achter de rug in onder meer Zuid-Amerika en Afrika. Het bleek de ideale gelegenheid om wat met de passie voor mode te gaan doen.

Het begin was de import van badstof uit India, samengepakt in grote balen, die vervolgens werden doorverkocht aan Budnikowsky in Hamburg. De transitie naar mode begon met ondergoed – deels uit interesse en deels omdat veel van kennissen al werkzaam waren in deze branche. Er was toen grote vraag naar kleding. Daarna begon de inkoop van de eerste overhemden in Hongkong en geleidelijk aan werd Tom Tailor een van de grootste importeurs van overhemden in Hamburg.

Van het één kwam het ander en uiteindelijk werd besloten zelf kleding te gaan produceren. Het bedrijf liep goed en groeide uit met verschillende retailers in Duitsland. Tegenwoordig is Tom Tailor een groot internationaal beursgenoteerd bedrijf met meer dan 6100 werknemers en 1300 retailers en e-tailers in 21 landen.

Collectie:
De collectie van Tom Tailor kan worden onderverdeeld in drie verschillende kerncollecties. De kerncollectie is Tom Tailor welke bestaat uit smart-casual kleding voor een publiek met een leeftijd van tussen de 20 en 40 jaar. De Tom Tailor denim collectie is gericht op een jonger publiek met een leeftijd van tussen de 15 en 25 jaar. De nadruk ligt op casual en trendy en de collectie wordt derhalve maar liefst 12 keer per jaar ververst en aangevuld. De jongste telg van de collecties is Tom Tailor Polo Team wat in de markt is gezet als premium collectie met een mix van sportief design, speelse details en de high-end stoffen.

Deze laatste collectie bestaat pas sinds 2012 en zal zich nog moeten bewijzen in een markt waar concurrentie gevoeld wordt van onder andere Fred Perry, LaCoste en aanverwanten. De nadruk ligt ook veel meer dan bij andere Tom Tailor collectie op sport en dan met name, zoals de naam doet vermoeden, op polo. De collectie is veelomvattend heeft ook een hoge prijsdifferentiatie met zowel dure als goedkopere items.

De Tom Tailor denim collectie volgt iedere trend op de voet en is echt gericht op een jong en hip publiek. Items uit deze collectie zijn zonder uitzondering casual van aard. Prijzen van deze collectie zijn over het algemeen heel vriendelijk voor smallere beurzen.

De Tom Tailor collectie is de kerncollectie van Tom Tailor en omvat zowel casual als smart-casual items. Deze collectie is ook overduidelijk gericht op een volwassener publiek dan de Tom Tailor denim collectie met een ruimere keuze aan items als overhemden en blazers. Ook deze collectie is over het algemeen bijzonder vriendelijk geprijsd.

Tom Tailor is een van origine Duits merk en dat komt ook sterk terug in de kleding. De kwaliteit is zonder uitzondering goed waarbij naden stevig zijn en kleuren lang goed blijven. De Duitse wortels zijn ook terug te zijn in de pasvorm. Deze is geschikt voor mensen met een typisch Hollands model. Kun je nooit jeans vinden omdat deze gemaakt lijkt te zijn voor krielkippen? Bij Tom Tailor vind je vrijwel gegarandeerd iets wat wel past. Dat betekent overigens niet dat Tom Tailor gezien moet worden als merk bij uitstek voor mensen met een “maatje meer”. De snit van de kleding is gewoonweg anders net zoals Savile Row en Milaan van elkaar verschillen qua snit. De uitmuntende kwaliteit gecombineerd met de vaak vriendelijke prijsstelling maken Tom Tailor in ieder geval een merk om eens naar te kijken.

Verkrijgbaarheid in Nederland:
Tom Tailor is uitstekend verkrijgbaar in Nederland. De shop-in-shops van V&D hebben vaak een selectie van de populairste artikelen. Tom Tailor heeft ook een Nederlandstalige webshop met snelle bezorging en er kan met iDeal betaald worden. Daarnaast zijn er ook tal van winkels van Tom Tailor zelf in Nederland, deze zijn via de site van Tom Tailor te vinden.

Site:
Tom Tailor Nederland

Geschiedenis:
René Lacoste begon La Chemise Lacoste in 1933 samen André Gillier welke eigenaar was van het op dat moment grootste Franse breisel bedrijf. Ze begonnen met het produceren van de voor het merk zo kenmerkende tennispolo welke door Lacoste zelf ontworpen was en welke hij ook had gedragen op de tenniscourts. Tot 1927 droegen tennisspelers over het algemeen een dikke, zware blazer van stug materiaal. Het model werd L.12.12 genoemd. L naar de eerste letter van de naam van Lacoste. 1 voor het nieuwe soort katoen materiaal wat werd gebruikt: het zogenaamde katoen petit pique. 2 voor het feit dat het shirt korte mouwen had en 12 voor het uiteindelijke versienummer dat werd gekozen voor productie. Naast de succesvolle shirts voor tennis ging Lacoste vervolgens ook shirts voor golf en zeilsport maken.

In 1951 begon Lacoste met een uitbreiding van het assortiment van puur witte tennisshirts naar ook gekleurde shirts. In 19592 werd gestart met export naar de Verenigde Staten waar zij werden geïntroduceerd als ‘the statussymbol of the competent sportsman’. Het werd een daverend succes en de shirts werden zeer populair bij de upper-class.

In 1963 nam Bernard Lacoste de taken van zijn vader over. Onder zijn leiding groeide het bedrijf verder en werd de productlijn fors uitgebreid met onder meer shorts, diverse schoenen, een geurenlijn en verscheidene lederwaren.

Collectie:
Zonder twijfel het meest bekende kledingstuk van Lacoste de welhaast iconische polo met het krokodillenlogo op de linkerborst. Het wordt gemaakt van een lichtgewicht, in hoge mate ademend katoen en is verkrijgbaar voor zowel heren als dames in een regenboog aan kleuren. Hoewel oorspronkelijk gemaakt als sportkledingstuk, is het uit reguliere kledingkast haast niet meer weg te denken. Het is een ongelooflijk veelzijdig kledingstuk omdat het een tijdloos ontwerp is en voor vele gelegenheden inzetbaar. Draag het bijvoorbeeld in de zomer met shorts voor de heren of met een capri voor de dames om een relaxte look te creëren. Trek voor een casual chic look donkere jeans aan met een blazer voor de heren of een bolero jasje voor de dames. Koop twee polo’s in neutrale kleuren en je kunt tijden vooruit. Het is weliswaar vrij prijzig maar de kwaliteit is enorm goed dus ze gaan lang mee en vanwege het weinig modegevoelige ontwerp kun je ze jaar na jaar aan.

Natuurlijk is de polo niet het enige in het assortiment van Lacoste. Er is een breed assortiment aan kleding welke overwegend casual van aard is. Er zijn enkele uitzonderingen welke zich uitstekend lenen voor een casual chic look waarbij met name moet worden gedacht aan de neutraal gekleurde overhemden alsmede de sweaters en cardigans met v-hals.

Voor de heren is er ook een uitgebreide collectie aan schoenen welke overwegend uit sneakers bestaat. Geschikt voor mooi lenteweer en weinig anders. Voor de dames is collectie summier. Lacoste heeft daarnaast ook horloges in het assortiment. Deze worden onder licentie gemaakt door Movado group inc. Over het algemeen zijn ze met name duur en weinig anders dan dat hoewel kwalitatief niet slecht. Er zijn voor de vraagprijs echter veel beter horloges te verkrijgen dus tenzij je echt en Lacoste fan bent, is het beter om ze links te laten liggen. Hetzelfde geldt voor de zonnebrillen.

Aftershave is altijd wat lastiger te beoordelen omdat dit veel sterker nog dan kleding afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren en het lastiger om er kwaliteitskenmerken aan toe te kennen. Het is immers niet tastbaar of zichtbaar. De geurenlijn is in ieder geval redelijk uitgebreid al neigen de meeste geuren naar een sportieve, aqua achtige geur. Denk onder meer aan Acqua di Gio of Davidoff Cool Water. De geurlijn is momenteel exclusief voor mannen en ruim verkrijgbaar bij vrijwel elke parfumerie.

Tot slot zijn er nog de tassen en leerproducten. Er zitten een aantal leuke ontwerpen tussen maar wederom niets wat ik het geld waard zou vinden tenzij je echt een enorme Lacoste fan bent. Zo doet op moment van schrijven een leren billfold portemonnee om en nabij de € 80,- afhankelijk van de leverancier. Voor dat geld is al ruimschoots een vergelijkbaar product van Castelijn en Beerens te koop waarbij de keus groter is en de afwerking ook ruimschoots beter is. Zo zijn bijvoorbeeld bij Castelijn en Beerens de stiksels gedaan met een hogere kwaliteit draad en dubbele stiksels en zijn vakken aan de binnenkant vaak blind gestikt wat bij Lacoste niet het geval is.

Verkrijgbaarheid in Nederland
De verkrijgbaarheid in Nederland is over het algemeen redelijk. Lacoste zelf heeft twee flagshipstores waarvan eentje in Rotterdam en eentje in Amsterdam. Daarnaast zijn er ook nog boutiques in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Maastricht. Ook een heel aantal kledingzaken in het duurdere segment heeft Lacoste in huis dus de kans dat er redelijk dicht bij huis iets te vinden is, is redelijk groot.

Site:
Lacoste

Geschiedenis:
Didriksons 1913 is een in Nederland relatief onbekend kledingmerk van met name technische outdoorkleding en urban outdoorkleding. Zoals de naam doet vermoeden is het bedrijf gestart in 1913 en wel in Grundsund in Zweden. Julius en Hanna Didrikson begonnen met de productie van kleding voor de lokale visserij. Om het product continu te kunnen verbeteren was het belangrijk om dicht bij de klandizie te zijn en dat kon nergens beter dan in een kustplaats aan de Atlantische oceaan. Gedurende de jaren hebben zich veel mijlpalen voorgedaan zoals de vervanging van geoliede visserskleding voor rubbermaterialen in 1930. De grootste doorbraak vond plaats in 1947 toen de lasapparaat werd uitgevonden. Hiermee konden gestikte naden vervangen worden door gelaste naden wat kleding daadwerkelijk waterdicht maakte. Het eerste polyurethaan werd in 1981 uitgevonden en dat maakte bulkorders voor consumenten mogelijk. Didriksons is nog steeds een marktleider in functionele kleding en de klantenkring omvat jagers, golfers, sporters en sportvissers.

Collectie:
De collectie van Didriksons is overzichtelijk opgedeeld in vier categoriën. De eerste is de storm system lijn welke wind- en waterbestendig is. Binnen het storm system wordt er ook nog weer onderscheid aangebracht tussen de jassen die veel kunnen hebben en de jassen die alles kunnen hebben. De tweede lijn is de breeze system lijn, de naam doet al vermoeden dat dit de windbestendige lijn is. De derde thermal system lijn doet al vermoeden dat dit de thermische lijn is van het geheel. Het move system is de sportlijn welke het lichaam droog, koel en comfortabel moet houden.
Door een selectie uit deze lijnen te combineren is het mogelijk om voor praktisch elk weertype een geschikte outfit samen te stellen. Voor hardlopen op een koele lentedag is kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een broek van het breeze system, een shirt van het move system en een jack van het breeze system. Voor het soort winter die de volgende Elfstedentocht een feit maakt, kan worden gekozen uit onderkleding van het thermal system met bovenkleding van het storm system.
Didriksons vernieuwt de collectie twee keer per jaar. De kwaliteit van alle producten is uitstekend. De kleding is echt gemaakt om gebruikt te worden en zeer slijtagebestendig. De prijs valt alleszins mee voor de kwaliteit. Het is duurder dan merken als Me ru’ maar goedkoper dan merken als The North Face terwijl het op kwaliteit prima The North Face kan concurreren. Het zit echter niet in dezelfde categorie als Haglöfs maar die is dan ook een heel stuk duurder.

Verkrijgbaarheid in Nederland:
Didriksons is in Nederland relatief onbekend en onbekend maakt onbemind. Het is op moment van schrijven eigenlijk met name verkrijgbaar bij outdoorzaken als Bever en Carl Denig en daarnaast golfspeciaalzaken. Deze zaken hebben gewoonlijk een beperkt assortiment op voorraad wat meestal gericht is op hun specifiek doelgroep. Kijk voor actuele informatie ook op de site van Didriksons.

Site:
Didriksons